News

Summit cu risc maxim pentru viitorul Ucrainei. Sprijinul european pentru Kiev, la mâna lui Viktor Orban

Soarta europeană a Ucrainei se joacă la summit-ul de la Bruxelles. Veto-ul lui Vikor Orban împotriva Kievului va fi cadoul de Crăciun pentru Putin
14.12.2023 | 13:33
Summit cu risc maxim pentru viitorul Ucrainei Sprijinul european pentru Kiev la mana lui Viktor Orban
Viktor Orban este singur împotriva restului de 26 de țări UE / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liderii europeni se reunesc, joi și vineri, pentru un „summit foarte dificil”, cu obiectivul de a-l face să se răzgândească pe unul dintre ei: premierul ungar Viktor Orban. Acesta refuză să permită Bruxelles-ului să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și să îi acorde un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro.

Orban: „Nu avem nici un motiv să discutăm”

Uniunea Europeană „nu este în poziția” să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina, a declarat, joi, premierul ungar Viktor Orban, la sosirea sa la summit-ul Consiliului European. „Nu există nici un motiv să discutăm ceva, deoarece condițiile (necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare) nu au fost îndeplinite”, a declarat liderul naționalist, care se opune și unui sprijin bugetar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Ambele decizii necesită acordul unanim al statelor membre.

ADVERTISEMENT

„Extinderea (UE) este un proces detaliat din punct de vedere juridic, bazat pe merit. Am stabilit șapte condiții și, conform propriei evaluări a Comisiei, trei din cele șapte nu au fost îndeplinite”, a continuat Viktor Orban.

„Așa că nu suntem în poziția de a începe negocierile”, a continuat el. „Trebuie să revenim la acest subiect mai târziu, când (condițiile) vor fi îndeplinite”, a mai spus el. „Unii spun că acest lucru va fi (posibil) în martie”, a continuat liderul de la Budapesta.

ADVERTISEMENT

Orban a respins, de asemenea, un ajutor financiar suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina – sub formă de granturi și împrumuturi – pentru perioada 2024-2027. „Dacă doriți bani pe termen lung, o sumă mare de bani, trebuie să fie în afara bugetului comun”, a spus el.

Un triplu „nu” din partea Ungariei

Joi, liderii europeni vor încerca să îl convingă pe inflexibilul premier al Ungariei să accepte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și să renunțe la veto-ul său asupra ajutorului crucial pentru această țară devastată de război. Un „summit foarte dificil”, o „reuniune complexă”, cu negocieri care s-ar putea prelungi dincolo de ziua de vineri, diplomații și liderii europeni aflați deja miercuri la Bruxelles, pregătiți pentru ore lungi de discuții: așa este descrisă întâlnirea de joi și de vineri, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

Deci, poziția lui Viktor Orban se rezumă la un triplu „nu”. Nu în ce privesc armele pentru Ucraina, nu aderării Kievului la Uniunea Europeană și nu în privința banilor pentru Ucraina. Viktor Orban este, de altfel, și singurul lider UE care păstrează legătura cu Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit din nou la Beijing în octombrie, și continuă să importe gaz rusesc, în ciuda sancțiunilor europene.

Nori negri deasupra Ucrainei

De partea sa, Ucraina consideră că a îndeplinit toate condițiile cerute de Bruxelles înaintea deschiderii negocierilor de aderare la blocul comunitar și așteaptă acum cu nerăbdare ca europenii să vorbească pe o singură voce, atât de necesară Kievului.

ADVERTISEMENT

De săptămâni, norii se adună deasupra Ucrainei: contraofensiva sa militară nu a reușit să aducă un progres decisiv. Iar zeci de persoane au fost rănite marți seara de o salvă de rachete rusești împotriva Kievului, cel mai grav bilanț din ultimele luni în capitală. Iar o altă lovitură a rănit 11 persoane în dimineața de joi în regiunea Odesa, în sudul țării, potrivit serviciilor de urgență. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că nouă drone ucrainene au fost doborâte în regiunile Kaluga și Moscova.

Ajutorul occidental, blocat la Washington și Bruxelles

Ajutorul occidental, esențial pentru efortul de război ucrainean, este blocat atât la Washington, de congresmenii republicani, cât și, iată, la Bruxelles. Presiunea este cu atât mai mare cu cât UE nu va putea livra Kievului milionul de proiectile de artilerie până în martie, iar sprijinul militar de 20 de miliarde de euro cerut de către înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, a fost deja dat la o parte.

