News

Talibanii vor să schimbe radical sistemul de educație: elimină tot ce e împotriva Islamului. Prima măsură adoptată

Ministrul interimar al învățământului superior a criticat actualul sistem educațional fondat de comunitatea internațională, susținând că nu a aderat la principiile religioase.
30.08.2021 | 18:31
Talibanii vor sa schimbe radical sistemul de educatie elimina tot ce e impotriva Islamului Prima masura adoptata
ADVERTISEMENT

Talibanii intenționează să curețe sistemul educațional al Afganistanului de toate elementele care sunt „împotriva Islamului”, potrivit unui oficial, în timp ce activiștii și militanții avertizează asupra revenirii la guvernarea autoritară din țară.

Talibanii vor un sistem educațional conform cu Islamul

Vorbind duminică, ministrul interimar al învățământului superior, Abdul Baqi Haqqani, a criticat actualul sistem educațional fondat de comunitatea internațională, susținând că nu a aderat la principiile religioase.

ADVERTISEMENT

„Lumea a încercat să scoată religia din educația științifică, ceea ce a afectat oamenii”, a spus Haqqani, citat de The Independent. El a adăugat că „fiecare element împotriva Islamului din sistemul educațional va fi eliminat”.

Comentariile lui Haqqani au apărut în timp ce rapoartele despre uciderea unui cântăreț popular afgan într-o provincie montană au ridicat noi preocupări cu privire la amenințarea la adresa drepturilor omului în țară, în timp ce talibanii lucrează la formarea unui nou guvern.

ADVERTISEMENT

Familia lui Fawad Andarabi a declarat că a fost împușcat de un luptător taliban în Valea Andarabi, o zonă a provinciei Baghlan, la aproximativ 100 de kilometri nord de Kabul.

„Era nevinovat, un cântăreț care distra doar oamenii”, a spus fiul său. „L-au împușcat în cap la fermă.”

ADVERTISEMENT

Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat reporterilor că grupul insurgenților va investiga incidentul, dar el nu a putut oferi niciun detaliu cu privire la acesta.

Ca răspuns la ucidere, secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, a spus: „Există tot mai multe dovezi că talibanii din 2021 sunt aceiași cu talibanii intoleranți, violenți și represivi din 2001. 20 de ani mai târziu, nimic nu s-a schimbat pe acest front”.

ADVERTISEMENT

Deși talibanii au susținut că vor conduce un guvern mai moderat, mulți se tem că femeile și minoritățile religioase se vor confrunta din nou cu restricții severe și opresiune sub conducerea grupului.

Duminică, foști oficiali și lectori de la universitățile afgane au cerut grupului de insurgenți să mențină și să actualizeze sistemul de învățământ al țării în loc să îl demonteze.

Fostul ministru al învățământului superior, Abas Basir, a declarat într-o conferință despre învățământul superior, susținută de talibani, că ștergerea a tot ce s-a făcut ar fi repetarea unei greșeli comise de guvernele anterioare.

„Să nu respingem totul, pornind un nou sistem: ar trebui să lucrăm mai mult la ceea ce avem deja”, a spus Basir.

Băieții și fetele nu mai pot studia împreună

Jurnaliștii din Afganistan relatează că talibanii au anunțat interzicerea coeducației.

Ziar Khan Yaad – jurnalist pentru postul de știri afgan Tolo News – a declarat că ministrul în funcție al educației a anunțat că băieții și fetele nu vor mai putea studia împreună în universități și vor continua să studieze în clase separate, în conformitate cu legea islamică.

În plus, jurnalistul independent Bashir Ahmad Gwakh a scris pe Twitter că ministrul taliban al învățământului superior a interzis oficial bărbaților să predea femeilor.

De la preluarea puterii de către talibani la începutul acestei luni, a existat o largă îngrijorare că femeilor și fetelor din țară li se va refuza din nou dreptul uman la muncă și studiu, așa cum s-a întâmplat anterior sub conducerea talibanilor.

Mujahid a spus că în următoarele zile va fi anunțat un cabinet complet pentru noul guvern taliban, cu guvernanți și șefi de poliție numiți deja în toate cele 34 de provincii din țară, cu excepția uneia.

Grupul insurgenților face apel la SUA și alte națiuni occidentale să mențină relații diplomatice după retragerea trupelor străine.

Cu toate acestea, Marea Britanie a avertizat că relațiile vor fi menținute numai dacă noul guvern respectă drepturile omului și permite trecerea în siguranță a celor care vor să părăsească Afganistanul.

Criza umanitară abia începe, avertizează Înaltul Comisar al ONU

În timp ce eforturile masive de evacuare sunt „lăudabile”, majoritatea afganilor – aproximativ 39 de milioane – vor rămâne în țară odată cu încheierea transportului aerian și vor avea nevoie de asistență, spune Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, într-o declarație publicată luni.

“Aproximativ 3,5 milioane de persoane au fost deja strămutate de violență în țară – mai mult de jumătate de milion de la începutul acestui an”, a spus Grandi. “Majoritatea nu au canale regulate prin care să caute siguranță. Și în mijlocul unei urgențe clare, cu milioane de persoane care au nevoie extrem de mare de ajutor, răspunsul umanitar din Afganistan este încă subfinanțat cu disperare”, a adăugat el.

Înaltul comisar al ONU a declarat că frontierele Afganistanului ar trebui menținute deschise pentru persoanele care caută siguranță în străinătate.

El subliniază, de asemenea, că Pakistanul și Iranul vecin găzduiesc peste 2 milioane de refugiați afgani înregistrați, aproape 90% din total. “Pe măsură ce continuăm să pledăm pentru deschiderea frontierelor, mai multe țări trebuie să împărtășească această responsabilitate umanitară”, a spus Grandi.

Comisarul subliniază că, odată ce imaginile mulțimilor disperate de pe aeroportul din Kabul care caută o ieșire, care au stârnit o revărsare de compasiune în întreaga lume, se estompează, vor mai exista milioane care vor avea nevoie de comunitatea internațională pentru a acționa.

ADVERTISEMENT
Tags: