News

Numărul de pensii speciale continuă să crească. Cuantumul lor mediu s-a majorat ușor în luna februarie

Statul român continuă să plătească un număr în creștere de pensii speciale, pe măsură ce salariații din categoriile privilegiate se pensionează.
02.03.2024 | 14:49
Numarul de pensii speciale continua sa creasca Cuantumul lor mediu sa majorat usor in luna februarie
Casa Națională de Pensii Publice plătește mii de pensii speciale în fiecare lună/ Foto: Facebook - CNPP
ADVERTISEMENT

Cu fiecare lună care trece, numărul de pensii speciale pe care trebuie să le plătească statul român crește, întrucât o parte salariații categoriilor profesionale care beneficiază de acest drept se retrag din activitatea profesională. Mai mult, și cuantumul lor mediu se majorează, scrie Adevărul.

Cea mai mare parte a pensiilor speciale o primesc foștii procurori și judecători, numărul pensionarilor fiind de 5.522 în luna februarie, față de 5.458 în luna precedentă, potrivit datelor furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

ADVERTISEMENT

De asemenea, a crescut și cuantumul pensiei medii pe care o primesc foștii magistrați, de la 22.505 în luna ianuarie, la 23.180 în luna februarie. Din această medie, doar 6.551 de lei provin de la bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor beneficiarilor. Restul este acoperit de la bugetul de stat.

Pe poziția a doua din perspectiva cuantumului pensiilor speciale se află personalul aeronautic navigant din aviația civilă, pensia medie fiind de 12.925 de lei în luna februarie, o creștere de numai doi lei față de luna precedentă.

ADVERTISEMENT

Numărul de beneficiari a crescut cu 10 de la o lună la alta, ajungând la 1.374. Din cuantumul mediu de 12.925 de lei, aproape două treimi sunt suportate de la bugetul de stat, anume 8.366 de lei, restul fiind de la bugetul asigurărilor sociale.

În schimb, s-a înregistrat o scădere ușoară la pensiile speciale pe care le primesc foștii angajați ai Curții de Conturi, de la 9.707 lei în ianuarie la 9.704 lei în luna februarie. De asemenea, pensiile acestora sunt o povară ceva mai mică pentru bugetul de stat, de la care provin doar 3.107 lei, restul fiind acoperit de contribuțiile pensionarilor, al căror număr a crescut însă cu șapte persoane, ajungând a 610 în luna februarie.

ADVERTISEMENT

Personalul diplomatic este o altă categorie care primește pensii speciale, numărul acestor beneficiari fiind de 744 în luna februarie, în creștere cu 10 persoane față de luna anterioară. Pensia lor medie este de 6.642 lei, cota suportată de la bugetul de stat fiind de 3.126 lei. În comparație cu ianuarie, cuantumul mediu a crescut cu 26 de lei.

În cazul foștilor funcționari parlamentari, creșterea pensiei medii a fost de 64 de lei, ajungându-se la o suma de 5.726 de lei. Mai bine de jumătate din aceasta este suportată de la bugetul de stat, anume 3.126 de lei.

ADVERTISEMENT

În fine, creșteri s-au înregistrat și în cazul foștilor grefieri și celorlalți membri ai personalului auxiliar din judecătorii și parchete. Astfel, pensia medie a crescut cu 206 lei în luna februarie ajungând la 5.908 lei. Numărul total de beneficiari este de 2.022, în creștere cu 206 persoane.

ADVERTISEMENT