Mai rău, pachetul de 61 de miliarde de dolari propus de Casa Albă este încă blocat în Congres, în ciuda vizitei președintelui ucrainean la Washington la începutul acestei săptămâni. Iar fără ajutorul Vestului, „bineînțeles că nu putem câștiga”, a reamintit, miercuri, la Oslo, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Mă voi întâlni cu Viktor Orban și voi lucra neobosit pentru a obține decizii pozitive”, a dat asigurări ,miercuri, președintele Consiliului European, Charles Michel, care conduce dezbaterile celor 27.

Concesie majoră acordată Budapestei

Rămâne de văzut ce intenționează să obțină de data aceasta Viktor Orban, care este adesea singur împotriva tuturor. Ungaria cere Uniunii Europene să deblocheze toate fondurile la care are dreptul, dar care au fost înghețate din cauza încălcărilor statului de drept. Dar, cu o si înainte summit-ului, Ungaria a obținut o concesie majoră: deblocarea a zece miliarde de euro, în urma unei decizii a Comisiei Europene care a provocat furia eurodeputaților. Mai mulți dintre ei au denunțat slăbiciunea Bruxelles-ului în fața „șantajului” exercitat de premierul ungar.

Liderii principalelor patru grupări politice din Parlamentul European ( în afară de cele două extreme), au semnat o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei, Ursula Von der Leyen. Aceștia se opun ridicării parțiale a sancțiunilor, argumentând că Ungaria a eșuat în totalitate în a-și respecta angajamentele privind independența sistemului judiciar. Comisia a mers mai departe, considerând, fără îndoială, că mizele summitului meritau concesia făcută Ungariei.

Zelenski: „Nu are nici un motiv să ne blocheze aderarea”

Cu toate acestea, premierul ungar jură că această decizie nu va schimba poziția sa de principiu în privința Ucrainei. „L-am rugat să-mi dea un singur motiv, nu trei, cinci sau zece, ci unul singur. Încă aștept răspunsul”, a declarat Volodimir Zelenski. „Nu are nici un motiv pentru a bloca aderarea Ucrainei la UE”. Refuzul „ar însemna că Vladimir Putin și-a impus veto-ul”, a spus Zelenski.

Va ceda în cele din urmă liderul ungar la presiunea partenerilor săi europeni, așa cum a făcut-o în trecut, după ce a obținut anumite concesii? „Viktor Orban este liderul european cel mai experimentat” în Consiliul European, care reunește statele membre, a explicat un oficial european, sub rezerva anonimatului. „Cred că el știe exact cum să nu se trezească singur într-un colț al ringului”, izolat de toate celelalte țări europene, a spus el.

Semnalul politic care va fi dat Kievului și celorlalte țări europene „este foarte important” și trebuie să fie înțeles la Kiev ca o „decizie”, altfel va fi o dezamăgire majoră după aproape doi ani de război împotriva Rusiei, a explicat alt diplomat european.

Termenii unui compromis ar putea avea la bază calendarul. Comisia Europeană a propus deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina în două etape: o decizie a celor 27 în această săptămână și o a doua decizie anul viitor privind cadrul acestor negocieri. Potrivit diplomaților, cei 27 ar putea încerca să găsească o formulare în jurul acestui calendar care să liniștească Kievul fără a jigni Budapesta.

Un eșec dezastruos la orizont?

Asta dacă nu cumva Viktor Orban nu va fi tentat să meargă până la capăt de data aceasta. Întrebat miercuri despre un eventual „Huxit” (ieșirea Ungariei din UE), premierul a declarat: „Nu vreau să plec, ci să iau puterea (…) din interior”, prin ralierea a tot mai multe țări. Liderii europeni se gândesc cum să evite veto-ul unei singure țări în cazul în care nu se poate ajunge la unanimitate. Dacă 26 de țări doresc să meargă mai departe, ingeniozitatea birocratică va găsi o soluție. Dar eșecul este posibil, cu consecințe dezastruoase.

Există alternative, inclusiv una care ar implica ca 26 de state membre să ajungă la un acord (cu majoritate calificată) privind sprijinul financiar pentru Ucraina, izolând efectiv Ungaria. În schimb, nu există o altă soluție decât unanimitatea privind începerea negocierilor de aderare. Iar dacă Viktor Orban își menține dreptul de veto, perspectivele europene așteptate de Republica Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina vor fi probabil spulberate.

Oricare ar fi analiza pe care o fac asupra situației din Ucraina, fie că este vorba de situația militară, politică, de corupție sau de concurență agricolă, există un consens destul de larg în rândul liderilor europeni cu privire la necesitatea de a se ține de cuvânt față de Ucraina.

Viitorul Ucrainei este în joc, la fel ca și cel al Europei însăși. Rămâne chestiunea Orban, care va fi și mai acută anul viitor, deoarece Ungaria va prelua președinția rotativă a Uniunii, în a doua jumătate a anului.

ADVERTISEMENT