News

Sudanul, în prag de catastrofă umanitară. Armistițiu supravegheat de SUA și Arabia Saudită

Grupurile beligerante din Sudan au convenit asupra unui armistițiu de 7 zile. Sudanezii speră ca încetarea focului să reziste
23.05.2023 | 19:00
Sudanul in prag de catastrofa umanitara Armistitiu supravegheat de SUA si Arabia Saudita
Părțile beligerante au convenit asupra unui armistițiu de 7 zile Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Părțile beligerante au căzut de acord asupra unui armistițiu în Sudan de șapte zile începând de luni, au anunțat Arabia Saudită și Statele Unite, acesta fiind primul armistițiu semnat de ambele părți într-un conflict care durează de peste o lună, lăsând milioane de oameni din această națiune din nord-estul Africii într-o criză umanitară gravă.

Armistițiu în Sudan

Armistițiul a fost anunțat la mai bine de două săptămâni după ce reprezentanții facțiunilor rivale – armata sudaneză, controlată de generalul Abdel Fattah al-Burhan, și forțele paramilitare de sprijin rapid conduse de generalul-locotenent Mohamed Hamdan – au început discuțiile în orașul-port saudit Jeddah.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, părțile au promis să își oprească forțele din a ocupa noi zone, să se abțină de la reținerea sau amenințarea civililor și să nu împiedice grupurile și lucrătorii umanitari să ofere asistență pentru salvarea de vieți. Grupurile beligerante au convenit, de asemenea, să nu jefuiască proprietățile civile sau proviziile umanitare și nici să confiște infrastructura critică, cum ar fi instalațiile de electricitate, combustibil și apă.

Înainte de acest anunț, cele două părți semnaseră un pact doar pentru protejarea civililor, dar nu și pentru suspendarea totală a luptelor, lăsând soldații lor să se confrunte în tot Sudanul. Anunțurile anterioare de încetare a focului, inclusiv unul mediat de Statele Unite și altul de Sudanul de Sud, au eșuat, ceea ce a dus la un număr tot mai mare de morți și la o amplă deplasare de persoane.

ADVERTISEMENT

Pentru a se asigura că ultima încetare a focului se menține, va fi înființat un comitet de monitorizare format din reprezentanți ai Arabiei Saudite, Statelor Unite și ai facțiunilor beligerante. Comitetul va ține legătura cu părțile beligerante și cu agențiile umanitare pentru a se asigura că termenii de încetare a focului sunt respectați și pentru a investiga orice încălcări.

Acordul de sâmbătă seara târziu a fost încheiat după ce secretarul de stat american Antony J. Blinken a discutat cu generalul al-Burhan despre eforturile de a opri luptele și de a restabili serviciile esențiale. Blinken a îndemnat ambele tabere să respecte armistițiul pentru a livra ajutor umanitar pentru milioanele de sudanezi care suferă după mai mult de cinci săptămâni de lupte între forțele generalilor. “E timpul să reducem armele la tăcere și să permitem accesul umanitar neîngrădit”, a declarat Blinken pe Twitter, adăugând că “ochii lumii sunt cu ochii pe Sudan”.

ADVERTISEMENT

Semnarea acordului a avut loc la doar câteva ore după ce luptele s-au intensificat în capitala Khartoum și în orașele adiacente Omdurman și Bahri, locuitorii raportând focuri de armă neîncetate în unele cartiere și bombardamente ale avioanelor de război.

Ciocniri violente au avut loc, de asemenea, în ultimele zile în orașul Nyala, capitala statului Darfur de Sud, sfidând un armistițiu mediat de activiști locali și organizații de bază. De asemenea, sute de persoane au fost ucise și cel puțin 85.000 de persoane au fost strămutate în El Geneina, în Darfurul de Vest, o regiune în care violențele etnice și omorurile fără discriminare au crescut în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 850 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului, la 15 aprilie, potrivit sindicatului medicilor sudanezi, iar aproximativ 3.400 au fost rănite. Aproximativ 60 de spitale au încetat să mai funcționeze în întreaga țară, a declarat sindicatul, în timp ce alte zeci de spitale au fost bombardate sau evacuate forțat de către forțele beligerante – amenințând un sistem de sănătate deja fragil. Jafurile au devenit omniprezente, spitalele, băncile și ambasadele fiind toate asaltate în ultimele săptămâni.

