News

Surse: PNL şi PSD s-ar fi înţeles să comaseze alegerile locale şi europarlamentare şi parlamentarele cu turul doi al prezidenţialelor

Potrivit unor surse politice, coaliția de guvernare s-ar fi înțeles pentru comasarea alegerilor din 2024, an în care în România ar trebui să aibă loc patru rânduri de alegeri.
06.02.2024 | 18:37
Surse PNL si PSD sar fi inteles sa comaseze alegerile locale si europarlamentare si parlamentarele cu turul doi al prezidentialelor
Conform unor surse politce, Coalția de guvernare s-a înțeles pentru comasarea alegerilor din 2024. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Comasarea alegerilor s-ar fi decis în Coaliția PNL-PSD. La începutul lunii decembrie 2024, turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc în acelaşi timp cu alegerile parlamentare, iar alegerile locale se vor ține în același timp cu cele europarlamentare.

Cum au împărțit liderii PNL și PSD alegerile din 2024

Surse politice dezvăluie că turul doi al alegerilor prezidențiale ar putea fi sincronizat cu alegerile parlamentare, după un efort comun al PSD și PNL. Coaliția ar fi avut ca miză prin această contopire să tempereze influența extremismului și a sentimentului anti-european din România.

ADVERTISEMENT

Coaliția de guvernare discută actualmente despre posibilitatea comasării a două runde de alegeri. Potrivit surselor, prima comasare ar urma să aibă loc pe 9 iunie 2024, când alegerile europarlamentare ar coincide cu alegerile locale.

A doua comasare, conform surselor, este programată să aibă loc la începutul lunii decembrie 2024, când turul doi al alegerilor prezidențiale ar urma să se desfășoare în paralel cu alegerile parlamentare.

ADVERTISEMENT

Este ultimul scenariu al Coaliției pentru alegerile din anul electoral 2024?

Acest scenariu ar fi ultimul acordat de Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, liderul PNL, principalii decidenți din Coaliția de guvernare.

În ceea ce privește comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe 9 iunie, această decizie este deja consemnată într-o hotărâre de guvern în curs de finalizare și așteaptă aprobarea și publicarea în perioada următoare, mai spun sursele.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, un astfel de aranjament ar implica o perioadă mai lungă de așteptare pentru aleșii locali până la preluarea noilor mandate, deoarece mandatele actuale nu pot fi scurtate.

Prin urmare, primarii, președinții de Consilii Județene și ceilalți aleși locali ar urma să rămână în funcție timp de trei luni după alegeri.

ADVERTISEMENT

În urma acestor decizii, PNL și PSD au atras critici acide la adresa lor din partea Opoziției. Recent, partidul AUR a dat buzna în ședințele social-democraților și liberalilor protestând față de aceste decizii, însă, se pare că politicienii partidelor aflate la guvernare nu s-au lăsat „intimidate”.

ADVERTISEMENT