News

Paranoia febrilă la Beijing. Xi Jinping continuă epurările în stilul lui Stalin

Epurările de tip stalinist continuă în China, nimeni nu mai este în siguranță. Președintele Xi Jinping vede dușmani peste tot
07.12.2023 | 15:12
Paranoia febrila la Beijing Xi Jinping continua epurarile in stilul lui Stalin
Epurările ordonate de Xi Jinping sunt percepute ca un semn de instabilitate la vârful conducerii de la Beijing / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce lumea este distrasă de războiul din Orientul Mijlociu și din Ucraina, o epurare de tip stalinist se desfășoară în sistemul politic ultrasecret al Chinei, cu implicații profunde pentru economia globală și chiar pentru perspectivele de pace în regiune.

Dispariții și îndepărtări inexplicabile

Semnalele care emană de la Beijing sunt fără echivoc, chiar dacă serviciile de securitate chineze au intensificat represiunea până la niveluri totalitare, făcând aproape imposibil de știut ce se întâmplă cu adevărat în interiorul țării. Dispariția și îndepărtarea inexplicabilă a miniștrilor de externe și al apărării din China – ambii loiali președintelui Xi Jinping, care au fost aleși și promovați cu doar câteva luni înainte de a nu mai fi văzuți, la începutul acestui an – sunt doar două exemple.

ADVERTISEMENT

Printre alte victime importante se numără generalii care se ocupă de programul de arme nucleare al Chinei și unii dintre cei mai înalți oficiali care supraveghează sectorul financiar chinez. Se pare că mai mulți dintre acești foști acoliți ai lui Xi au murit în arest.

Un alt semn de rău augur este decesul prematur al lui Li Keqiang, fostul premier al Chinei – numărul doi în ierarhia comunistă – care ar fi murit din cauza unui atac de cord într-o piscină din Shanghai, la sfârșitul lunii octombrie, în ciuda faptului că s-a bucurat de unele dintre cele mai bune îngrijiri medicale. În urma morții sale, Xi a ordonat ca doliul public pentru fostul său rival să fie puternic restrâns.

ADVERTISEMENT

„Atac de cord”, varianta chineză a ferestrei rusești

În mentalul multor chinezi „atac de cord într-o piscină” are aceeași conotație pe care o are „căderea de la fereastră” pentru aparatul guvernamental rusesc, atunci când cineva îl înfurie sau îl jignește pe Vladimir Putin. De la începutul mandatului său, în 2012, epurările nesfârșite ale lui Xi Jinping au eliminat milioane de funcționari – de la „tigrii” de rang înalt din Partidul Comunist până la „muștele” birocratice de rang inferior, pentru a folosi terminologia sugestivă a lui Xi.

Ceea ce este diferit astăzi este faptul că oficialii neutralizați nu sunt membri ai unor facțiuni politice ostile, ci loialiști din cercul interior al propriei camarile a lui Xi, ceea ce duce la întrebări serioase cu privire la stabilitatea regimului. Cu o astfel de atmosferă la Beijing, există temeri că un președinte Xi izolat și paranoic ar putea face un calcul greșit, ar putea provoca un conflict armat cu unul dintre vecinii săi mai slabi sau chiar ar putea lansa o invazie la scară largă a Taiwanului democratic pentru a distrage atenția de la problemele sale interne.

ADVERTISEMENT

Dușmani peste tot

Cutremurele politice care se răsfrâng asupra Partidului Comunist Chinez exacerbează starea deja în cădere a economiei chineze. „Vedem o Chină care, pe plan intern, este pusă la încercare; o societate îmbătrânită,  o criză severă a locuințelor, încetinirea creșterii economice, șomaj neașteptat, deoarece generația tânără care părăsește universitățile nu mai găsește locuri de muncă adecvate în sectorul privat”, a declarat săptămâna trecută președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (Aceeași Ursula von der Leyen care se află la Beijing, împreună cu omologul său din Consiliul European, Charles Michel, pentru prima întâlnire față în față UE-China din ultimii aproape cinci ani”.

