News

Lovitură de stat în Sudan, sunt deja 185 de morți. Convoiul diplomaților americani a fost atacat cu focuri de armă

Conflictul sângeros din Sudan s-a soldat până acum cu sute de morţi şi mii de răniţi. Facţiunile armate se luptă cu tancuri şi avioane de vânătoare.
18.04.2023 | 12:08
Lovitura de stat in Sudan sunt deja 185 de morti Convoiul diplomatilor americani a fost atacat cu focuri de arma
Situaţia din Sudan tinde să se transforme în război civil Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cel puţin 185 de persoane au fost ucise şi 1.800 au fost rănite de la începutul conflictului din Sudan , a anunţat reprezentantul Naţiunilor Unite, Volker Peters. Luni, au fost trase focuri de armă în convoiul diplomatic american, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat secretarul de stat al SUA Anthony Blinken.

Ambasadorul UE a fost agresat în propria reşedinţă

Explozii și împușcături au răsunat din nou în Khartoum, iar cetățenii capitalei sudaneze și ai altor orașe și-au petrecut a treia zi la rând în propriile case. În același timp, armata și un grup rival puternic luptă pe străzi pentru controlul țării. Corespondenții de presă relatează că se folosesc tancuri, artilerie și alte arme grele, în zone dens populate.

ADVERTISEMENT

Avioanele de vânătoare zboară deasupra orașelor, iar apărarea aeriană răspunde. Numărul morților ar putea fi mult mai mare, deoarece există multe cadavre pe străzi, în special în zona centrală a Khartumului, la care nimeni nu poate ajunge din cauza conflictului.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că un convoi diplomatic american a fost atacat cu focuri de armă de gruparea paramiliatră RSF, acesta descriind incidentul drept “imprudent” şi “iresponsabil”.

ADVERTISEMENT

Incidentul a determinat un avertisment direct din partea lui Blinken, care i-a telefonat separat liderului RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut ca Hemedti, şi şefului armatei Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, transmiţându-le că orice pericol pentru diplomaţii americani este inacceptabil.

Anterior, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borell, anunțase la rândul său că ambasadorul UE în Sudan a fost atacat în reședința sa din Khartoum. Ambasadorul UE în Sudan, Aidan O’Hara, a fost agresat în locuinţa sa din Khartoum, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Diplomatul irlandez nu a fost “grav rănit”, a confirmat ministrul irlandez de externe Micheál Martin, care a descris atacul drept o “încălcare gravă a obligaţiilor de a proteja diplomaţii”.

În Sudan, conflictele armate fac ravagii între unitățile militare loiale generalului Abdel Fattah al-Burhan, șeful Consiliului suveran de tranziție al Sudanului, și Forța paramilitară de sprijin rapid (RSF), condusă de generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, care este şi adjunctul şefului Consiliului.

ADVERTISEMENT

Sub presiunea internațională, Burhan și Dagalo au convenit recent asupra unui acord-cadru cu partidele politice și grupurile pro-democrație, dar semnarea a fost amânată în mod repetat, pe măsură ce tensiunile au crescut cu privire la integrarea RSF în forțele armate și în viitorul lanț de comandă.

ADVERTISEMENT