Sport

Supergolgheterul României care n-a bătut niciun penalty în toată cariera! “Am marcat peste 70% din goluri cu capul”

De obicei, marii golgheteri sunt și executanți de penalty-uri, dar un caz atipic este cel al unui atacant român cu peste 180 de goluri marcate în prima ligă.
19.02.2024 | 08:00
Supergolgheterul Romaniei care na batut niciun penalty in toata cariera Am marcat peste 70 din goluri cu capul
Mircea Sandu n-a bătut niciun penalty în toată cariera. Foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Ca fotbalist, Mircea Sandu reprezintă un caz extrem de rar. Un adevărat golgheter, cu peste 180 de goluri marcate pentru Progresul, Sportul Studențesc și Gloria Buzău, Sandu nu a executat nicio lovitură de pedeapsă în toată cariera de fotbalist profesionist.

Mircea Sandu n-a bătut niciun penalty în toată cariera

Mircea Sandu a dezvăluit acest detaliu la podcast-ul moderat de Ionel Stoica. Fostul atacant a explicat că ar fi avut mult mai multe goluri înscrise dacă ar fi procedat la fel ca marii golgheteri.

ADVERTISEMENT

“Nu am bătut niciodată un 11 metri. Dacă în 15 ani aș fi avut 5 penalty-uri pe an și aș fi marcat 3 goluri, erau încă 45 de goluri, adică aș fi avut peste 200 de goluri. Dumitrache, Dudu Georgescu, Radu II băteau penalty-uri”, a spus Mircea Sandu.

Fostul președinte FRF a povestit episodul care l-a determinat să nu mai execute niciodată un penalty, deși evolua pe postul de atacant central: “Am ratat odată la un turneu amical la Constanța și din clipa aia n-am mai bătut. Doar la juniori băteam penalty-uri. Atunci câștigam cu peste 10 goluri diferență, dădeam câte 6-8 goluri pe meci”.

ADVERTISEMENT

A marcat peste 60% din goluri cu capul

Mircea Sandu a dezvăluit și un alt detaliu inedit din cariera sa. Fiind un vârf puternic, și-a dezvoltat extrem de bine jocul de cap și prin acest procedeu a înscris mai mult de jumătate din golurile carierei.

“Eu am marcat peste 60-70% din goluri cu capul. Fie din săritură, fie din atacarea colțului scurt, fie din devieri… Am avut forță și detentă extraordinare și inteligența jocului cu capul, pentru că nu e ușor”, a mai declarat fostul atacant al Sportului și al naționalei României.

ADVERTISEMENT

Mircea Sandu a înscris 178 de goluri pentru Sportul Studențesc, dar și 6 goluri în tricoul naționalei României. Cel supranumit “Nașul” a condus Federația Română de Fotbal din 1990 până în 2014, an în care Federația a intrat sub conducerea lui Răzvan Burleanu.

A debutat în Divizia A pe 30 august 1970 în tricoul celor de la Progresul București. Următorul sezon l-a petrecut la Sportul Studențesc, în liga a 2-a. I-a ajutat pe “studenți” să promoveze, cu cele 15 goluri marcate.

ADVERTISEMENT

Au urmat apoi 14 ani în care a jucat pentru Sportul în prima ligă. În sezonul 1975-1976, a înscris 21 de goluri. În 1980 a câștigat Cupa Balcanică și a mai bifat o finală a acestei competiții în 1976.

ADVERTISEMENT