„Deci, destul de multe provocări pe plan intern”, a adăugat ea. Finanțiștii și oamenii de afaceri chinezi se plâng (în tăcere) că li se cere să petreacă nenumărate ore studiind „Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chinezești pentru o nouă eră” – o mantră guvernamentală care se rezumă la un regim totalitar fără ideologie și la revenirea cultului personalității în China.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, cea mai importantă bancă de investiții din țară a interzis comentariile negative referitoare la  macroeconomice sau la piață, precum și orice comportament care ar putea sugera că bancherii săi duc un „stil de viață hedonist”.

Epurare perpetuă

La scurt timp după ascensiunea sa la președinția Partidului Comunist în 2012, Xi a început să își epureze dușmanii reali și percepuți într-o campanie „anticorupție” care nu s-a încheiat de facto. Sute de ofițeri de rang înalt din Armata Populară de Eliberare (PLA), precum și mii de înalți funcționari ai partidului au fost arestați, au dispărut sau au fost „sinuciși” (împinși să se sinucidă sau uciși în circumstanțe care să pară a fi sinucidere).

Beneficiarii acestei epurări perene au fost birocrații provinciali care au lucrat cu Xi la începutul carierei sale și a căror principală calificare este loialitatea neîndoielnică față de „liderul poporului”. Acești foști funcționari din orașele mici reprezintă acum majoritatea membrilor Comitetului permanent al Politburo, biroul politic, care deține puterea supremă în China.

O astfel de figură loială a fost Qin Gang, un fost purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a cărui carieră a devenit fulminantă, după ce a devenit șeful de protocol al regimului, supervizând majoritatea interacțiunilor președintelui Xi jinping cu demnitarii străini între 2014 și 2018.

După o scurtă perioadă de timp ca viceministru de externe, Qin a fost numit ambasador la Washington în iulie 2021 și ministru de externe abia 18 luni mai târziu – o ascensiune deosebit de rapidă pe care oficialitățile chineze au atribuit-o proximității și favorurilor sale personale față de „liderul principal”.

Compromiși de agențiile occidentale

La 25 iunie anul acesta, la abia șase luni după ce a devenit ministru, Qin a avut întâlniri la Beijing cu miniștrii de externe din Sri Lanka și Vietnam, precum și cu ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko. Apoi a dispărut. Potrivit mai multor persoane care au acces la oficiali chinezi de nivel înalt, adevărata misiune a lui Rudenko la Beijing a fost de a-l informa pe Xi că ministrul său de externe și mai mulți ofițeri de rang înalt din cadrul armatei au fost compromiși de agențiile de informații occidentale.

După dispariția sa, au apărut povești picante despre relația lui Qin cu o reporteră a televiziunii chineze Phoenix TV, Fu Xiaotian, cu care ar fi avut un fiu, care este cetățean american. Poveștile au circulat pe scară largă pe internet cu acordul cyber-cenzorilor chinezi.

Fu a frecventat cursurile Universității Cambridge, un teren de recrutare tradițional pentru agențiile de informații britanice, și l-a întâlnit pentru prima dată pe Qin în urmă cu mai bine de zece ani, când a fost detașat la Ambasada Chinei din Londra. În 2016, Churchill College, alma mater a lui Fu la Cambridge, a dat numele său unei grădini în semn de recunoștință pentru „seria foarte rară de cadouri generoase”, care se pare că au însumat cel puțin 250.000 de lire sterline.

Înainte ca ministrul de externe să dispară, Fu aproape că l-a numit pe Qin ca fiind tatăl copilului ei pe rețelele de socializare. Apoi, în aprilie, a zburat înapoi la Beijing cu ceea ce pare să fi fost un avion privat închiriat de guvern și de atunci nu s-a mai auzit nimic despre ea. Sistemul de propagandă al Chinei insinuează cu tărie că aventura și copilul american nelegitim sunt motivele pentru care Qin a fost epurat.

Oamenii-rachetă

Potrivit mai multor persoane care au acces la înalți oficiali, citați de Politico, adevăratul motiv al dispariției sale abrupte a fost implicarea lui Qin într-un scandal mult mai grav, în care sunt implicați ministrul apărării și generalii care au comandat divizia „Rachete strategice” din China, care supraveghează programul de arme nucleare al țării. Aproape în același timp cu dispariția lui Qin, comandantul al diviziei ”Rachete strategice”, Li Yuchao, împreună cu adjunctul său, Liu Guangbin, și fostul adjunct Zhang Zhenzhong, au dispărut și ei.

Mai mulți alți ofițeri superiori în funcție și foști ofițeri din cadrul diviziei au fost, de asemenea, arestați, iar cel puțin un fost comandant adjunct a murit din cauza unei boli nespecificate, potrivit rapoartelor presei de stat. Comandanții dispăruți au fost în cele din urmă concediați în mod oficial și înlocuiți cu ofițeri din marină și aviație, o evoluție foarte rară, deoarece comandanții de top ai forțelor de rachete au fost aproape întotdeauna promovați din interiorul serviciului.

La scurt timp după ce epurarea forțelor rachetelor strategice a fost recunoscută oficial, Li Shangfu, omul pe care Xi l-a ales ca ministru al apărării al Chinei în luna martie a acestui an, a dispărut și el. Demiterea sa oficială a fost anunțată la sfârșitul lunii octombrie.

La intrigă s-a adăugat și un reportaj laconic al presei de stat cu o zi înainte ca Qin să fie înlăturat oficial din funcția de ministru de externe, în iulie. Tot conform presei de stat, Wang Shaojun, comandant din 2015 al unității Gărzii Centrale care protejează liderii de top ai Chinei și supraveghează garda de corp personală a președintelui Xi Jinping, a murit cu trei luni mai devreme din cauza unui „tratament medical ineficace”.

Paranoie febrilă la Beijing

Programul de arme nucleare al Chinei s-a extins masiv în ultimii ani și, potrivit unor persoane cu acces la înalți oficiali chinezi, mesajul ministrului adjunct rus Rudenko către Xi a inclus acuzații că Qin și rudele ofițerilor de top ai forțelor de rachete au ajutat la transmiterea secretelor nucleare chineze agențiilor de informații occidentale. Doi dintre acești oameni susțin că Qin a murit, fie prin sinucidere, fie prin tortură, la sfârșitul lunii iulie, într-un spital militar din Beijing.

Având în vedere opacitatea sistemului chinez, este imposibil de confirmat aceste relatări, iar guvernul chinez nu face nici un comentariu în legătură cu funcționarea internă a Partidului Comunist. Înalți oficiali occidentali din domeniul serviciilor de informații au refuzat să comenteze sau să discute acest subiect atunci când au fost întrebați despre epurările din China.

Dar caracterul șocant al afirmațiilor în sine arată clar paranoia febrilă care domnește în Beijing. Fie din greșeală, fie intenționat, această stare de spirit a fost exacerbată în vară, când directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, Bill Burns, a declarat că CIA a făcut „progrese” în reconstruirea rețelei sale din China și că are o „capacitate puternică de cadre de informații” în această țară.

„Forțele occidentale ostile”

Această paranoia se extinde în toate structurile birocrației și economiei și pare să fi însemnat pe oricine este considerat prea occidentalizat sau prea apropiat de „forțele occidentale ostile”. Un oficial chinez de rang înalt din domeniul finanțelor, care vorbește fluent engleza și care este un obișnuit al circuitului internațional de conferințe, a declarat pentru Politico prin e-mail că nu mai poate participa la un eveniment care urmează să aibă loc în afara granițelor Chinei și că nu a putut vorbi la telefon.

El se alătură zecilor de înalți oficiali din domeniul finanțelor care au fost înlăturați în ultimele luni, adesea după ce au fost acuzați de corupție. Un colaborator al acestui oficial a declarat că acesta este în prezent investigat pentru că este „prea apropiat de America” și „posibil spion”. Aceasta pare a fi soarta inevitabilă a oricărei persoane care se angajează cu prea mult entuziasm în contacte cu străinii și ar trebui să servească drept avertisment pentru cei care încă mai cred că China este deschisă la afaceri cu Occidentul.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
Andreea Bălan și Victor Cornea
Andreea Bălan și Victor Cornea "s-au despărțit" în aeroport! Ce mesaj a primit artista pe un bilet
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni să conducă. Gestul inconştient, filmat şi postat online
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Petre Roman, la căpătâiul Mioarei Roman. Cum și-a luat adio
Petre Roman, la căpătâiul Mioarei Roman. Cum și-a luat adio
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!