News

Țara din Europa care face referendum pentru majorarea vârstei de pensionare. Locuitorii ar putea primi și a 13-a pensie

Elvețienii au votat duminică asupra a două inițiative populare distincte care vizează reformarea sistemului de pensii.
03.03.2024 | 16:42
Tara din Europa care face referendum pentru majorarea varstei de pensionare Locuitorii ar putea primi si a 13a pensie
Referendum pentru reforma pensiilor în Elveția. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O propunere de majorare a pensiilor de stat va fi probabil acceptată de aproximativ 58% dintre alegători, potrivit unei proiecții, în timp ce o inițiativă de creștere a vârstei legale de pensionare la 66 de ani și mai mult pare să fie înfrântă clar (75% împotrivă).

Referendum pentru a 13-a pensie

Potrivit unei proiecții realizate de institutul de cercetare gfs.bern la ora 13.00, 58% dintre alegătorii elvețieni par să fi susținut inițiativa “Un trai mai bun la pensie”, care propune adăugarea unei plăți lunare suplimentare pentru pensie pentru a-i ajuta pe pensionari să facă față creșterii costului vieții în scumpa Elveție.

ADVERTISEMENT

Inițiativa solicită o a 13-a plată lunară de pensie în fiecare an din sistemul de pensii de stat pentru bătrâni și supraviețuitori (cunoscut sub numele de AHV/AVS) – în loc de cele 12 standard – similar celui de-al 13-lea salariu lunar suplimentar pe care îl primesc mulți angajați în Elveția.

Cu toate acestea, există încă un anumit grad de suspans, deoarece, pe lângă majoritatea voturilor persoanelor fizice, inițiativa trebuie să fie aprobată și de majoritatea cantoanelor. Acest lucru înseamnă că 12 din 23 de cantoane trebuie să o accepte.

ADVERTISEMENT

Problema a stârnit un interes uriaș în rândul alegătorilor și este probabil ca participarea să fie ridicată la scrutinul de duminică. În multe municipalități din țară, votul prin corespondență depășește sau se apropie de 50%, potrivit ultimelor cifre disponibile, relatează Swissinfo.ch.

Sondajele de opinie dinaintea votului de duminică au indicat că majoritatea alegătorilor elvețieni susțineau inițiativa, deși avansul “da”-ului se micșorase. Cu zece zile înainte de vot, 53% din populație susținea propunerea, potrivit celui de-al doilea sondaj de opinie al Swiss Broadcasting Corporation (SBC), realizat la începutul lunii februarie de institutul gfs.bern.

ADVERTISEMENT

Inițiativa celei de-a 13-a plăți a pensiilor a fost lansată de sindicate și susținută de partidele de centru-stânga pentru a îmbunătăți puterea de cumpărare a persoanelor în vârstă.

Conform propunerii, pensia lunară ar urma să fie plătită de 13 ori pe an începând cu 2026. Astfel, pensia anuală maximă de pensionare ar crește cu 2.450 CHF, ajungând la 31.850 CHF pentru persoanele fizice și cu 3.675 CHF, ajungând la 47.775 CHF pentru cuplurile căsătorite.

ADVERTISEMENT

Reforma propusă a fost criticată de partidele de dreapta și de centru, precum și de principalele grupuri de afaceri din țară. De asemenea, guvernul și parlamentul elvețian se opun în mod oficial. Plata suplimentară a pensiilor ar fi finanțată, susțin ei, în detrimentul populației active mai tinere, prin creșterea contribuțiilor la asigurările sociale sau a impozitelor.

Oponenții inițiativei consideră, de asemenea, că măsura nu îi vizează suficient pe cei care se confruntă cu adevărat cu dificultăți financiare. Pensiile, spun ei, ar crește conform unei abordări unice pentru toți, de care ar beneficia și persoanele cu venituri mari.

Susținătorii susțin că sistemul de pensii este sănătos și că o creștere ar fi atât accesibilă, cât și necesară. Dar guvernul spune că măsura ar costa peste 4 miliarde de franci elvețieni pe an și avertizează că ar necesita majorări de taxe și ar putea amenința stabilitatea financiară a sistemului de securitate socială.

Majorarea vârstei de pensionare

Alegătorii elvețieni au votat duminică, de asemenea, pentru a decide dacă vor susține o inițiativă populară prezentată de tinerii radicali-liberali, care vizează creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani în următorul deceniu și stabilirea acesteia în funcție de speranța de viață pentru a asigura finanțarea integrală a sistemului public de pensii. O serie de alte țări au adoptat deja o astfel de modificare la sistemul public de pensii.

Scopul inițiativei – numită “Pentru un sistem de pensii pentru limită de vârstă sigur și durabil” – este de a pune finanțarea sistemului elvețian de pensii pe o bază mai solidă. Potrivit calculelor Oficiului Federal pentru Asigurări Sociale, aceasta ar permite economisirea a aproximativ 2 miliarde de franci elvețieni până în 2030 și ar asigura finanțarea pensiilor cel puțin până în 2033.

Votul vine la mai puțin de un an după ce alegătorii elvețieni au optat la limită pentru creșterea vârstei de pensionare pentru femei de la 64 la 65 de ani, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaților.

Dar soarta inițiativei a fost destul de mult pecetluită înainte de vot. În ciuda sprijinului din partea partidelor de dreapta, sondajele au arătat că propunerea nu părea să fi convins majoritatea electoratului. Tabăra “nu” a crescut în mod constant în timpul campaniei.

O proiecție timpurie de duminică, la ora 13.00, a sugerat că 75% dintre alegători au respins inițiativa.

Opozanții – în principal de stânga și din centrul spectrului politic – au denunțat-o ca fiind “antisocială, tehnocrată și antidemocratică” și “nepotrivită pentru reformarea sistemului de pensii”. În principal, tabăra “nu” îi acuză pe susținătorii textului că ignoră realitatea trăită de persoanele în vârstă pe piața muncii din Elveția. Persoanele de peste 55 de ani au deja dificultăți în găsirea unui loc de muncă atunci când devin șomeri, subliniază ei.

ADVERTISEMENT
Tags: