News

Tamir a fost ucis în Gaza, la 50 de ani după ce unchiul său a murit în Războiul de Yom Kippur. “Fulgerul ne-a lovit de două ori”

Tamir Barak este un soldat israelian care a fost ucis în raidul terestru de duminică, din Fâşia Gaza. Alţi trei colegi de-ai săi au fost răniţi.
23.10.2023 | 13:54
Tamir a fost ucis in Gaza la 50 de ani dupa ce unchiul sau a murit in Razboiul de Yom Kippur Fulgerul nea lovit de doua ori
Tamir, în dreapta, şi unchiul său mort în luptă acum 50 de ani
ADVERTISEMENT

În cadrul raidului de duminică seară, din Fâșia Gaza, care urma să pregătească terenul pentru aşteptata ofensivă la sol și să localizeze informații despre persoanele dispărute și răpiți, soldatul israelian Tamir Barak a fost ucis de o rachetă antitanc. Unchiul său Benny a căzut şi el în lupta împotriva palestinienilor în Războiul Yom Kippur.

Peste 300 de soldaţi israelieni au murit de la începutul războiului

Caporalul Tamir Barak, în vârstă de 19 ani, din kibbutz-ul Nir Eliyahu, este soldatul din Corpul Ingineriei de Luptă care a fost ucis duminică seară de o rachetă antitanc, în timpul unui raid terestru în interiorul Fâșiei Gaza. Purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Daniel Hagari, a declarat că raidul, în zona Kissufim, a avut ca scop „pregătirea zonei” pentru manevra la sol, precum și pentru a strânge informații despre cei dispăruți și răpiți. Pe lângă Barak, alți trei luptătorii au fost răniți în incident.

ADVERTISEMENT

Lui Tamir i-au rămas părinții, Almog și Golan, și doi frați, Sagi și Yogev. Unchiul său, Bnei Barak, a căzut în timpul Războiului de Yom Kippur, în luptele de pe Înălțimile Golan, acum 50 de ani, pe 7 octombrie 1973, scrie presa israeliană.

„Se spune că fulgerul nu lovește de două ori în același loc. Aceasta este probabil o greșeală. Pe noi ne-a lovit acum 50 de ani şi ne-a lovit şi acum”, a spus un alt unchi al lui Tamir, Dodi. “Tamir, nepotul meu, era un băiat fermecător, mereu cu un zâmbet pe faţă. Pierderea lui ne provoacă o uriașă durere”, a adăugat bărbatul.

ADVERTISEMENT

Usherat Gani Gonen, șeful Consiliului Regional South Sharon, a declarat duminică seară: “Cu mare tristețe și durere profundă am primit vestea amară despre moartea lui Tamir Barak, un tânăr în vârstă de 19 ani, din Kibbutz Nir Eliyahu, care a căzut astăzi în timp ce îşi făcea datoria. Inimile noastre sunt zdrobite.

Familia Consiliului Regional South Sharon își pleacă capul împărtăşeşte  durerea profundă a familiei Barak și a comunității Nir Eliyahu în acest moment deosebit de dificil. Fie ca memoria lui să fie binecuvântată”.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al IDF a informat luni dimineață că până acum au fost informate familiile a 308 de soldaţi israelieni care au murit de la izbucnirea războiului și atacul surpriză al Hamas. Ei sunt incluși în cifra inimaginabilă de cel puțin 1.400 de morți, cei mai mulți dintre ei civili – inclusiv bebeluși, copii și femei – care au fost uciși cu brutalitate de teroriștii Hamas. Până acum, sunt cunoscuți cel puțin 222 de răpiți, civili și militari.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a raportat peste 60 de morți în atacurile IDF de duminică noapte. Anterior, IDF a declarat că Forțele Aeriene au atacat peste 320 de ținte în toată Fâșia Gaza, inclusiv tuneluri ale Hamas, zeci de sedii operaționale, ansambluri militare şi posturi de observaţie.

ADVERTISEMENT

În cursul nopții, forțele IDF au arestat 15 persoane căutate, majoritatea identificate cu Hamas, în tabăra de refugiați Jilzon, lângă Ramallah. Potrivit palestinienilor, aproximativ 70 de persoane au fost arestate în timpul nopții, inclusiv fizicianul Prof. Imad Barghouti și președintele Uniunii Inginerilor din Nablus, Yazen Jaber.

ADVERTISEMENT
Tags: