Life

Țara care nu a avut niciodată armată sau minister al apărării. Are una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității

Regiunea din Europa unde nu funcționează armata și nu există un minister al apărării. Rata criminalității e una foarte mică.
03.10.2023 | 12:30
Tara care nu a avut niciodata armata sau minister al apararii Are una dintre cele mai scazute rate ale criminalitatii
Regiunea din Europa unde nu funcționează armata și nu există un minister al apărării. Rata criminalității e una foarte mică. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Țara care nu a avut niciodată armată sau minister al apărării. Are una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității. Descoperă în rândurile următoare câteva lucruri incredibile despre locul care e o destinația turistică căutată de oameni din toate colțurile lumii.

Regiunea din Europa unde nu funcționează armata și nu există un minister al apărării. Rata criminalității e una foarte mică

Regiunea din Europa unde nu funcționează armata și nu există un minister al apărării se numește Andorra. În schimb, reușește să își asigure protecția datorită unor tratate pe care le-a semnat în urmă cu ani buni cu două dintre țările vecine.

ADVERTISEMENT

Mai exact, acestea sunt încheiate printr-un acord informal cu Spania și Franța, conform incredibila.ro. Mai mult, specialiștii spun că mica sa armată de voluntari este formată din bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani. Ei au funcții pur ceremoniale.

Voluntarii fac parte din așa-numita Sometent. Ei sunt chemați doar în caz de dezastre naturale sau de situații de urgență. În plus, din poliția națională face parte Organizația paramilitară GIPA (instruită în combaterea terorismului și gestionarea crizelor cu ostatici).

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care țara are o rată a criminalității foarte mici. Andorra este o ţară foarte sigură, localnicii găsindu-și de fiecare dată gențile uitate pe bănci, chiar și a doua zi.

Mai mult, țara este considerată unul din cele mai bune locuri de pe pământ unde se poate trăi foarte bine. Sistemul de sănătate public este unul modern și eficient, în timp ce sistemul fiscal are taxe și impozite reduse, fapt ce o face atractivă pentru investitori și antreprenori.

ADVERTISEMENT

Totodată, regiunea are un confort extraordinar chiar dacă se află în mijlocul munților. Este destinația turistică recunoscută pentru magazinele duty-free și TVA-ul mic și poate fi vizitată în orice sezon, în special iarna datorită sporturilor care se pot practica aici.

Andorra, o destinație turistică perfectă

Andorra reprezintă o destinație turistică perfectă din toate punctele de vedere. Țara nu face parte din UE sau din zona euro, însă folosește moneda euro care a fost introdusă în anul 2011. De altfel, nu a avut niciodată propria monedă.

ADVERTISEMENT

Turiștii nu au nevoie de viză, accesul putându-se realiza numai pe baza cărții de identitate valabilă sau a unui pașaport. Oamenii pot rămâne pe teritoriul țării maxim 90 de zile fără a depune vreo formalitate specială sau îndeplinirea altor condiții.

De asemenea, agențiile de turism mai transmit că e importantă încheierea unei polițe de asigurare de sănătate și de călătorie. Cardul european de sănătate nu este acceptat pentru că Andorra nu este membră a Uniunii Europene.

Un alt lucru incredibil este faptul că este una dintre puținele țări din lume care nu are niciun aeroport. Turiștii pot ajunge aici numai pe uscat, prin Franța sau prin Spania. Cel mai mare parc natural, Valea Madriu-Perafita-Claror, este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 2004.

ADVERTISEMENT