News

SUA pregătește infectarea deliberată a voluntarilor. Ce urmăresc oamenii de știință

10.05.2020 | 09:00
SUA pregateste infectarea deliberata a voluntarilor Ce urmaresc oamenii de stiinta
ADVERTISEMENT

SUA pregătește proceduri de infectare deliberată a voluntarilor cu noul tip de coronavirus în încercarea de a accelera dezvoltarea unui vaccin.

SUA pregătește infectarea deliberată a voluntarilor

Conform Mediafax, care citează Financial Times, Departamentul de cercetări medicale al Administraţiei SUA pregătește teste de infectare deliberată a voluntarilor cu coronavirus, tema urmând a fi discutată la 11 mai.

ADVERTISEMENT

Francis Collins, directorul Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA, a cerut grupului de lucru pentru vaccinuri să elaboreze un plan ”privind consideraţii ştiinţifice şi practice pentru un model de tip testare umană în cazul COVID-19”.

Aproximativ 100 de vaccinuri sunt în curs de a fi dezvoltate în întreaga lume, multe fiind în fazele preliminare ale testelor clinice, iar peste 14.000 de persoane s-au înscris deja într-un registru online provaccinare.

ADVERTISEMENT

”Studiile generează o serie de potenţiale probleme ştiinţifice”

Luna trecută, 35 de membri ai Congresului SUA au semnat o scrisoare adresată comisarului Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente şi secretarului Sănătăţii, prin care îi îndeamnă să accelereze aprobarea şi dezvoltarea unui vaccin, inclusiv prin teste directe cu voluntari.

Paul Stofells, şeful departamentului ştiinţific al companiei Johnson & Johnson, a declarat că grupul farmaceutic va analiza utilizarea testelor cu voluntari umani, în cazul în care un astfel de proiect va fi aprobat de specialiştii în etică.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, el a avertizat că infectarea deliberată a unor persoane reprezintă un aspect problematic, în contextul în care nu există niciun medicament sau terapie funcțională pentru tratarea coronavirusului.

”Întrucât aceste studii implică expunerea voluntarilor la virus, studiile generează o serie de potenţiale probleme ştiinţifice, privind fezabilitatea şi de ordin etic. FDA va colabora cu entităţile interesate să efectueze teste de tip provocare umană pentru a le ajuta să evalueze aceste probleme”, a transmis Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA.

ADVERTISEMENT

OMS cere ca studiile să se efectueze pe adulţi sănătoşi cu vârste între 18 şi 30 de ani

”Testele pe oameni ar putea fi foarte utile în diverse etape ale procesului dezvoltării unui vaccin şi ar putea furniza informaţii utile autorităţilor de reglementare”, a declarat Marco Cavaleri, directorul responsabil pentru vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Organizația Mondială a Sănătății precizează că studiile iniţiale ar trebui limitate la adulţi sănătoşi cu vârste între 18 şi 30 de ani, o categorie care are în prezent o rată de mortalitate de 0,03% în cazul infectării cu noul coronavirus.

În ultimele 24 de ore, SUA a raportat 1.568 de decese, totalul victimelor fiind acum de 78.746. În țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus se înregistrează 1.309.164 de cazuri.

ADVERTISEMENT