News

Relația SUA-Rusia, în cel mai grav moment din ultimele decenii. Kremlinul amenință cu ruperea relațiilor diplomatice

Democrații din Senatul Statelor Unite au dezvăluit un proiect de lege pentru a impune sancțiuni ample înalților oficiali de la Kremlin, inclusiv președintelui Vladimir Putin, dacă Moscova atacă Ucraina.
13.01.2022 | 17:03
Relatia SUARusia in cel mai grav moment din ultimele decenii Kremlinul ameninta cu ruperea relatiilor diplomatice
ADVERTISEMENT

Legea intitulată “Apărarea suveranităţii Ucrainei” prevede sancţiuni împotriva oficialilor militari și guvernamental de rang înalt și instituțiilor bancare cheie.

Rusia a reacționat în termeni duri la proiectul prezentat miercuri, amenințând cu ruperea relațiilor diplomatice dintre Moscova și Washington în cazul în care SUA ar adopta sancțiuni împotriva președintelui Putin.

ADVERTISEMENT

Între timp, discuțiile diplomatice între Occident și Rusia pe tema situației din Ucraina au ajuns într-un punct mort, în ciuda celor trei reuniuni la nivel înalt de săptămâna aceasta.

Senatorii americani pregătesc sancțiuni pentru Putin

Legislația propusă de senatorii democrați, susținută de Casa Albă, include prevederi care să contribuie la consolidarea securității Ucrainei și încurajează Statele Unite să „ia în considerare toate măsurile disponibile și adecvate” pentru a se asigura că gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania – un „instrument al influenței maligne a Federației Ruse” – nu devine operațional.

ADVERTISEMENT

„Această legislație arată absolut clar că Senatul SUA nu va sta cu mâinile în brațe în timp ce Kremlinul amenință cu o reinvazie a Ucrainei”, a declarat senatorul Robert Menendez, președintele democrat al Comisiei de Relații Externe a Senatului, potrivit Reuters.

Proiectul de lege ar viza și companiile din Rusia care oferă sisteme de mesagerie securizate, cum ar fi SWIFT, pe care băncile îl folosesc pentru a face schimb de informații cheie cu alte instituții financiare.

ADVERTISEMENT

Peste două duzini de democrați, inclusiv liderul majorității Chuck Schumer, au susținut proiectul de lege, a declarat un purtător de cuvânt al lui Menendez.

Proiectul de lege ar „declanșa costuri severe pentru economia Rusiei” dacă Rusia va continua cu o invazie, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

ADVERTISEMENT

Moscova amenință că rupe relațiile cu Washingtonul

Reacția Kremlinului la proiectul de lege nu s-a lăsat așteptată. Regimul de la Moscova consideră că adoptarea de către SUA a unor sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin în cazul unei agresiuni a Rusiei în Ucraina “depăşeşte o limită” şi ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Rusia şi SUA.

“Sancţiunile împotriva unui şef de stat reprezintă o măsură care depăşeşte o limită, aceasta ar echivala cu o rupere a relaţiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, subliniind că propunerea senatorilor democraţi americani “nu contribuie la stabilirea unei atmosfere constructive în cadrul discuţiilor” în curs de desfăşurare între Rusia şi Occident privind detensionarea situaţiei privind Ucraina.

“Impunerea de sancţiuni împotriva unui şef de stat este o măsură scandaloasă”, a mai spus Peskov, avertizând că Rusia va răspunde numaidecât la un astfel de demers.

Discuțiile Occident Rusia pe tema Ucrainei au ajuns într-un punct mort

Întâlnirea din cadrul OSCE, care a avut loc joi, nu a adus nici ea un progres în cadrul discuțiilor Occident-Rusia care au avut ca scop dezamorsarea situației de la granițele Ucrainei și evitarea unei invazii armate a Rusiei în această țară.

SUA au transmis după reuniunea din cadrul Organizaţiei pentru Securitate sau Cooperare în Europa (OSCE), că nu vor accepta şantajul Moscovei şi nici cererea acesteia de menţinere a sferelor de influenţă, în timp ce Rusia a avertizat că în lipsa unui răspuns constructiv la cererile sale privind securitatea europeană va acţiona pentru a-şi proteja securitatea naţională şi a asigura echilibrul strategic.

Aceasta a fost a treia dintr-o serie de întâlniri pe aceeași temă, după întâlnirea bilaterală SUA-Rusia desfăşurată la Geneva pe 9-10 ianuarie și Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie.

Discuțiile au ajuns într-un punct mort, Moscova ne fiind dispusă să renunțe la încercările de a convinge SUA să oprească orice nouă extindere a NATO, mai ales către Ucraina, şi să înceteze activităţile militare în statele flancului estic al Alianţei.

”În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis despre cum să consolidăm securitatea în beneficiul tuturor, trebuie să respingem cu hotărâre şantajul şi să nu permitem niciodată să primeze agresiunile şi ameninţările”, a declarat după întâlnirea de la OSCE ambasadorul SUA pe lângă această organizaţie, Michael Carpenter.

Diplomatul american a cerut toleranţă zero faţă de ”sferele de influenţă” sau limitarea libertăţii statelor de a-şi alege alianţele, făcând referire la solicitarea Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către spaţiul fost sovietic.

La rândul său, ambasadorul rus la OSCE, Alexander Lukaşevici, a declarat în timpul reuniunii că Rusia va acţiona pentru a-şi apăra securitatea naţională.

”Dacă nu primim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un timp rezonabil şi comportamentul agresiv faţă de Rusia continuă, va trebui să luăm măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic şi a elimina ameninţările inacceptabile la adresa securităţii noastre”, a transmis pe Twitter misiunea Rusiei la OSCE.

Pe de altă parte, Serghei Riabkov, viceministrul rus de externe, a declarat că responsabilii militari ruşi îi vor prezinta preşedintelui Vladimir Putin opţiunile în cazul unei înrăutăţiri a situaţiei legate de Ucraina, adăugând totuşi că trebuie să se dea o şansă diplomaţiei.

Riabkov, care a condus delegaţia rusă la negocierile cu SUA de la Geneva, a apreciat drept inutilă vreo nouă rundă de consultări în zilele următoare, dat fiind că Statele Unite au respins cererile Rusiei.

Secretarul general al OSCE, Helga Schmid, a atenţionat în acest context că ”situaţia în regiune este periculoasă”.

”Este imperativ să găsim, pe cale diplomatică, un mijloc de a opri escaladarea situației şi de a începe să reconstruim încrederea, transparenţa şi cooperarea”, a spus ea, în vreme ce ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a OSCE, crede că ”riscul unui război în zona OSCE nu a fost niciodată la fel de mare în ultimii 30 de ani”.

ADVERTISEMENT