News

Talibanii au ocupat palatul prezidențial din Kabul. Aceștia au susținut și o conferință de presă. Video 

În presa internațională au apărut o serie de imagini cu talibanii care au ocupat palatul prezidențial din Kabul.
16.08.2021 | 07:41
Talibanii au ocupat palatul prezidential din Kabul Acestia au sustinut si o conferinta de presa Video
ADVERTISEMENT

La câteva ore după ce au acaparat Capitala țării, talibanii au intrat și în palatul prezidențial. Aceștia au susținut o conferință de presă din acest centru de putere.

Palatul prezidențial din Kabul, ocupat de talibani

În cursul zilei de duminică, 15 august, talibanii au intrat în Capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Evenimentele din statul asiatic au loc cu repeziciune. Anterior, președintele țării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

ADVERTISEMENT

Peste câteva ore, un nou videoclip venit din Afganistan arată luptătorii talibani sărbătorind în interiorul palatului prezidențial al țării din Kabul.

În imaginile furnizate de Al Jazeera se observă bărbați înarmați mergând pe holuri și așezându-se pe scaunul președintelui Ashraf Ghani, care părăsise țara cu câteva ore mai devreme, scrie NBC News.

ADVERTISEMENT

Luptătorilor talibani prezenți în interiorul palatului din capitala Afganistanului apar relaxându-se pe scaune, plimbându-se cu armele și făcând o serie de fotografii.

Aceștia au susținut chiar și o conferință de presă în fața națiunii. În același timp, un steag al grupării a fost arborat în această locație simbolică a statului din Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

Intenția talibanilor este de a declara instaurarea Emiratului Islamic al Afganistanului, aceeași denumire pe care a folosit-o gruparea extremistă înainte de a fi înlăturată de la putere odată cu invazia SUA și a aliaților occidentali după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Reacția Casei Albe după deteriorarea situației din Kabul: 1.000 de soldați desfășurați

Presa de peste ocean scrie că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea a încă 1.000 de soldați americani în Afganistan, a declarat pentru CNN un oficial din domeniul apărării.

ADVERTISEMENT

După această decizie, un total de 6.000 de soldați americani se vor afla în curând în zona de conflict din Asia.

Misiunea principală a celor 1.000 de soldați americani suplimentari trimiși la Kabul va fi să asigure securitatea aeroportului internațional din Kabul, punctul de intrare pentru trupe și punctul de ieșire pentru personalul ambasadei SUA și pentru afganii care părăsesc țara.

În prezent, în Afganistan se află aproximativ 3.000 de soldați americani. Restul trupelor sunt pe drum sau vor fi în viitorul apropiat.

Au existat incidente de securitate la sau în apropierea aeroportului, dar forțele americane nu au fost vizate și nici nu au tras asupra cuiva, a precizat oficialul american, notează sursa citată.

ADVERTISEMENT