News

Țara cu cea mai promițătoare economie a ajuns sub pragul sărăciei. Este devastată de război civil, iar clasa de mijloc a dispărut

După aproape zece ani consecutivi cu creștere economică de 6%, țara din Asia este astăzi în rândul statelor eșuate, totul după ce o juntă militară a preluat puterea
14.04.2024 | 13:39
Tara cu cea mai promitatoare economie a ajuns sub pragul saraciei Este devastata de razboi civil iar clasa de mijloc a disparut
Principalele țări care au înarmat junta militară sunt Rusia și China. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Considerată nu demult una dintre cele mai promițătoare economii din Asia de Sud-Est, cu o clasă de mijloc în creștere, Myanmar a ajuns să sufere în prezent de un nivel ridicat de sărăcie. Totul după ce un război civil devastator a împins zeci de milioane de oameni în sărăcie, potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite, raport bazat pe mai mult de 12.000 de interviuri realizate pe parcursul a trei luni, între iunie și octombrie 2023.

De la creștere economică la stat eșuat

Aproape jumătate din populația de 54 de milioane de locuitori din Myanmar se află sub pragul sărăciei, 49,7% dintre oameni trăind cu mai puțin de 76 de cenți americani pe zi – o cifră care s-a dublat din 2017, au constatat cercetătorii de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

ADVERTISEMENT

La trei ani după ce armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat, situația economică a țării s-a deteriorat rapid, până la un punct în care clasa de mijloc riscă să fie eliminată, iar familiile sunt nevoite să facă reduceri la alimente, sănătate și educație din cauza inflației în creștere, se arată în raportul ONU citat de CNN.

Cercetătorii descriu un tablou alarmant în care încă 25% din populația din Myanmar “atârnă de un fir de păr”, chiar deasupra pragului de sărăcie în octombrie 2023.

ADVERTISEMENT

“Este probabil ca situația să se fi deteriorat și mai mult până la momentul publicării acestui raport”, scriu autorii. “De atunci, intensificarea conflictului a dus la pierderea de către mai multe persoane strămutate a mijloacelor de trai, la închiderea afacerilor”.

Însă situația nu a fost întotdeauna așa. Myanmar a înregistrat progrese solide în ceea ce privește reducerea sărăciei, în special de la începutul tranziției democratice de la regimul militar în 2011, care a dus la reforme economice și politice.

ADVERTISEMENT

În 2016, țara a avut cea mai rapidă creștere economică din regiune, potrivit Băncii Asiatice de Dezvoltare, iar între 2011 și 2019, economia Myanmarului a crescut în medie cu 6% pe an, potrivit datelor Băncii Mondiale. Țara și-a înjumătățit efectiv rata sărăciei, de la 48,2% în 2005 la 24,8% în 2017.

Dar lovitura de stat militară din 2021, care a răsturnat guvernul ales în mod democratic al lui Aung San Suu Kyi, a aruncat țara în instabilitate și violență și – împreună cu pandemia de Covid – a inversat acest progres.

ADVERTISEMENT

Conform raportului, nu doar că sărăcia s-a dublat, dar oamenii sunt mult mai săraci. “În general, aproximativ trei sferturi din populație se află în sărăcie, dar ceea ce este foarte înfricoșător sunt cei care supraviețuiesc acum doar la nivelul minim de subzistență. Așadar, adâncimea sărăciei este uriașă”, a declarat Kanni Wignaraja, secretar general adjunct și director regional al PNUD pentru Asia.

“O prăbușire de 50% a clasei de mijloc în doi ani și jumătate este destul de uluitoare pentru această țară, dar și pentru orice țară”, a mai spus ea.

Junta militară, înarmată de Rusia și China

Myanmar a intrat în haos în februarie 2021, când armata a reținut-o pe liderul țării, Aung San Suu Kyi, și a preluat puterea. Lovitura de stat a provocat o opoziție pe scară largă, incluzând atât o mișcare pașnică de nesupunere civilă, cât și o rezistență armată.

Conflictul a escaladat rapid în ultimii ani, răspândindu-se în zone vaste ale țării, inclusiv în regiuni care erau cândva pașnice, unde membri ai populației s-au alăturat grupurilor de apărare pentru a riposta împotriva armatei.

Armata – care a pierdut teritorii în fața rezistenței, deși dispune de un armament superior – a recurs din ce în ce mai des la atacuri aeriene, inclusiv împotriva școlilor și a unităților medicale, precum și la tactici de distrugere a teritoriului, în încercarea de a opri rezistența.

Anul trecut, într-un interviu pentru The Guardian, Tom Andrews, raportor special privind situația drepturilor omului în Myanmar, declara că junta militară este înarmată de către Rusia, China și chiar Serbia.

„Aceleași tipuri de arme care ucid ucraineni ucid oameni în Myanmar. Pe măsură ce devine din ce în ce mai periculos pentru trupele lor să opereze la sol, au recurs la aceste avioane de luptă care aruncă bombe asupra satelor și chiar asupra centrelor de persoane strămutate intern”, a declarat acesta pentru cotidianul britanic.

Un raport al raportorului special de anul trecut a afirmat că Rusia, China și Serbia furnizează arme juntei. O investigație recentă a Myanmar Witness a constatat, de asemenea, că armata se baza în mare măsură pe mijloacele aeriene rusești sau chinezești pentru atacurile sale.

ADVERTISEMENT
Tags: