News

Sute de mii de români pot primi bani în plus la pensie. Legea care îi ajută pe pensionari

Sute de mii de români ar putea primi bani în plus la pensie, conform unui OUG care prevede restituirea unor sume importante.
19.01.2023 | 07:09
Sute de mii de romani pot primi bani in plus la pensie Legea care ii ajuta pe pensionari
Pensiile peste 4.000 de lei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Asta, dacă propunerea Secretariatului General al Guvernului va fi aprobată, după ce statul român a reținut timp de un an de zile contribuția la sănătate pentru acele pensii mai mari de 4.000 de lei.

Bani în plus la pensie pentru sute de mii de români

Acum, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a elaborat o notă de informare și a propus Guvernului să adopte OUG care să restituie sumele reținute de casele de pensii, făcând referire directă la decizia Guvernului prin care era stabilită obligativitatea plății CASS de către pensionarii ale căror venituri depășeau 4000 de lei lunar.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care actul normativ nu făcea diferența între pensiile contributive și cele de serviciu, mulți pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești și au cerut restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS începând cu ianuarie 2023.

Potrivit Antena 3, SGG anunță că a fost impusă adoptarea unui OUG care să stabilească în mod clar cum vor fi restituie aceste sume cu titlul de contribuții de asigurări de sănătate, în condițiile în care CCR a decis că e neconstituțional pentru pensiile de peste 4.000 de lei ca oamenii să fie obligați să plătească contribuția de sănătate.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiilor generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești.

În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.

ADVERTISEMENT

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, este prezentat în nota de informare.

În aceste condiții SGG a propus ca banii reținuți să fie restituiți oamenilor, cel mai probabil eșalonat, prin intermediul caselor de pensii care au reținut CASS-ul. Potrivit deciziei CCR, cei care au plătit deja aceste contribuții își vor recupera banii, după ce această decizie apare în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Ordonanța de urgență a a fost adoptată în decembrie 2021 și a intrat în vigoare în ianuarie 2022. Din acel moment pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei plăteau 10% contribuție la sănătate, dublu față de ceilalți pensionari.

Decizia a fost luată atunci în contextul pandemiei, pentru a veni în sprijinul sistemului de sănătate, însă nu a fost o decizie apreciată de românii afectați de această lege. Potrivit datelor oficiale, în România există aproape 200.000 de pensionari care au peste 4.000 de lei pensie.

Conform datelor exacte, 108.000 de persoane au pensii între 4.000 și 5.000 lei, în timp ce 91.000 de persoane câștigă peste 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: