News

Țara din UE care a decis să interzică alimentele sintetice: “Dorim să protejăm sănătatea publică”

Țara din UE care a decis, prin vot, să interzică alimentele sintetice. Sunt invocate preocupări privind sănătate oamenilor și necesitatea de protejare a industriei zootehnice.
17.11.2023 | 08:10
Tara din UE care a decis sa interzica alimentele sintetice Dorim sa protejam sanatatea publica
Italia, țara din UE care interzice alimentele sintetice: “Dorim să protejăm sănătatea publică”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joi, 16 noiembrie, Italia a devenit prima țara din Uniunea Europeană (UE) care interzice oficial alimentele sintetice. Oficialii de la Roma au invocat preocupări privind sănătatea publică și necesitatea de a-și proteja industria zootehnică.

Italia, țara din UE care interzice alimentele sintetice: “Dorim să protejăm sănătatea publică”

În prezent, comercializarea alimentelor sintetice nu este încă permisă în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, tot mai multe state iau măsuri de precauție menite să preîntâmpine intrarea pe piață a produselor de ”ultimă generație”.

ADVERTISEMENT

Camera Deputaților din Italia a aprobat, în urmă cu o zi, o lege care interzice utilizarea alimentelor produse în laborator. Anterior, proiectul fusese deja aprobat de Senat. A trecut cu 159 de voturi pentru și 53 împotrivă.

Acest act normativ interzice utilizarea, vânzarea, importul și exportul de alimente și furaje ”din culturi celulare sau țesut derivat din animale vertebrate”. Aceeași lege interzice, de asemenea, ca proteinele pe bază de plante să fie descrise drept ”carne”. Cei care nu respectă prevederea vor primi amenzi cuprinse între 10.000 și 60.000 de euro, notează Barrons.com.

ADVERTISEMENT

În prezent, la nivel mondial, carnea sintetică produsă în laborator este permisă spre vânzare doar în Singapore și în Statele Unite. Încă nu se întâmplă asta în Uniunea Europeană. Unele companii din UE au strâns bani pentru cercetarea noii științe.

Oficialii din fruntea UE consideră că această carne cultivată în laborator este un ”aliment nou”. În consecință, orice produs nou trebuie să fie supus autorizației de introducere pe piață din partea blocului.

ADVERTISEMENT

În Italia, propunerea legislativă amintită vine din partea ministrului agriculturii Francesco Lollobrigida. Acesta este un apropiat al premierului Giorgia Meloni. Interdicția e văzută ca parte a unei acțiuni mai ample a coaliției de dreapta de a proteja tradiția.

În textul legii se spune că actul urmărește ”protejarea patrimoniului zootehnic național”, recunoscându-i valoarea culturală, socio-economică și de mediu, precum și ”asigurând un nivel ridicat de protecție a sănătății umane”.

ADVERTISEMENT

Dorim să protejăm sănătatea publică și să prevenim șomajul. Există un risc de injustiție socială din cauza alimentelor sintetice, cu o societate în care bogații mănâncă bine şi săracii mănâncă prost”, a explicat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida.

România vrea să facă un pas similar

În urmă cu o lună, Senatul României a adoptat proiectul legii privind carnea şi produsele din carne, prin care se interzice comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinute în laborator din celule animale.

Propunerea este iniţiată de un grup de parlamentari PSD. Ea are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privitor la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, “urmărindu-se sănătatea populaţiei, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Cum poate arăta Cristi Borcea la 54 de ani! Imaginile din vacanţă cu...
Cum poate arăta Cristi Borcea la 54 de ani! Imaginile din vacanţă cu milionarul român sunt uluitoare
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
LUMEA intră în RĂZBOI! RUSIA a ANUNȚAT după GESTUL NATO
LUMEA intră în RĂZBOI! RUSIA a ANUNȚAT după GESTUL NATO
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Mihai Bendeac, furtună pe internet după parodierea lui Versace: „Dacă vă dau coliva...
Mihai Bendeac, furtună pe internet după parodierea lui Versace: „Dacă vă dau coliva mea, v-o ia parastasul razna, prăduitorilor”
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate...
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate a rupt tăcerea: „Fiicei mele i s-a spus din start că trebuie să..”