News

Sute de elefanţi, descoperiţi morţi în Botswana. Cauza deceselor nu a fost încă elucidată: “E un mister nemaiîntâlnit”

02.07.2020 | 14:58
Sute de elefanti descoperiti morti in Botswana Cauza deceselor nu a fost inca elucidata E un mister nemaiintalnit
ADVERTISEMENT

Experții avertizează că omenirea se confruntă cu un „dezastru al conservării speciilor”, după ce în Botswana sute de elefanți au fost descoperiți morți în ultimele două luni. Potrivit autorităților, este un „mister nemaiîntâlnit”, întrucât nimeni nu a reușit până acum să descopere cauzele acestui fenomen îngrijorător.

Dr Niall McCann, cercetător în cadrul National Park Rescue, a declarat pentru BBC că specialiştii din statul african au localizat de la începutul lui mai peste 350 de carcase de elefant în Okavango Delta. Totodată, surse locale care nu au dorit să-și dezvăluie identitatea au precizat pentru postul britanic de televiziune că  70% dintre animalele moarte au fost găsite în jurul surselor de apă.

ADVERTISEMENT

Botswana deține în momentul de față o treime din populația de elefanți de pe continentul negru. Ea este, însă, în continuă scădere, susțin specialiștii. Guvernul a fost alertat cu privire la această situație și așteaptă rezultatele de laborator pentru a afla cauzele exacte.

Situație fără precedent în Botswana. Sute de elefanți au murit și nimeni nu știe din ce cauză

Ei au localizat 169 de elefanţi în timpul zborului de trei ore. Pentru a putea vedea şi număra atât de mulţi într-un zbor de trei ore este extraordinar. O lună mai târziu, investigaţiile au condus la identificarea a altor animale moarte, un total de peste 350.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre o moarte în masă, la un nivel care nu a fost văzut de foarte mult timp. În afara morților cauzate de secetă, nu știu să se mai fi întâmplat așa ceva. Când atât de mulți elefanți mor în apropierea zonelor locuite de oameni, într-un moment în care bolile provenite de la animale sunt în mintea tuturor, pare extraordinar faptul că guvernul nu a trimis probe la un laborator de încredere”, a declarat Dr McCann.

Principalele ipoteze sunt infectarea cu un agent patogen și intoxicația cu cianură

În plus, localnicii susțin că unii elefanți au fost văzuți plimbându-se în cerc, ceea ce indică de obicei grave probleme neurologice. „Dacă te uiți la carcase, unii dintre ei au căzut drept în față. Asta arată că au murit foarte repede. Alții mor mai încet. Deci este foarte dificil să spunem despre ce toxină e vorba”, a mai spus specialistul.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni au murit elefanți de toate vârstele și de ambele sexe, iar În zonă au fost observați și unii vii, dar emaciați, ceea ce sugerează că vor mai fi înregistrate decese și în săptămânile următoare. Nu este exclus ca bilanțul real să fie mult mai mare, avertizează experții, în condițiile în care carcasele se observă extrem de greu.

Cele două ipoteze principale de până acum sunt otrăvirea sau infectarea cu un agent patogen necunoscut. O posibilitate demnă de luat în seamă rămâne intoxicația cu cianură, adesea folosită de braconierii din Zimbabwe. Cu toate acestea, animalele care mănâncă cadavrele elefanților nu par să fie afectate.

ADVERTISEMENT

Martorii spun că au văzut vulturi, mai puțini decât se așteptau, dar care nu păreau să aibă un comportament anormal. S-a vehiculat chiar că animalele ar fi putut muri de COVID-19, dar varianta este puțin probabilă.

ADVERTISEMENT