News

SUA se tem că armele trimise Ucrainei ar putea ajunge pe mâinile contrabandiștilor. Doar 10% din echipamentul trimis este urmărit de americani

Oficialii americani recunosc: în prezent nu au un sistem bun de urmărire a armelor în Ucraina. SUA se tem că situația ar putea fi speculată de contrabandiști.
02.11.2022 | 15:55
SUA se tem ca armele trimise Ucrainei ar putea ajunge pe mainile contrabandistilor Doar 10 din echipamentul trimis este urmarit de americani
SUA se tem că armele trimise Ucrainei ar putea ajunge pe mâinile contrabandiștilor Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cantitățile uriașe de arme care sosesc în Ucraina din SUA le-ar putea crea noi probleme americanilor și armatei ucrainene, dar și restului lumii, dacă vor cădea pe mâini greșite. Oficialii americani au efectuat inspecții personale pentru doar 10% din cele 22.000 de piese de arme speciale pe care SUA le-au livrat Ucrainei, care necesită o supraveghere specială, scrie The Washington Post.

Un teren fertil pentru contrabandiști

Oficialii americani au recunoscut că noi sisteme sunt pe punctul de a fi dezvoltate, pentru a urmări armele considerate cu risc crescut de furt sau alte tipuri de „deturnare”, între acestea fiind incluse și rachetele sol-aer Stinger și rachetele antitanc Javelin.

ADVERTISEMENT

Ei speră că acest lucru va atinge un „nivel rezonabil de conformitate cu regulile SUA de control al armelor cu risc ridicat”, dar recunosc, de asemenea, că este puțin probabil să atingă nivelul de 100% al verificărilor și al inventarelor necesare, având în vedere că acest conflict militar face dificilă securizarea sistemelor împotriva furtului sau a utilizării abuzive a armelor, scrie The Washington Post.

De la începutul invaziei, oficialii americani au putut efectua doar două inspecții personale ale articolelor care necesită o supraveghere sporită în depozitele de arme.

ADVERTISEMENT

Oficialii americani și ucraineni spun că până acum nu au documentat niciun caz de utilizare sau transfer ilegal de arme americane în Ucraina. Deși nu a fost raportată dispariția unor arme speciale, totuși, de exemplu, un lansator de grenade suedez, cel mai probabil furat de pe un câmp de luptă din Ucraina, a dispărut și a explodat în portbagajul unei mașini în Rusia, în luna mai.

Rachel Stohl, vicepreședinte al programelor de cercetare la Centrul Stimson, din Washington, a declarat că trebuie elaborate planuri pe termen lung pentru a asigura siguranța surplusului de arme americane după încheierea conflictului cu Rusia, subliniind că Ucraina a fost un teren propice pentru traficanții de arme de calibru mic în perioada de după Războiul Rece.

ADVERTISEMENT

În SUA, în general, există o mare îngrijorare cu privire la modul în care armele produse în aici sunt folosite în restul lumii. În ciuda sistemelor concepute pentru a preveni utilizarea lor greșită, partenerii străini au folosit uneori armele împotriva civililor, așa cum a fost cazul în Yemen.

Pentru majoritatea armelor nu există controale

Majoritatea echipamentelor livrate Ucrainei până în prezent este supusă doar unor controale minime în cadrul sistemului american de control al armelor, cunoscut sub numele de „monitorizarea utilizării finale”. Pentru articole precum muniția pentru arme de calibru mic sau echipamentele de protecție personală, care sunt considerate a prezenta un risc mai mic de utilizare abuzivă, un ofițer militar american din estul Poloniei are sarcina de a supraveghea doar transferul din mâinile SUA în mâinile ucrainene.

ADVERTISEMENT

Ucraina trebuie să se angajeze să nu transfere arme în alte țări fără permisiunea SUA, dar există puține monitorizări de rutină după aceea, recunosc oficialii americani.

Echipamentele mai sofisticate sau sensibile necesită un set suplimentar de verificări, inclusiv o inspecție anuală efectuată, în circumstanțe normale, de un ofițer american pentru a se asigura că arma este depozitată în siguranță și că numerele de serie se potrivesc. Aceste articole includ, de asemenea, drone Switchblade și dispozitive de noapte.

ADVERTISEMENT