News

Sute de specii de animale sunt în pragul dispariției! Din vina oamenilor, Pământul ar putea trece prin a șasea extincție în masă

02.06.2020 | 20:48
Sute de specii de animale sunt in pragul disparitiei Din vina oamenilor Pamantul ar putea trece prin a sasea extinctie in masa
ADVERTISEMENT

Impactul oamenilor asupra zonelor de pe Pământ cu cea mai bogată faună a făcut ca sute de specii de animale sălbatice să ajungă în pragul dispariției. Este concluzia unui studiu recent publicat de BBC, în care autorii atrag atenția că planeta noastră trece încet, dar sigur prin al șaselea fenomen de extincție în masă din istorie.

Pământul trece prin a șasea extincție în masă. Totul, din cauza oamenilor

Concret, potrivit specialiștilor, despădurirea și braconajul au dus peste 500 de specii de mamifere, păsări, reptile și amfibieni într-un punct în care existența lor atârnă de un fir de ață. În momentul de față, acestea dispar de 100 de ori mai repede decât ar face-o în mod natural.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte extincții în masă, cauzate de fenomene precum erupții vulcanice sau prăbușirea unor asteroizi, cea de acum poate fi pusă în proporție de 100% pe seama oamenilor. Profesorul Gerardo Ceballos de la Universitatea Națională din Mexic susține că întregi ecosisteme regionale ar putea intra cât de curând în colaps.

Am intrat în cea de-a șasea extincție în masă. Pe baza cercetărilor noastre și pe informațiile pe care le avem, criza este atât de gravă încât ceea ce vom face în următorii 10-50 de ani va defini viitorul umanității”, a declarat expertul pentru postul britanic.

ADVERTISEMENT

Pentru acest studiu i-au fost alături alți doi cercetători faimoși, profesorul Paul Erhlich de la Stanford și doctorul Peter Raver de la Grădina Botanică Missouri din St. Louis. Pe baza datelor deținute, cei trei au concluzionat că există în prezent 515 de specii aflate în pragul dispariției, cu mai puțin de 1.000 de exemplare în viață, iar situația tinde să devină dramatică în următoarea perioadă.

Extincția speciilor poate fi un real pericol pentru civilizație

Animalele se regăsesc pe fiecare continent, în afară de Antarctica, în locuri în care prezența oamenilor a avut un impact ridicat. Printre speciile pe cale de dispariție se află Tamarinul-leu auriu, lupul etiopian, Rinocerul de Java, Vulturul imperial spaniol, Papagalul cu urechile galbene, Gharialul (Gavial) și broasca veninoasă verde.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință consideră că extincția speciilor s-ar putea dovedi un real pericol pentru civilizație, alături de schimbările climatice și poluare. Totodată, aceștia susțin că au obligația morală să atragă atenția asupra dispariției biodiversității, problemă ignorată de majoritatea oamenilor.

Cât despre extincțiile în masă care au avut loc în trecut, s-a demonstrat că de vină au fost nu doar asteroizii, mișcările geologice sau erupțiile vulcanice, ci și subțierea stratului de ozon. Studiul arată că un astfel de fenomen a avut loc când planeta noastră se afla în procesul de încălzire, după ce traversase o eră glaciară.

ADVERTISEMENT

Totuși, încălzirea nu ar fi fost suficientă pentru a provoca o extincție în masă, iar fosilele studiate sugerează că a mai existat un element care ar trebui luat în calcul. Încălzirea a dus la o reducere temporară a stratului de ozon, cauzată de creșterea temperaturilor, iar această descoperire pune într-o nouă perspectivă nu numai evenimentul, ci și viitorul omenirii.

Începând cu Revoluția Industrială, temperaturile medii au crescut în mod constant, ceea ce înseamnă că ne-am putea confrunta în curând cu un pericol cât se poate de mare. Estimările sugerează că extincția din Devonianul Târziu a durat între 500.000 și 25 de milioane de ani și că la finalul ei au murit 80% dintre speciile de animale. De asemenea, condițiile de mediu au avut efecte nefaste și asupra speciilor de plante.

 

ADVERTISEMENT