News

Guvernul Germaniei respinge organizarea unui referendum pentru ieșirea din UE, cerut de extrema dreaptă. „Nici o persoană sănătoasă la cap nu ar susține”

Guvernul german respinge solicitarea AfD de organizare a unui referendum pentru ieșirea Germaniei din UE. „Un Dexit ar avea consecințe incontrolabile pentru țară și pentru Europa”
24.01.2024 | 13:20
Guvernul Germaniei respinge organizarea unui referendum pentru iesirea din UE cerut de extrema dreapta Nici o persoana sanatoasa la cap nu ar sustine
AfD se află în prezent pe locul doi în sondaje înaintea alegerilor europene iar liderul partidului, Alice Weidel, a cerut un referendum pentru un „Dexit”/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

„Nicio persoană sănătoasă la cap” nu ar susține ieșirea Germaniei din UE, au declarat luni parlamentarii partidului guvernamental german, după ce liderul partidului de extremă-dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) a sugerat că un referendum de tip Brexit ar fi un „model pentru Germania”.

„Un Dexit ar avea consecințe incontrolabile”

În condițiile în care AfD se află în prezent pe locul al doilea în sondaje înainte de alegerile europene din iunie, liderul său Alice Weidel a ținut prima pagină a ziarelor luni, cerând „un referendum privind (…) o ieșire a Germaniei din UE”. „Dacă reforma nu este posibilă, ar trebui să lăsăm poporul să decidă, așa cum a făcut Marea Britanie”, a declarat ea pentru Financial Times, subliniind ambițiile AfD de a reduce puterile instituțiilor europene.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, reprezentanții guvernului de coaliție din Germania au respins orice astfel de scenariu din cauza „consecințelor incontrolabile” pentru țară și economie. „Nici o persoană sănătoasă la cap nu poate pleda în mod serios pentru ieșirea Germaniei din UE”, a scris pe X Reinhard Houben, deputatul liberal al FDP responsabil pentru afaceri economice.

„Un Dexit (ieșirea Germaniei din UE) ar avea consecințe incontrolabile pentru țara noastră și pentru întreaga Europă”, a adăugat el. Franziska Brantner, europarlamentar al Verzilor și ministru de stat la Ministerul Afacerilor Economice, a declarat că o ieșire „ar pune în pericol bazele bogăției noastre”.

ADVERTISEMENT

Piața unică a UE este „esențială pentru succesul nostru economic ca economie puternică bazată pe exporturi”, a declarat ea pentru AFP, în timp ce eurodeputata Katarina Barley (SPD, S&D) a subliniat, de asemenea, pe X, consecințele economice negative ale Brexitului pentru Marea Britanie, scrie Euractiv.

Sugestia lui Weidel a stârnit vâlvă din cauza nivelului extrem de ridicat de susținere a apartenenței la UE în rândul populației germane, inclusiv a susținătorilor AfD. Într-un sondaj recent, Fundația Konrad Adenauer a constatat că 87% dintre germani au susținut apartenența Germaniei la UE. Deși cifra a fost cea mai scăzută în rândul susținătorilor AfD, o majoritate de 52% s-au declarat în favoarea rămânerii Germaniei în blocul comunitar. În plus, referendumurile la nivel național sunt practic interzise de Constituția germană.

ADVERTISEMENT

Poziția AfD rămâne neclară

În fața numărului tot mai mic de persoane în favoarea ieșirii Germaniei din UE, AfD a eliminat din manifestul său pentru 2024 apelul explicit la dizolvarea UE pentru care a făcut campanie la ultimele alegeri generale. Apelul la o „dizolvare controlată” a UE, care a apărut într-o versiune preliminară a manifestului, a fost ulterior explicat ca fiind o eroare editorială.

Cu toate acestea, poziția AfD rămâne oarecum neclară, având în vedere ultimele comentarii ale lui Weidel. Maximilian Krah, candidatul principal al AfD pentru alegerile europene, a insistat anterior că Germania nu va părăsi singură UE – un astfel de „Dexit” nefiind un lucru pe care îl susține.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în manifestul său, partidul numește UE un „proiect eșuat” și „nereformabil”, lăsând deschisă posibilitatea unei ieșiri unilaterale prin intermediul unui referendum, potrivit lui Weidel. În manifestul său, AfD promite, de asemenea, să înlocuiască UE cu o nouă „confederație a națiunilor europene”.

Cu toate acestea, sprijinul pentru abolirea UE și pentru ieșirile naționale din blocul comunitar în rândul aliaților europeni ai AfD din grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) este în scădere. Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen, în Franța, de exemplu, a abandonat ideea de abolire a UE.

Proteste împotriva extremei dreapta

În ultimele zile importante manifestații împotriva AfD au avut loc în orașele mari din Germania. Mobilizarea populară s-a datorat în mare parte dezvăluirilor făcute de media Correctiv despre AfD, care au făcut valuri în Germania începând cu 10 ianuarie.

Acest consorțiu de jurnaliști de investigație a scos la iveală o întâlnire secretă care a avut loc în noiembrie 2023 între membri ai unor grupări de extremă dreapta și neonaziste și mai mulți lideri ai Alternative für Deutschland. Participanții la această întâlnire – care a avut loc într-o vilă din Potsdam, în fosta Germanie de Est – ar fi discutat despre politicile controversate care ar urma să fie puse în aplicare în cazul în care AfD va ajunge la putere. În centrul discuțiilor lor s-a aflat un vast plan de „reemigrație”, adică expulzarea unei părți a imigranților care trăiesc în Germania.

ADVERTISEMENT
Tags: