Fotbal international

Surpriză în Liga Campionilor. Cine are cele mai mari șanse la câștigarea trofeului

28.01.2021 | 10:35
Surpriza in Liga Campionilor Cine are cele mai mari sanse la castigarea trofeului
ADVERTISEMENT

Liga Campionilor este aproape de revenire, iar primele meciuri din optimi vor avea loc în 16 și 17 februarie. Un super-computer a calculat șansele echipelor la câștigarea trofeului, iar favorită este Manchester City.

Calculele efectuate în baza unor algoritmi complecși, care au determinat cine sunt echipele cu cele mai mari șanse la cucerirea celui mai râvnit trofeu european.

ADVERTISEMENT

Nu doar favorita la cucerirea Ligii surprinde, ci și prezența celor de la FC Barcelona în top 3 al șanselor. Aflați într-o situație critică din punct de vedere financiar, catalanii au 13% șanse să câștige competiția.

Surpriză în Liga Campionilor. Manchester City este favorită la câștigarea trofeului

Deși a pornit slab sezonul și nu părea să fie printre echipele implicate în lupta pentru titlul din Premier League, Manchester City și-a revenit complet și se află într-o formă de zile mari.

ADVERTISEMENT

„Cetățenii” lui Pep Guardiola formează cea mai solidă echipă din Anglia și sunt lideri în campionat, deși au cu un meci mai puțin decât principalele trei urmăritoare. Forma bună a lui City se reflectă și în calculele pentru UEFA Champions League.

Englezii sunt pe primul loc într-un top al șanselor, întocmit pe baza unor algoritmi matematici extrem de complecși. FiveThirtyEight le dă elevilor lui Guardiola 33% șanse să câștige finala din acest an.

ADVERTISEMENT

Pe locul 2 în acest top al favoritelor la victoria în ultimul act se află campioana en-titre, Bayern Munchen, cotată cu 15% șanse de reușită, în vreme ce podiumul este completat de FC Barcelona, cu 13%, în ciuda problemelor financiare de la club.

Liverpool este văzută și ea cu 7% șanse de cucerire a trofeului, în vreme ce Real Madrid are doar 5% șanse. Urmează PSG, Juventus, Atletico Madrid, Chelsea și Borussia Dortmund, toate cu câte 4% șanse de câștigare a finalei.

ADVERTISEMENT

Cine se califică în sferturi. Surpriză la Atalanta – Real Madrid

Până la finală, prima miză importantă a începutului de 2021 este reprezentată de calificarea în sferturile competiției. Optimile UCL vor oferi dueluri extrem de tari, precum Barcelona – PSG sau Atletico Madrid – Chelsea, dar și meciuri ce par dezechilibrate, precum Atalanta – Real Madrid sau Lazio – Bayern. Iată scorurile șanselor de calificare în aceste dueluri.

  • Borussia Monchengladbach – Manchester City 9% – 91%
  • Lazio – Bayern Munchen 13% – 87%
  • Atletico Madrid – Chelsea 50% – 50% 
  • RB Leipzig – Liverpool 36% – 64%
  • FC Barcelona – PSG 64% – 36%
  • Sevilla – Borussia Dortmund 43% – 57%
  • Atalanta – Real Madrid 44% – 56%

Așadar, deși a câștigat patru trofee UCL din 2014 încoace, Real Madrid are parte de un duel considerat foarte echilibrat cu italienii de la Atalanta. Doar 56% șanse au „galacticii” să ajungă în sferturi, fiind mai slab cotați decât FC Barcelona în duelul cu PSG, finalista din sezonul precedent!

Cel mai echilibrat duel se anunță a fi cel dintre Atletico Madrid și Chelsea. Dacă madrilenii au avantajul unui grup foarte bine închegat de Diego Simeone, care are deja experiența a doua finale, ambele pierdute contra rivalilor de la Real, londonezii s-au repliat prin numirea unui tehnician în vogă. Thomas Tuchel a dus-o pe PSG în finala din 2020, pierdută cu 0-1 în fața lui Bayern.

ADVERTISEMENT