Life

Țara din care provine aproape jumătate din aurul din lume. În ciuda resurselor, mulți locuitori trăiesc în sărăcie cruntă

Aceasta este țara din care se extrage aproape jumătate din cantitatea de aur existentă lume. Cu toate acestea, unii locuitori trăiesc de pe o zi pe alta.
13.03.2024 | 18:01
Tara din care provine aproape jumatate din aurul din lume In ciuda resurselor multi locuitori traiesc in saracie crunta
Țara din care provine jumătate din aurul din lume. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aceasta este țara de unde provine aproape jumătate din cantitatea totală de aur extrasă. De-a lungul anilor, metalul prețios a fost atât o sursă a frumuseții prestigiului, dar și un simbol al puterii economice și al stabilității financiare.

Țara din care provine jumătatea din cantitatea de aur extrasă

Africa de Sud este unul dintre cele mai prospere țări de planetă, mai ales după ce lanțul muntos Witwstersrand, unde s-au făcut multiple descoperiri de-a lungul vremii. Încă din secolul al XIX-lea, regiunea a fost marcată de febra aurului.

ADVERTISEMENT

Chiar și în zilele noastre, Mponeng- cea mai adâncă mină din lume, oferă bogății uriașe. Din acest loc s-au extras, până în prezent, în jur de 48.000 de tone de aur, mina influențând istoria și economia țării.

În anul 1886, un miner a descoperit zăcământul de aur de la Witwstersrand, iar vânătorii de comor au împânzit rapid zona și au marcat începutul unei perioade intense de exploatare.

ADVERTISEMENT

De la descoperirea zăcământului, din țară s-au extras 56. 670 de tone de aur, ceea ce înseamnă aproximativ 40%, în jur de jumătate, din cantitatea totală extrasă din întreaga lume.

Mina Mponeng are o adâncime de aproape 4000 de metri și un lift impresionant, de până la 2 kilometri, ce atinge viteze de 64 km/ h. În ciuda provocărilor întâlnite de mineri, a temperaturilor de peste 66 de grade Celsius, mina din Africa de Sud este în continuare exploatată.

ADVERTISEMENT

Unii locuitori ai țării trăiesc într-o sărăcie lucie

Dar în ciuda faptului că este țara din care se extrage atât de mult aur, unii locuitorii trăiesc într-o sărăcie greu de imaginat. În anul 2020, nivelul de trai a atins un punct minim, după ce, din cauza Coronavirusului și a restricțiilor de circulație, multe afaceri s-au închis.

Astfel, oamenii au ajuns să formeze cozi și de 4 kilometri pentru a primi alimentele necesare pentru a supraviețui. Acest lucru i-a făcut pe cei din Africa să conștientizeze încă o dată inegalitățile sociale.

ADVERTISEMENT

Restricțiile pentru cei potenți financiar și cei bogați au fost diferite, inclusiv atunci când vine vorba despre accesul la apă și subvențiile sociale, după cum se arată într-un articol al digi24.ro. 

ADVERTISEMENT