News

Talibanii nu vor prelungi termenul de retragere și acuză SUA că provoacă un exod de creiere

Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid a declarat că nu va exista o prelungire a termenului limită de 31 august stabilit pentru retragerea forțelor SUA.
24.08.2021 | 17:13
Talibanii nu vor prelungi termenul de retragere si acuza SUA ca provoaca un exod de creiere
ADVERTISEMENT

Mujahid a adăugat că niciun afgan nu va fi lăsat să părăsească țara și a acuzat SUA că a provocat un exod de creiere în țară. Purtătorul de cuvânt a îndemnat afganii să revină la slujbele lor.

Aceasta a fost a doua conferință de presă a talibanilor de când grupul a preluat puterea în urmă cu mai mult de o săptămână.

ADVERTISEMENT

Talibanii nu vor prelungi termenul de retragere și acuză SUA că provoacă un exod de creiere

Într-un atac la adresa SUA, Mujahid a spus că administrația Biden trebuie să își schimbe politica și să înceteze încurajarea medicilor afgani, a avocaților și a altor profesioniști educați să părăsească țara, scrie The Telegraph.

“Avem nevoie de acest talent, nu-i duceți în țări străine”, a spus el.

Mujahid a mai sugerat că diplomații și jurnaliștii străini vor putea funcționa normal în noul regim. “Vrem să liniștim toate consulatele, toate ambasadele … că își pot continua munca”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt a susținut, de asemenea, că femeile vor putea reveni la muncă atunci când siguranța lor va fi asigurată. Femeile „se pot întoarce la muncă atunci când avem un sistem pus la punct”, a spus el.

Conferința de presă a avut loc înaintea întâlnirii liderilor G7 care se reunesc pentru a discuta despre criza din Afganistan. Johnson intenționează să solicite SUA să prelungească termenul pentru finalizarea transporturilor aeriene afgane, deși atât liderii talibani, cât și Joe Biden au serioase îndoieli cu privire la continuarea evacuărilor în septembrie.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a stabilit ca termen limită data de 31 august pentru a finaliza evacuările aeriene haotice organizate de mii de soldați americani și britanici, dar a lăsat o portiță posibilității unei prelungiri.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al talibanilor a avertizat luni că grupul islamist nu va fi de acord cu nicio prelungire, orice întârziere fiind considerată o extindere a ocupației.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de marți, presa americană a raportat că Biden l-a trimis pe directorul CIA, William Burns, la o întâlnire secretă cu liderul talibanilor la Kabul. Burns s-a întâlnit luni cu liderul taliban Abdul Ghani Baradar pentru a discuta despre operațiunea de evacuare a SUA.

ADVERTISEMENT