News

Taiwanul și-a mobilizat forțele aeriene după ce zece avioane de vânătoare ale Chinei s-au îndreptat spre insulă

Zece avioane chineze au depășit duminică linia mediană a strâmtorii Taiwan, în contextul în care tensiunile din regiune continuă să crească
11.06.2023 | 14:22
Taiwanul sia mobilizat fortele aeriene dupa ce zece avioane de vanatoare ale Chinei sau indreptat spre insula
Noi tensiuni între Taiwan și China. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Taiwanul a trimis avioane de luptă și a desfășurat nave și sisteme de rachete terestre pentru a supraveghea avioanele chineze duminică, după ce a observat 10 avioane de război chinezești care au traversat linia mediană sensibilă, care separă cele două părți ale strâmtorii Taiwan.

Taiwanul își mobilizează forțele aeriene în răspuns la acțiunile Chinei

Ministerul Apărării de pe insulă a declarat că patru nave de război chineze au efectuat, de asemenea, patrule de luptă în zona liniei mediane a strâmtorii.

ADVERTISEMENT

Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când Taiwanul raportează o reluare a activității militare chineze, după ce 37 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană a insulei, unele dintre ele zburând apoi joi în vestul Pacificului.

China, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, și-a trimis în mod regulat forțele aeriene pe cerul din apropierea insulei în ultimii trei ani. Cu toate acestea, ele nu au intrat în spațiul aerian teritorial al Taiwanului.

ADVERTISEMENT

Într-o scurtă declarație, Ministerul Apărării din Taiwan a precizat că, duminică, la ora 14:00 (06:00 GMT), a detectat 24 de avioane ale forțelor aeriene chineze, inclusiv avioane de luptă J-10, J-11, J-16 și Su-30, precum și bombardiere H-6.

Acesta nu a precizat unde zburau avioanele, dar a spus că 10 dintre ele au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care separă cele două părți și care a servit anterior ca o barieră neoficială, pe care China nu o recunoaște. Patru nave militare chineze au fost, de asemenea, angajate în “patrule comune de pregătire de luptă”, a adăugat ministerul, fără a da detalii.

ADVERTISEMENT

Tensiuni în creștere în strâmtoarea Taiwan

China a declarat anterior că astfel de misiuni au ca scop protejarea suveranității țării și vizează “conlucrarea” dintre Taiwan și Statele Unite, cel mai important susținător internațional și vânzător de arme al insulei.

În aprilie, China a organizat jocuri de război în jurul Taiwanului în urma unei călătorii în SUA a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen. Guvernul Taiwanului respinge revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că doar populația insulei poate decide viitorul acesteia.

ADVERTISEMENT

China a îndemnat vineri Europa să nu aibă schimburi oficiale cu Taiwanul și să nu sprijine “forțele de independență”, înaintea unei călătorii planificate pe continent săptămâna viitoare de către ministrul de externe taiwanez Joseph Wu.

“Îndemnăm partea europeană să înțeleagă esența problemei Taiwanului, să respecte angajamentele solemne asumate față de China privind principiul “o singură Chină”, să nu sprijine forțele de independență a Taiwanului și să nu efectueze schimburi oficiale cu Taiwanul sub niciun nume”, a spus Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

“Dorim, de asemenea, să le spunem autorităților Partidului Democrat Progresist din Taiwan că orice acte separatiste și încercări de a obține respectul de sine din partea străinilor sunt sortite eșecului”, a adăugat Wang, referindu-se la partidul de guvernământ din Taiwan.

China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul, care se pregătește pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din ianuarie, sub controlul său.

Într-un discurs video adresat duminică susținătorilor din Insulele Matsu, controlate de Taiwan și aflate în apropierea coastei chineze, vicepreședintele taiwanez William Lai a declarat că va face tot posibilul pentru a “stabiliza status quo-ul pașnic în strâmtoarea Taiwan” dacă va câștiga președinția, a anunțat biroul său de campanie.

Lai candidează în calitate de candidat al Partidului Democrat Progresist, aflat la putere. Tsai nu poate candida din nou din cauza limitelor de mandat.

Tsai a oferit în repetate rânduri discuții cu China, dar a fost respinsă, deoarece Beijingul o consideră pe ea și partidul său drept separatiști.

Laura Rosenberger, președinta Institutului American din Taiwan, care gestionează relațiile neoficiale dintre Washington și Taipei, a vizitat Taiwanul săptămâna trecută și s-a întâlnit cu toți cei trei candidați prezidențiali.

ADVERTISEMENT