News

Suedia închide liceele pentru o lună, după ce a fost lovită puternic de cel de al doilea val al pandemiei

03.12.2020 | 21:04
Suedia inchide liceele pentru o luna dupa ce a fost lovita puternic de cel de al doilea val al pandemiei
ADVERTISEMENT

Liceele din Suedia se vor închide pentru o lună, iar cursurile se for preda online. Anunțul vine de la prim-ministrul scandinav Stefan Löfven, după ce țara a fost puternic lovită de cel de al doilea val al pandemiei.

„Am luat această decizie pentru a reduce contagierile”, a spus premierul suedez, în contextul în care numărul de noi infectări și decese cauzate de SARS – CoV – 2 a crescut considerabil.

ADVERTISEMENT

Astfel, liceele vor fi închise începând cu data de 7 decembrie și vor rămâne așa până pe 6 ianuarie. Măsura a fost anunțată în cadrul unei conferițe de presă, relatează Agerpres.

Licee închise pentru o lună în Suedia. Țara nordică lovită puternic de al doilea val al pandemiei

Și în primul val al pandemiei Suedia a închis liceele pentru aproximativ 3 luni, între jumătatea lunii martie și cea a lunii iunie. În schimb, grădiniţele, şcolile şi colegiile au fost păstrate deschise, ceea ce se va întâmpla și în momentul de față. În plus, în luna aprilie, țara scandinavă a înregistrat cel mai mare rată a deceselor din ultimii 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Autoritățile responsabile cu sănătatea publică estimează că vârful celui de al doilea val al pandemiei va fi atins la jumătatea lunii decembrie, dar amploarea acestuia a depășit cu mult așteptările pe care le aveau.

Astfel, modelul suedez pare să fi eșuat, după ce a stârnit numeroase controverse în ultimele luni pentru lipsa măsurilor de izolare și a recomandării de a purta mască. Totuși, suedezii au primit laude de la Organizația Mondială a Sănătății pentru acțiunile din această perioadă, experții forului mondial fiind de părere că țara nordică ar putea să fie un model pentru noua normalitate.

ADVERTISEMENT

De la începutul lunii noiembrie, însă, nordicii şi-au înăsprit restricţiile. Au fost interzise evenimentele publice cu mai mult de 8 persoane și vânzarea de alcool după ora 22:00, în contextul în care suedezii s-au lovit de o creștere a numărului de decese.

În ultimele 24 de ore, la nivelul întregii țări, s-au înregistrat 35 de decese cauzate de Covid-19, iar numărul total al acestora, de la debutul pandemiei, este de 7.007.

ADVERTISEMENT

Suedia are o populație de 10,3 milioane de locuitori și se numără printre cele mai afectate țări din Europa, cu peste 272.000 de cazuri de infectare, depășindu-și cu mult vecinii nordici.

ADVERTISEMENT