News

Surpriza care-i aşteaptă de la 1 ianuarie pe românii care merg la restaurant. Klaus Iohannis a promulgat o lege mult aşteptată

Viaţa lucrătorilor în baruri şi restaurante se va schimba radical de la 1 ianuarie 2023. Legea promulgată de Klaus Iohannis a plecat spre publicare în Monitorul Oficial
23.12.2022 | 13:15
Surpriza carei asteapta de la 1 ianuarie pe romanii care merg la restaurant Klaus Iohannis a promulgat o lege mult asteptata
Pe nota de plată de la restaurant va figura şi bacşişul Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Este oficial, bacşişul lăsat de clienţi în barurile şi restaurantele din România va apărea pe bonul fiscal încă din prima zi a noului an.

Bacşişul se impozitează cu 10%

Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii care prevede obligativitatea operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, prin care bacşişul este stabilit la maxim 15% din valoarea consumaţiei şi se evidenţiază pe bonul fiscal.

ADVERTISEMENT

Practic, această lege reglementează bacşişul, stabilind că nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

Legea promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis prevede definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

ADVERTISEMENT

Conform noii legi, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

De asemenea, nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, trebuie subliniat că le este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, de acordarea bacşişului.

Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Legea este privită cu rezerve printre lucrătorii din restaurante şi baruri, salariul acestora fiind în general foarte mic. “Ospătarii trăiesc din bacşiş. Venitul lor din salarii este destul de mic, tips-ul comensează cu până la 60-70% din valoarea veniturilor lor”, dezvăluia un manager de restaurant. Bacşişul era o pentru ei o sursă zilnică de venit, iar acum probabil le va fi distribuit la sfârşitul lunii şi, în plus, va fi impozitat de stat cu 10%.

ADVERTISEMENT