News

Țara din Europa care reintroduce serviciul militar obligatoriu. Sunt chemați la arme toți bărbații cu vârsta între 18 și 27 de ani

Țara din Europa care reintroduce serviciul militar obligatoriu. Vor fi afectați de această măsură toți bărbații cu vârstele între 18 și 27 de ani.
06.04.2023 | 00:05
Tara din Europa care reintroduce serviciul militar obligatoriu Sunt chemati la arme toti barbatii cu varsta intre 18 si 27 de ani
Țara din Europa care reintroduce serviciul militar obligatoriu. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Țara din Europa care reintroduce serviciul militar obligatoriu, legea urmând a se aplica bărbaților cu vârste între 18 și 27 de ani. E vorba de Letonia, țară care a votat deja reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbații eligibili, începând cu 2024.

Țara din Europa care reintroduce serviciul militar obligatoriu

Decizia a fost luată în urma invaziei Ucrainei de către vecina Rusia. Serviciul militar se va aplica bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani. ”Serviciul de apărare a statului este răspunsul nostru la noua ameninţare geopolitică”, a declarat Inara Murniece, ministru leton al apărării.

ADVERTISEMENT

”De la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, noi nu putem asigura protecţia Letoniei decât prin soluţii defensive complexe, care includ nu doar sisteme de arme, dar şi pregătirea unei mari părţi a societăţii pentru o acţiune militară”, a completat Murniece.

Letonia renunțase la serviciul militar obligatoriu după 2004, moment în care a aderat la NATO. Noua lege va intra în vigoare după ce va fi promulgată de către președintele Egils Levits. Mai mult, pe lângă nevoia de a-și chema bărbații la arme, cel puțin pentru a fi pregătiți de un eventual război, Letonia a ales să confiște mașinile șoferilor băuți și să le doneze Ucrainei, în scopuri militare.

ADVERTISEMENT

Letonia are o problemă reală cu șoferii care se urcă băuți la volan, nu mai puțin de 200 de mașini fiind confiscate de la aceștia în ultimele luni. La o țară cu 1.9 milioane de locuitori, mii de mașini sunt confiscate anual pentru că legea prevede că cine e prins la volan cu o alcoolemie de peste 0.15% își pierde mașina.

”Este de fapt înfricoșător când realizezi câte mașini circulă cu șoferi în stare de ebrietate”, a transmis Reinis Poznaks, conform Stirile PRO TV. Acum, conform noii legi, mașinile confiscate vor fi livrate Ucrainei, pentru că oricum stau degeaba în depozite și nu le cumpără nimeni la licitație.

ADVERTISEMENT

Poznaks este fondator al ONG-ului Twitter Convoy, ONG însărcinat de Guvern să livreze vehiculele confiscate șoferilor băuți din Letonia în Ucraina. În Letonia exista deja o lege care permitea confiscarea mașinilor șoferilor beți, găsiți cu o alcoolemie de peste 1.5 mg de alcool la 100 ml de sânge, ceea ce reprezintă de trei ori peste limita legală.

”Nimeni nu se aștepta ca oamenii să conducă în stare de ebrietate atât de multe vehicule, încât statul să nici nu le mai poate vinde la fel de repede cum beau oamenii. Deci, de aceea am venit cu ideea să le trimitem în Ucraina”, a completat Poznaks. Twitter Convoy a trimis deja 1.200 de mașini în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Statistic, în 2022 în Letonia peste 4.300 de șoferi s-au urcat băuți la volan și au produs peste 1000 de accidente. Așadar, un număr impresionant de autoturisme au luat deja și vor lua calea Ucrainei, pentru a fi folosite de armata ucraineană după bunul plac.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
Sofia Vergara a pozat nud la 51 de ani! 'Vei spune Dios Mio...
Sofia Vergara a pozat nud la 51 de ani! 'Vei spune Dios Mio (Dumnezeule!)' FOTO
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”