News

Tarif unic pentru parcările primăriei din București. Consiliul General a stabilit și costurile abonamentelor

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o hotărâre care reglementează noile tarife de parcare în Capitală.
22.12.2022 | 17:05
Tarif unic pentru parcarile primariei din Bucuresti Consiliul General a stabilit si costurile abonamentelor
Parcare cu plată în fața sediului Primăriei Capitalei/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Hotărârea adoptată joi de către CGMB, cu 47 de voturi favorabili și o abținere, prevede ca pentru toate parcările deținute de către municipalitate să se perceapă un tarif unic, de 5 lei/oră, de luni până vineri, în intervalu orar 08.00-20.00, informează Digi 24.

Primăria vrea un sistem digitalizat de parcare

Viceprimarul Stelian Bujduveanu a spus că era necesar să se renunțe la tarifele diferențiate în funcție de zonă, întrucât în zonele 0 și 2 există un număr redus de locuri de parcare.

ADVERTISEMENT

Am ajuns la un tarif accesibil pentru populaţie în zona centrală şi în zona de nord a Capitalei, un tarif predictibil de 5 lei/oră, de 30 de lei pe zi. Şi, cel mai important, cred că am rezolvat problema care a fost ridicată foarte mult în spaţiul public, ce facem cu acei riverani care nu au apucat să ia un loc de parcare de la primăriile de sector. Pentru ei am gândit un tarif accesibil de 50 de lei pe lună, care să însumeze 500 de lei/an, cu discount, să fie asemănător cu tariful pe care l-am votat, noi, Consiliul General, pentru riveranii cu locurile de parcare primite de la sector”, a declarat Bujduveanu.

O altă noutate este introducerea unei perioade „de grație” de 15 minute după expirarea orei de parcare, în care să se poată face plata pentru încă o oră.

ADVERTISEMENT

Ne îndreptăm către un serviciu de parcări digitale. Vor veni maşinile care vor scana automat numerele, vom avea un serviciu, în sfârşit, modern. Cel puţin 300 de parcometre vor fi amplasate în zona centrală. Acest tarif şi acest regulament se aplică exclusiv în zona centrală, unde ne-am propus împreună cu administraţia publică, cu Compania de Parking, cu Administraţia Străzilor, să marcăm absolut toată zona centrală a Municipiului Bucureşti, pentru a nu mai exista acele sincope unde vedem astăzi că maşinile preferă să se urce pe trotuare şi nu în parcările publice”, a precizat viceprimarul.

Noaptea și în weekend, parcarea va fi gratuită

Tot în hotărârea adoptată se spune că pentru autocare și autovehiculele folosite în industria cinematografică se va percep un tarif unic de 20 de lei pe oră, indiferent de zi. Pentru locurile de parcare prevăzute cu facilități de încărcare a autovehiculelor electrice, tariful de exploatare va fi de 500 de lei/ lună, acest preț fiind plătit de către proprietarul sau operatorul stației de încărare, prin contract încheiat cu serviciul public de administrare a parcărilor.

ADVERTISEMENT

Șoferii vor avea de ales dintr-o multitudine de modalități de plată a parcării: tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării, sistem de autotaxare (parcometru), SMS sau online, prin aplicațiile specifice.

În afara intervalului 08.00-20.00 și în zilele de weekend parcarea va fi gratuită, facilitate care se va acorda și în zilele de sărbătoare legală.

ADVERTISEMENT

În ce privește abonamentele, indiferent dacă sunt pentru persoane fizice, juridice sau instituții publice, acestea vor fi valabile de luni până duminică, între orele 08.00-20.00, abonamentul permițând utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În cazul în care o persoană nu plătește parcarea, se vor da amenzi de 200 de lei pentru 24 de ore, penalitatea nefiind fracționabilă. Până la achitarea amenzii, operatorul serviciului public va putea bloca roțile mașinilor sau să obtureze parbrizele acestora.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa...
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa arbitrei Cristina Trandafir
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume...
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume celebru
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână