Sport

SuperLiga va da o singură echipă în UEFA Champions League și în 2025! Radiografia tristă a fotbalului românesc

SuperLiga va da tot o singură echipă în UEFA Champions League și peste două sezoane, după ce UEFA a actualizat clasamentul pe națiuni, unde România se află pe o poziție mediocră.
11.04.2024 | 12:52
SuperLiga va da o singura echipa in UEFA Champions League si in 2025 Radiografia trista a fotbalului romanesc
Champions League, doar un vis pentru România / Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Vremurile când România oferea echipe direct în grupele celei mai prestigioase competiții europene au apus. Cluburile din SuperLiga au misiuni tot mai dificile în cupele europene, după ce rezultatele slabe se resimt.

Campioana, misiune grea pentru accederea la „masa bogaților“

UEFA a actualizat clasamentul pe națiuni după prima manșă din sferturile competiției Champions League, la care Gigi Becali speră. România se află pe o poziție mediocră, care denotă rezultatele slabe ale cluburilor românești din plan european în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Pe locul 25, SuperLiga va oferi doar echipa campioană în sezonul 2025-2026 al competiției grandioase. Este probabil ca situația să rămână ca acum, iar campioana să debuteze în primul tur preliminar al competiției.

România se vede depășită de state precum Cipru, Israel, Serbia sau Ungaria, având un coeficient de 21.375 puncte. Pentru a prinde două echipe în competiția UEFA, România trebuie să atingă locul 15, ocupat acum de Danemarca, cu 31.450 puncte.

ADVERTISEMENT

România este mai aproape de ultimul loc în clasamentul UEFA decât primul. Ultima poziție este a micuțului stat San Marino, cu doar 1.832 puncte. Prima poziție este ocupată de Anglia, care are 103.428 de puncte.

Oțelul Galați, ultima campioană direct în grupele Champions League

Decăderea fotbalului românesc în cupele europene poate fi ușor de văzut prin prisma ultimei calificări directe. Sezonul 2011-2012 a adus-o în grupele competiției pe Oțelul Galați, campioana României cu un sezon anterior, sub comanda lui Dorinel.

ADVERTISEMENT

De atunci, Oțelul Galați a jucat în grupele Champions League, a mai stat 4 sezoane în Liga 1, s-a desființat, s-a reînființat, a luat-o de la zero și a reajuns în Liga 1. Oglinda este una foarte tristă, având în vedere că ultima echipa calificată, chiar dacă prin preliminarii, este FCSB, în 2013 – 2014.

Radiografia tristă și actuală a fotbalului românesc este departe de ceea ce reușeau cluburile noastre în competițiile UEFA. Un sezon de referință pentru fotbalul românesc este sezonul 2009-2010.

ADVERTISEMENT

În acel sezon, fotbalul românesc a avut 5 echipe în grupele competițiilor europene, unde Unirea Urziceni se calificase automat în Champions League, după titlu. În Europa League (fosta Cupa UEFA) aveam 4 formații, anume Dinamo, FCSB, Politehnica Timișoara și CFR Cluj.

ADVERTISEMENT