Mai mult de un milion de oameni au fost strămutați în interiorul și în afara țării, a declarat Organizația Națiunilor Unite, iar mai mult de jumătate din cei 48 de milioane de locuitori ai țării au acum nevoie urgentă de asistență umanitară. Națiunile Unite au făcut apel la 2,6 miliarde de dolari pentru a-i ajuta. Vineri, Statele Unite au anunțat 103 milioane de dolari pentru a ajuta Sudanul și națiunile vecine să facă față agravării situației.

Violențele etnice din Darfur se intensifică

Cetățenii sudanezi speră că noua încetare a focului nu va eșua ca predecesorii săi, după o săptămână în care s-a înregistrat o recrudescență a violențelor pe bază etnică în regiunea vestică Darfur. De la izbucnirea luptelor, în urmă cu cinci săptămâni, principalele bătălii s-au dat între armată, condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan, și forțele paramilitare de sprijin rapid, conduse de generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut în mod universal sub numele de Hemedti.

Însă ambele forțe recrutează din anumite grupuri etnice și, pe măsură ce luptele se prelungesc și tot mai multe miliții sunt atrase în ele, teama este că națiunea de 45 de milioane de locuitori s-ar putea scufunda din nou în tipul de război etnic care a afectat regiunile sale periferice timp de decenii.

“Chiar și între armată și RSF, există dimensiuni etnice în lupte”, a declarat Jérôme Tubiana, expert în conflictul din Sudan și Ciad, citat de The Washington Post. Considerațiile etnice variază de la o regiune la alta, a spus el, dar sunt vitale pentru a înțelege conflictul.

“În Kordofanul de Sud, armata și RSF au luptat deja înainte – acum trei ani – și a existat o dimensiune etnică clară, deoarece armata are mulți recruți locali Nuba, iar RSF a recrutat în rândul arabilor locali”, a mai spus el. “Ambele grupuri sunt deja în conflict de câteva decenii.”

Conducerea RSF provine din triburile arabe din Darfur, în timp ce corpul de ofițeri al armatei provine din comunitățile arabe sau arabizate din nordul Sudanului, a spus el. Mulți membri ai armatei iau în derâdere RSF ca pe o miliție tribală nesofisticată, deși aceasta este atât bine înarmată, cât și bogată.

Deși luptele din capitală au ucis sute de civili, aceștia nu sunt ținta principală a niciuneia dintre forțe. Dar în Darfur, unde războiul civil s-a încheiat abia în 2020, odată cu un acord de pace, civilii sunt atacați din cauza etniei lor.

Războiul din Darfur, care a început la începutul anilor 2000, a ucis aproximativ 300.000 de persoane și a opus milițiile arabe locale forțelor rebele africane. Armata a sprijinit milițiile – cunoscute sub numele de Janjaweed – într-o campanie de epurare etnică împotriva triburilor rebelilor, caracterizată prin violuri în masă, bombardarea și incendierea satelor și masacre de civili. Mai târziu, elemente ale Janjaweed au format RSF.

Darfur, lovit puternic de lupte

Darfurul a fost lovit puternic de lupte în prima săptămână a acestui ultim conflict, dar apoi a prevalat un armistițiu fragil susținut la nivel local în majoritatea orașelor și localităților, cu excepția El-Geneina, capitala Darfurului de Vest. Când luptele au izbucnit acolo, au căpătat imediat o dimensiune etnică.

Un activist local a declarat săptămâna trecută că peste 550 de persoane au fost ucise în El-Geneina de la începutul luptelor, la sfârșitul lunii aprilie. Milițiile arabe aliate cu RSF au atacat orașul, jefuind piața, ucigând intelectuali și atacând taberele pentru persoanele strămutate.

Luptele de stradă au încetat la începutul săptămânii trecute, dar apoi RSF a lovit orașul cu artileria, ucigând mulți civili, a declarat activistul, adăugând: “Lunetiștii trag în fiecare zi”. El a vorbit sub rezerva anonimatului, de teamă pentru securitatea sa.

