News

Marcel Ciolacu propune concedierea pensionarilor reangajaţi la stat. “Este o sfidare faţă de restul cetăţenilor”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, subliniază că trebuie luate măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituțiile publice.
05.04.2023 | 17:36
Marcel Ciolacu propune concedierea pensionarilor reangajati la stat Este o sfidare fata de restul cetatenilor
Marcel Ciolacu oferă soluţii de reducere a cheltuielilor Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul este obligat să treacă la reduceri drastice, astfel încât să acopere o sumă de 20 de miliarde de lei. Reducerile ar urma să fie aplicate în majoritatea structurilor aparatului administrativ, singura certitudine fiind aceea că banii pentru investiţii vor rămâne neatinşi de tăieri.

Marcel Ciolacu dă asigurări că nu se va tăia de la investiţii

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut într-o postare publică ministerelor și celorlalte instituții ale statului să facă restructurări în rândul angajaților care pe lângă salariu primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare.

ADVERTISEMENT

“Este profund inechitabil ca atunci când cetățenii se confruntă cu greutăți și cu scăderea puterii de cumpărare, cheltuielile statului să se extindă fără măsură. Un Guvern, care este alături de cetățeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituțiile publice”, a scris Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Liderul social-democrat a venit şi cu câteva soluţii în acest context, subliniind că trebuie identificate cât mai rapid sectoarele unde cheltuielile sunt mari şi nejustificate. “Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate. De exemplu, ar trebui eliminate toate acele ‘bonusuri de lungă durată’ din sectorul bugetar.

ADVERTISEMENT

Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă”, este una dintre soluţiile propuse de Marcel Ciolacu.

O altă sugestie făcută de preşedintele PSD este concedierea pensionarilor reangajaţi la stat, care primesc atât pensie cât şi salariu. “Ţinând cont că s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare!

ADVERTISEMENT

Este o sfidare să-i vedem pe acei „tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-și câștiga cuvenita pensie. Solicit deci o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții! Dar trebuie să reducem drastic risipa!”, mai arată Marcel Ciolacu, în postarea sa.

Alte propuneri aflate în pe masa Executivului se află reducerea cheltuielilor cu deplasările, carburanții, echipamentele din instituții. De asemenea, vor fi înghețate creșterile salariale până când va fi gata legea salarizării unitare, iar angajările la stat vor fi îngheţate începând cu data de 1 mai.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, guvernul vrea să reducă numărul secretarilor de stat și cel al membrilor din Consiliile de Administrație precum și o reducere a indemnizațiilor pentru ședințe ale acestora. De asemenea, s-a reafirmat că guvernul nu intenționează să taie din banii de investiții sau de la pachetul social-economic.

ADVERTISEMENT