News

Summit important pentru România și la nivel regional. Ce strategie va prezenta Klaus Iohannis

Summit regional important la care participă și România. Ce va pune pe masă președintele Klaus Iohannis în fața a 12 șefi de stat
09.04.2024 | 16:33
Summit important pentru Romania si la nivel regional Ce strategie va prezenta Klaus Iohannis
România a fost anul trecut gazda summit-ului Inițiativa celor Trei Mări / Foto: Administrația Prezidențială
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis va participa, joi, la ediția a noua a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), platformă politică la nivel de șefi de stat a 12 țări din Uniunea Europeană de la Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Infrastructură, proiecte strategice, digital

„Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 11 aprilie 2024, la Vilnius, Republica Lituania, la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M)”, informează într-un comunicat Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Cooperarea inter-regională prin proiecte strategice, modernizarea infrastructurii, o independență energetică consolidată vor fi și la acest summit liniile directoare. De fapt, interconectarea pe axa energie-transport-digital reprezintă unul din principalele obiective ale Inițiativei celor Trei Mări.

„Liderii statelor participante vor analiza, în cadrul reuniunii, modul în care Inițiativa trebuie să se dezvolte și să se adapteze, în contextul regional complex, inclusiv în relaționarea cu partenerii din vecinătate, dar și la nivel global, precum și în ceea ce privește impulsionarea investițiilor și implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Inițiativei – transport, energie, digital”, potrivit comunicatului.

ADVERTISEMENT

Interconectivitatea regională pe axa Nord-Sud

Șeful statului român va susține, la Vilnius, o mai mare îmbunătățire a interconectivității regionale pe axa Nord-Sud și va sublinia importanța crescândă a Inițiativei celor Trei Mări, în momentul în care mai multe țări, nu numai din regiune, ci și la nivel mondial, sunt interesate să se implice în platforma I3M.

„Președintele Klaus Iohannis va pleda, în cadrul Summitului, pentru eficientizarea în continuare a Inițiativei și obținerea de rezultate concrete, în special în ceea ce privește îmbunătățirea conectivității strategice regionale pe axa Nord-Sud. De asemenea, va evidenția relevanța în creștere a I3M și potențialul său valoros, inclusiv în contextul în care tot mai multe state din regiune și la nivel global își manifestă interesul pentru implicarea în această platformă”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Proiectele Rail2Sea și Via Carpathia

Șeful statului va pleda și pentru o legătură mai strânsă a I3M cu Ucraina și cu Republica Moldova, țări asociate Inițiativei, mai ales într-un context geopolitic dificil în care se află regiunea, în special dat de războiul început de Rusia în țara vecină.

De asemenea, potrivit comunicatului, Iohannis va evidenția proiectele Rail2Sea (construcția unei linii de cale ferată între portul Gdansk, din Polonia, cu portul Constanța) și Via Carpathia (corridor de transport din nordul Europei spre sud, prin opt țări, inclusiv România), și din punct de vedere al mobilității militare.

ADVERTISEMENT

„Președintele României va aborda, totodată, perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Inițiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la București. De asemenea, va sublinia că întărirea rezilienței regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis va evidenția, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune”, precizează comunicatul.

România a fost gazda, anul trecut, a Summit-ului I3M, soldat cu o Declarație Comună care, printre altele, a condamnat războiul din Ucraina și a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova și Ucraina, ca state asociate și a salutat Grecia ca cel de-al 13-lea stat care participă la Inițiativă.

 

ADVERTISEMENT