News

Țara unde aproape 100 de oameni au murit din cauza căldurii. Temperaturile au ajuns la 44.7 grade Celsius

Canicula face ravagii într-o țară din Asia, unde oamenii mor pe capete după ce termometrele au ajuns să indice chiar 44.7 grade Celsius în mijlocul zilei.
19.06.2023 | 12:26
Tara unde aproape 100 de oameni au murit din cauza caldurii Temperaturile au ajuns la 447 grade Celsius
Țara unde aproape 100 de oameni. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, cel puțin 96 de oameni au murit în India până în acest moment, unde temperaturile pot să ajungă la aproape 45 de grade, la umbră. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în statele estice Uttar Pradesh și Bihar, acolo unde autoritățile le-au transmis oamenilor peste 60 de ani să nu iasă din casă.

Țara unde aproape 100 de oameni au murit din cauza căldurii

Și-au pierdut dreptul la concediu angajații din spitale, pentru că numărul de internări e mai mare ca niciodată. Doar în Ballia, capitala Uttar Pradesh, peste 100 de persoane au fost internate în ultimele 3 zile cu simptome precum febra, diareea, dificultățile de respirație sau crizele cardiace.

ADVERTISEMENT

Potrivit The Guardian, este pentru prima dată când această zonă se confruntă cu astfel de probleme grave. ”Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în Ballia. N-am mai văzut ca oamenii să moară din cauza căldurii într-un număr atât de mare”, a declarat Pathak, un locuitor din zonă care și-a pierdut tatăl în urmă cu două zile.

Recordul acestor zile a fost înregistrat în Patna, capitală a statului Bihar, acolo unde temperatura a urcat la 44.7 grade în urmă cu 24 de ore, la umbră. În India cele mai ridicate temperaturi sunt înregistrate mereu în lunile aprilie, mai și iunie, înainte ca musonul să ducă la răcirea vremii. Cu toate acestea, indienii se confruntă cu cea mai caldă vară din ultimii 10 ani.

ADVERTISEMENT

Dacă în India mor oameni pe capete, în Texas canicula a omorât mii de pești în zona Texas, unde nivelul scăzut de oxigen din apă le-a fost fatal. Astfel, mii de pești au apărut în regiunea Brazoria, din statul Texas, la 64 de kilometri de Houston. Specialiștii avertizează că această situație se va repeta în zilele următoare, din cauza caniculei.

Oamenii de știință cu subliniat că reducerea oxigenului din apă are loc simultan cu fotosinteza, procesul prin care planetele transformă dioxidul de carbon în oxigen. Cu cât există mai puțină lumină solară, cu atât fotosinteza e încetinită, însă viețuitoarele din apă continuă să consume oxigen în același ritm și scad concentrația oxigenului din apă, lucru care duce la astfel de dezastre ecologice.

ADVERTISEMENT

Specia cea mai afectată de această situație e menhadenul din Golful Texas, pe care pescarii îl folosesc de obicei pentru momeală. Katie St. clair, manager al universității Texas A&M din Galveston, a transmis că ”prin această moarte a peștilor, există un impuls uriaș de nutrienți în mediu. Este un fel de cerc al vieții”. Autoritățile au depus un efort considerabil pentru a curăța Plaja Quintana de peștii morți, cu excepția acelor vietăți care nu au putut fi îndepărtate de utilaje.

Sute de pești morți au umplut și apele din Bârlad, însă de această dată cauza e poluarea, nu canicula. Pierderile sunt semnificative, pentru că râul Bârlad fusese populat cu 3 tone de puiet, pentru care autoritățile au decontat 12.000 de lei. Garda de Mediu va efectua acum razii pentru a afla cine a deversat substanțele toxice în râu.

ADVERTISEMENT

”Din păcate, puietul cu care am populat în această primăvară râul Bârlad, a murit. Credem că, mai devreme sau mai târziu, vom descoperi și pe cel sau cei care au poluat râul Bârlad și aceștia vor fi trași la răspundere”, au transmis reprezentanții AJVPS Vaslui. Vinovații, dacă vor fi găsiți, vor avea de plătit amenzi uriașe, potrivit legii.

ADVERTISEMENT
Tags: