News

Țara din Europa care face referendum pentru limitarea numărului de locuitori la maxim 10 milioane

Care este țara din Europa unde va fi organizat un referendum pentru limitarea numărului de locuitori la maxim 10 milioane.
03.04.2024 | 19:00
Tara din Europa care face referendum pentru limitarea numarului de locuitori la maxim 10 milioane
Elveția, țara din Europa care face referendum pentru limitarea numărului de locuitori la maxim 10 milioane. Sursa foto: X / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este țara situată în centrul Europei unde va fi organizat un referendum pentru limitarea numărului de locuitori la maxim 10 milioane. Prin această măsură, autoritățile urmăresc să limiteze imigrația tot mai intensă din ultimii ani.

Elveția, țara din Europa care face referendum pentru limitarea numărului de locuitori la maxim 10 milioane

Elveția este o țară unică în lume din mai multe puncte de vedere. Dacă e să vorbim de organizarea referendumurilor, statul european reprezintă, fără îndoială, o excepție la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Elvețienii au devenit celebri în ultimii ani pentru temele lor de referendum. Unele stârnesc zâmbete, iar altele sunt cât se poate de serioase. De exemplu, în 2023, s-a decis ca elvețienii să fie chemați la un referendum pentru a se pronunța asupra interzicerii importurilor de ficat de rață și de gâscă. Apoi, în acest an, Elveția a aprobat prin referendum introducerea celei de-a 13-a pensii.

Acum, elvețienii au semnat masiv pentru organizarea unui nou referendum care a ridicat privirile în Europa. Țara Cantoanelor intenționează să organizeze un referendum cu privire la inițiativele menite să reducă imigrația și să împiedice populația să atingă 10 milioane până în 2050.

ADVERTISEMENT

Partidul Popular al Elveției (SVP) consideră că toate problemele țării vin de la o imigraţie “necontrolată“. Tocmai de aceea are un plan în acest sens. Formațiunea vrea să cheme poporul la un referendum pentru a spune ”Nu unei Elveţii cu 10 milioane de locuitori”.

În cadrul sistemului de democrație directă al Elveției, cetățenii pot declanșa aceste referendumuri prin strângerea a cel puțin 100.000 de semnături valabile în decurs de 18 luni.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 3 aprilie, Partidul Popular Elvețian a depus 114.600 de semnături la Cancelaria Federală din Berna. Au fost strânse în jumătate din timpul prevăzut de lege, scrie RTL Today.

Imigrația în masă își continuă cursul frenetic (…) cu consecințe devastatoare pentru mica noastră țară”, a spus cei de la SVP, cel mai mare partid din Elveția.

ADVERTISEMENT

Adoptarea inițiativei ”este urgentă pentru a ne proteja peisajul unic, calitatea ridicată a vieții, prosperitatea peste medie și pentru un viitor sigur și liber pentru noi și copiii noștri”, mai spun politicienii.

Inițiativa referendumului: Populația rezidentă permanentă a Elveției nu trebuie să depășească 10 milioane de persoane înainte de anul 2050

Inițiativa celui mai mare partid din Elveția își propune să modifice constituția și să introducă următoarea prevedere: ”Populația rezidentă permanentă nu trebuie să depășească 10 milioane de oameni înainte de anul 2050”.

Populația rezidentă permanentă ar include cetățenii elvețieni care locuiesc în țară și străini cu permis de ședere valabil pentru cel puțin un an, sau cu ședere în țară de cel puțin 12 luni.

Dacă populația Elveției va depăși 9,5 milioane înainte de 2050, guvernul și parlamentul vor fi obligate să ia măsuri. În cazul în care acestea nu sunt suficiente, Elveția trebuie să rezilieze acordul privind libera circulație a persoanelor cu spațiul UE. Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, dar face parte din spațiul Schengen, din 2008.

La sfârșitul anului 2022, Elveția avea o populație permanentă de 8,82 milioane de persoane. Aceasta a crescut de la 8,54 de milioane în finalul anului 2018. În prezent, străinii reprezintă un sfert din populație.

Proiecțiile sociologilor făcute în 2020 indicau că populația Elveției va fi de 10,4 milioane în 2050. Exista un scenariu de creștere maximă: 11,4 milioane, dar și unul minim, de 9,4 milioane.

ADVERTISEMENT
Tags: