Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 care a avut loc luni în Kahramanmaraş, a avut puterea a aproximativ 130 de bombe atomice, spune prof. dr. Övgün Ahmet Ercan.
Profesorul Ercan, care este inginer în geofizică, a explicat amploarea forţei distructive a cutremurului şi a încercat să explice mişcarea telurică.
“Seismul produs în falia Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep, a avut o magnitudine de 7,7, adică puterea a aproximativ 130 de bombe atomice. Durata sa a fost de 43 de secunde. Dezastrul este imens, într-o zi rece de iarnă”, a scris profesorul pe reţelele de socializare.
Locul în care s-a produs cutremurul este joncțiunea a patru falii principale, ne mai spune Ahmet Ercan: falia Mării Moarte, falia Anatoliei de Est, Scutul Arabiei și Prora Ciprului.
Sunetul înspăimântător al cutremurului care a avut loc dimineaţă la ora 04:17 a fost înregistrat de Hamdullah Livaoğlu, cercetător la Universitatea din Kocaeli. El a convertit sunetul astfel încât să poate fi auzit şi de urechea umană.
“Urechea umană nu poate auzi frecvențe mai mici de 20 Hz, iar frecvenţele semnalului unui cutremur sunt de obicei mai mici de 20 Hz. Aceste analize, pe lângă dezvăluirea sunetelor pe care semnalele seismice le pot crea în timp ce lovesc rocile subterane, pot contribui și la studiile cutremurelor prin caracteristicile lor distinctive”, spune Livaoğlu.
Atunci când sunt analizate caracteristicile sonore ale primului cutremur de luni, cu o magnitudine de moment de 7,7, se observă în mod straniu că cea mai mare parte a energiei este descărcată în aproximativ 140 de secunde, a mai afirmat el, mărturisind în acelaşi timp că sunetul generat i se pare “înspăimântător”.
Numărul morților în Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Ultimele date spun că în total, cel puțin 2.300 de persoane au murit în cele două țări. 810 de persoane au fost confirmate morți în Siria şi aproape 1.500 în Turcia vecină.