News

Sute de persoane au fost evacuate după erupția unui vulcan. De câteva zile aruncă pe cer lavă şi nori de cenuşă

Evacuări masive din cauza erupțiilor. Autoritățile se mobilizează pentru a face față situației alarmante, iar oamenii sunt ecvacuați
17.04.2024 | 09:22
Sute de persoane au fost evacuate dupa eruptia unui vulcan De cateva zile arunca pe cer lava si nori de cenusa
Alertă vulcanică în Indonezia. Oamenii au fost evacuați din cauza pericolului iminent. Sursa foto: Colaj foto / Captură video / X / Volcaholic
ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 800 de oameni din regiunea indoneziană Sulawesi de Nord au fost scoși în siguranță, după ce vulcanul Raung a erupt repetat în ultimele zile, aruncând în aer lavă și cenușă, a anunțat miercuri agenția de vulcanologie a țării, conform informațiilor Reuters.

Oameni evacuați după eruperea unui vulcan

Vulcanul se află situat pe insula Raung, la aproximativ 100 km distanță de capitala provincială Manado, a izbucnit de mai multe ori începând de marți.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au crescut nivelul de avertizare la al doilea cel mai ridicat nivel ca răspuns la creșterea activității vulcanice, a relatat un oficial de la Centrul de vulcanologie și gestionare a riscurilor geologice (PVMBG) din Indonezia.

Erupțiile Muntelui Raung au fost declanșate de recentele cutremure din zonă, vulcanul emițând nori fierbinți periculoși și explozivi până la o înălțime de 1,8 km în atmosferă.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să eliberăm insula pentru că anticipăm că ar putea avea loc mai multe erupţii. Nu este permisă nicio activitate pe o rază de patru kilometri de crater”, a explicat oficialul.

Imagini terifiante cu erupția vulcanului

Imaginile capturate de Reuters au arătat fluvii de lavă roșie coborând pe versantul muntelui, reflectate în apele de sub acesta, și nori de cenușă gri deasupra craterului.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 838 de locuitori trăiesc pe insula Raung, majoritatea fiind acum relocați pe insula cea mai apropiată, Tagulandang, a spus Heruningtyas.

Indonezia se întinde pe întregul așa-numit “Inel de Foc al Pacificului”, o regiune cu activitate seismică intensă situată deasupra mai multor plăci tectonice.

ADVERTISEMENT

Activitatea vulcanică

Activitatea vulcanică s-a intensificat începând cu 24 iunie 2015, iar pe 29 iunie 2015 a început să erupă, generând un nor de praf care a determinat emiterea avertismentelor către locuitorii dintr-o rază de 3 kilometri în jurul craterului și a perturbat traficul aerian către și dinspre apropiatul Bali, potrivit informațiilor publicate pe Wikipedia.

Conform observațiilor făcute cu ajutorul imaginilor Landsat la începutul lunii iulie 2015, s-a identificat un nou rezervor de lavă pe munte, adăugându-se astfel la cele existente, inclusiv unul mai vechi.

Începând cu 9 iulie 2015, mai multe aeroporturi din Indonezia — inclusiv cele de pe populara insulă de vacanță Bali și din Surabaya au fost închise din cauza emisiilor de cenușă provocate de erupții. Eruptiile explozive de cenușă au încetat în după-amiaza zilei de 14 august.

 

ADVERTISEMENT