News

Țara în care milioane de oameni riscă să moară de foame. E afectată de un fenomen devastator

Malawi, țară din sudul Africii, a declarat stare de dezastru din cauza secetei în 23 din cele 28 de districte ale sale.
24.03.2024 | 22:06
Tara in care milioane de oameni risca sa moara de foame E afectata de un fenomen devastator
Încălzirea globală afectează puternic țările sud-africane. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Malawi, țară din sudul Africii, a declarat stare de dezastru din cauza secetei din 23 din cele 28 de districte ale sale, iar președintele spune că are nevoie urgentă de asistență umanitară în valoare de peste 200 de milioane de dolari, la mai puțin de o lună după ce Zambia, țara vecină, a făcut și ea apel la ajutor.

Milioane de oameni riscă să moară de foame

Malawi este cea mai recentă țară din regiune a cărei aprovizionare cu alimente a fost afectată de o perioadă de secetă severă, care a fost legată de fenomenul meteorologic El Niño.

ADVERTISEMENT

O a treia țară, Zimbabwe, și-a văzut, de asemenea, o mare parte din recolte decimate și ia în considerare posibilitatea de a-i urma exemplul, subliniind astfel îngrijorările exprimate de Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP) la sfârșitul anului trecut, conform cărora numeroase națiuni din Africa de Sud se află în pragul unei crize de foamete din cauza impactului fenomenului El Niño.

WFP a declarat că aproape 50 de milioane de persoane din Africa sudică și din unele părți ale Africii centrale se confruntau deja cu insecuritatea alimentară, chiar înainte de a se produce una dintre cele mai secetoase perioade din ultimele decenii.

ADVERTISEMENT

USAID, agenția de ajutorare a guvernului american, a declarat că peste 20 de milioane de persoane din Africa sudică vor avea nevoie urgentă de ajutor alimentar la începutul anului 2024, parțial din cauza efectului El Niño.

Luna trecută a fost cea mai secetoasă lună februarie din ultimii 40 de ani pentru Zambia și Zimbabwe, potrivit monitorului sezonier al WFP, în timp ce Malawi, Mozambic și părți din Angola au avut “deficite severe de precipitații”.

ADVERTISEMENT

Milioane de oameni din Africa de Sud se bazează pe alimentele pe care le cultivă pentru a supraviețui. Porumbul, alimentul de bază al regiunii, a fost grav afectat de secetă.

El Nino face ravagii în Africa

El Niño este un fenomen meteorologic natural, recurent, care implică încălzirea suprafeței mării în anumite părți ale Oceanului Pacific. Acesta are impact asupra vremii la nivel global, provocând, printre altele, precipitații sub medie în Africa de Sud. Unii oameni de știință susțin că schimbările climatice fac ca El Niño să devină mai puternic și ca impactul său să fie mai extrem.

ADVERTISEMENT

El Niño din 2015-2016 a adus, de asemenea, o secetă severă pentru Africa de Sud, cea mai gravă din ultimii 35 de ani, potrivit Biroului ONU pentru afaceri umanitare.

Oamenii nu sunt singurii afectați, oficialii din domeniul conservării din Zimbabwe raportând un caz rar, cel puțin 100 de elefanți au murit într-un parc național la sfârșitul anului trecut, din cauza faptului că fântânile de apă au secat din cauza secetei.

Înainte de anunțarea dezastrului național de către Malawi și Zambia, WFP și USAID lansaseră deja un program de hrănire a 2,7 milioane de persoane din zonele rurale din Zimbabwe care se confruntă cu penuria de alimente – aproape 20% din populația acestei țări.

Organizația caritabilă britanică Oxfam a declarat în această lună că peste 6 milioane de persoane din Zambia – 30% din populația acestei țări – se confruntă în prezent cu penurie alimentară acută și malnutriție, în condițiile în care următorul sezon de creștere a recoltei este la un an distanță.

Jumătate din cultura de porumb, distrusă

Președintele Malawiei, Lazarus Chakwera, a declarat că a făcut un tur al țării sale pentru a descoperi amploarea crizei cauzate de secetă, iar o evaluare preliminară efectuată de guvern a constatat că aproximativ 44% din recolta de porumb din Malawi a eșuat sau a fost afectată, iar 2 milioane de gospodării au fost afectate în mod direct.

El a declarat că această țară de 20 de milioane de locuitori are nevoie de aproximativ 600.000 de tone de ajutor alimentar și a cerut ajutorul comunității internaționale.

“Pe lângă precipitațiile întârziate și neregulate, aceste districte s-au confruntat cu precipitații insuficiente, inundații și perioade de secetă prelungite, ceea ce a afectat grav culturile și perspectivele de producție alimentară”, a declarat Chakwera într-un discurs național. “Situația este devastatoare”.

Malawi a fost afectată în mod repetat de fenomene meteorologice extreme în ultimii ani, subliniind modul în care unele dintre cele mai sărace și mai vulnerabile țări din lume resimt cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, chiar dacă contribuie cel mai puțin la emisiile globale.

“Ar fi fost o catastrofă chiar dacă ar fi fost primul dezastru din ultimii ani”, a adăugat Chakwera. “Din nefericire, aceasta este a patra oară în patru ani când declar starea de dezastru”.

Ciclonul Freddy a ucis sute de persoane în Malawi anul trecut, fiind unul dintre ciclonii puternici care au trecut prin diferite părți ale Africii de Sud în ultimii cinci ani.

La începutul anului 2022, furtunile tropicale și inundațiile au contribuit la cea mai gravă epidemie de holeră, o boală transmisă prin apă din Malawi. Mai mult de 1.200 de persoane au murit în epidemia care a durat luni de zile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Zambia se confruntă, de asemenea, în prezent, cu o epidemie majoră de holeră.

ADVERTISEMENT