În Nyala, capitala Darfurului de Sud, violențele au izbucnit din nou vineri, după săptămâni de calm. Spitalul turcesc este singurul care funcționează în Nyala, alături de câteva centre de sănătate, a declarat supervizorul său general, Ibrahim Ali Abdel Bari. “Între 19 și 22 [mai], am primit 648 de răniți ca urmare a confruntărilor dintre armată și Forțele de Sprijin Rapid”, a declarat el. “Astăzi este cea mai liniștită zi; am avut 18 operații.”

Bari a declarat luni că spitalul a înregistrat 13 decese și că alte opt persoane au murit în afara acestuia înainte de a putea primi tratament. Alte clinici din oraș au înregistrat de asemenea decese, dar nu avea detalii. El a spus că spitalul a rămas fără provizii pentru traume, inclusiv suturi, materiale chirurgicale și bandaje pentru membrele rupte, și că se va închide în două zile dacă nu va primi mai multe.

În orașul Zalingei, capitala Darfurului central, luptele au izbucnit miercuri pentru prima dată de la începutul conflictului și au durat câteva zile. Majoritatea comunicațiilor telefonice sunt întrerupte, dar luni situația era calmă, a declarat un oficial al poliției din această localitate, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa.

RSF a afirmat că a cucerit principala bază militară, dar un ofițer al armatei a contestat acest lucru. Acesta a vorbit sub rezerva anonimatului din același motiv. El a declarat că milițiile afiliate la RSF s-au deplasat din orașul Garsila, la sud de Zalingei, și au atacat comandamentul armatei înainte ca luptele să se extindă în oraș. RSF era staționată în cartiere rezidențiale, iar armata a bombardat bazele sale, a spus el, în special în două cartiere din est. El a estimat că trebuie să existe zeci de morți.

Situația din Sudan se îndreaptă către o catastrofă umanitară

În El Fasher, în nordul Darfurului, un lucrător umanitar a declarat că se pare că există o acumulare de forțe în oraș, care este împărțit între cele două tabere. Orașul El Daein din Darfurul de Est este singura așezare majoră din regiune care nu a cunoscut lupte.

În jurul capitalei, Khartoum, și a orașelor sale surori, Omdurman și Bahri, locuitorii au declarat că ciocnirile au continuat duminică târziu și luni dimineață, iar gloanțele rătăcite au ucis civili. Un medic de la spitalul din Omdurman a declarat că personalul medical a abandonat unitatea din cauza hărțuirii RSF.

Războiul care a făcut ravagii în Sudan a forțat femeile însărcinate din întreaga țară să se ferească de artilerie și să facă slalom printre punctele de control pentru a ajunge la numărul tot mai mic de spitale și maternități care mai sunt deschise. Alte zeci de mii de femei, potrivit estimărilor Națiunilor Unite, au fost strămutate sau sunt blocate acasă, iar copiii lor sunt născuți de moașe, de membri ai familiei sau fără ajutor.

Medicii și lucrătorii umanitari spun că situația din Sudan, una dintre cele mai mari țări din Africa, se îndreaptă spre o catastrofă umanitară. Sudanul avea deja una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate maternă din lume înainte de începerea luptelor.

Se crede că mai mult de 1,1 milioane de femei sudaneze sunt însărcinate. Dintre cele care au nevoie urgentă de asistență umanitară, se așteaptă ca peste 29.000 să nască în următoarea lună, potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Se crede că cel puțin 4.300 sunt în pericol de moarte și au nevoie de îngrijiri obstetricale de urgență, inclusiv de cezariană.

Chiar și înainte de conflictul actual, Sudanul avea un sistem de sănătate fragil, cu o infrastructură și echipamente inadecvate, o lipsă de cadre medicale calificate și un lanț de aprovizionare limitat. Potrivit ONU, rata mortalității materne din Sudan era de aproximativ 270 de decese la 100.000 de nașteri vii, față de 21 la 100.000 în Statele Unite.

ADVERTISEMENT