News

Țara din Europa care nu își duce deșeurile la groapa de gunoi. Ce se întâmplă, de fapt, cu gunoiul pe care îl produc oamenii

Țara din Europa în care doar 1% din deșeuri nu sunt reciclate. Gunoiul a devenit principala sursă de energie în majoritatea orașelor, inclusiv în capitală
14.01.2024 | 15:05
Tara din Europa care nu isi duce deseurile la groapa de gunoi Ce se intampla de fapt cu gunoiul pe care il produc oamenii
Ideea a fost să se arunce cât mai puțin gunoi iar acesta să fie incinerat pentru a produce energie / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În Suedia, deșeurile sunt o mină de aur. Aproape 4,4 milioane de tone de deșeuri pe an, din care doar 1% nu sunt reciclate. Iar țara scandinavă are ambiția să crească proccentul de reciclare la 100% și de a elimina complet depozitele de deșeuri în aer liber.

Numărul unu mondial în domeniul reciclării

Statutul Suediei ca numărul unu mondial în domeniul reciclării este rezultatul unei munci care a început cu mult timp în urmă. Astăzi, principiile „verzi” sunt ferm înrădăcinate în obiceiurile suedeze.

ADVERTISEMENT

Încurajați de guvern, cetățenii își sortează meticulos deșeurile, distribuind gratuit saci de gunoi special concepuți pentru sortarea selectivă, amplasând numeroase containere la fiecare colț de stradă, transformând deșeurile nereciclabile în energie, etc.

Incineratoare pentru a produce energie

Potrivit Eurostat, doar 1% din deșeurile menajere suedeze ajung la groapa de gunoi (media UE este de 38%). Pentru a atinge o rată atât de ridicată de reciclare, Suedia s-a bazat foarte mult pe o metodă oarecum controversată: incinerarea.

ADVERTISEMENT

Arderea deșeurilor în Suedia generează suficientă energie pentru a asigura 20% din încălzirea urbană a țării (810 000 de locuințe) și o sursă de energie electrică pentru 250 000 de locuințe (dintr-un total de 4,6 milioane).

Deșeurile au devenit principala sursă de energie a Suediei, înaintea petrolului și a gazelor naturale. Aceasta furnizează mai multă energie decât energia hidroelectrică și nucleară la un loc.

ADVERTISEMENT

Biomasa, formată din deșeuri vegetale și animale (dar și umane), este utilizată pe scară largă pentru a produce energie electrică și termică. Este un combustibil pentru transport și o materie primă pentru industrie.

Majoritatea orașelor suedeze, inclusiv capitala Stockholm, sunt încălzite de centrale termice alimentate fie direct prin arderea deșeurilor, fie prin biogazul produs din acestea.

ADVERTISEMENT

Importul de deșeuri

Dar s-a ivit o problemă. Din cauza faptului că țara reciclează mult, incineratoarele funcționează la capacitate redusă. Iar producția de energie electrică este în scădere. Potrivit unui raport al asociației suedeze pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor, soluția a fost importul de deșeuri din țările vecine. 800.000 de tone pe an sunt importate, în principal din Norvegia.

Și la un preț ridicat – Norvegia insistă asupra faptului că incinerarea propriu-zisă ar costa și mai mult. În ceea ce privește sursele de poluare, Suedia a prevăzut și astat: dioxinele și metalele grele prezente în cenușa de după incinerare – care poluează mediul – sunt trimise înapoi în țara de origine.

Altfel spus, Norvegia plătește Suedia pentru a primi deșeurile sale, Suedia le arde pentru căldură și electricitate, iar cenușa toxică rămasă este reexportată în depozitele de deșeuri din Norvegia. Pe scurt, Suedia câștigă bani și energie, în timp ce Norvegia primește înapoi adevăratele „deșeuri”.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația...
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația într-un singur cuvânt
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după...
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean,...
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean, ar fi fost clientul ei
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea...
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a...
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a crescut singur doi copii, după divorț: „Tatăl ? Știm cu toții cât se implică…”