News

Țările care ar adopta pașaportul de imunizare pentru reluarea călătoriilor. Grecia mizează pe această măsură pentru salvarea turismului

23.02.2021 | 17:21
Tarile care ar adopta pasaportul de imunizare pentru reluarea calatoriilor Grecia mizeaza pe aceasta masura pentru salvarea turismului
ADVERTISEMENT

Grecia pune presiune asupra Uniunii Europene pentru adoptarea  presează UE să pașapoartelor de imunizare. Ministrul grec pentru Turism le-a cerut liderilor UE să „se miște mai repede” în direcția îmbrățișării certificatelor de vaccinare care ar putea permite reluarea călătoriilor în masă.

Grecia a semnat deja acorduri bi sau trilaterale cu alte state pentru a permite cetățenilor lor vaccinați să călătorească liber între ele, fără a avea nevoie de un test PCR cu rezultat negativ.

ADVERTISEMENT

Există însă și voci care nu sunt de acord cu o astfel de inițiativă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prudență pentru că nu se știe încă dacă persoanele vaccinate pot răspândi virusul. Există și opinia că cetățenii statelor unde campania de imunizare se desfășoară cu greutate sau celor care nu vaccinează ar fi discriminați.

Grecia mizează pe pașaportul de imunizare pentru salvarea turismului

Atena încearcă să repare turismul care a fost grav afectat de pandemia de coronavirus. „Privind reacția unor țări la propunerile de certificate de vaccinare, simt că există multă miopie. Sunt mai multe de făcut acum pentru a ne pregăti”, a declarat ministrul Harry Theocharis pentru Financial Times. „Trebuie să ne mișcăm mai repede.”

ADVERTISEMENT

Introducerea pașapoartelor de imunizare care ar putea permite călătorilor să se deplaseze între țări după inoculare va fi discutată la summitul UE care începe joi. Statele membre conduse de Grecia au lansat ideea luna trecută, însă blocul este divizat, iar diplomații consideră că adoptarea timpurie a sistemului propus este puțin probabilă, din cauza temerilor că vor institui un sistem discriminatoriu pe două niveluri al drepturilor de călătorie ale cetățenilor.

Turismul este vital pentru Grecia, reprezentând aproximativ o cincime din PIB și ocuparea forței de muncă, potrivit Confederației Grecești pentru Turism. În ciuda redeschiderii parțiale din vara trecută, restricțiile privind călătoriile internaționale au șters 4% din PIB-ul Greciei, sugerează estimările ONU, deoarece veniturile din cazare au scăzut cu două treimi.

ADVERTISEMENT

Atena a fost deosebit de agresivă în urmărirea pașapoartelor de imunizare ca modalitate de a permite turiștilor să se întoarcă. Grecia a găsit sprijin din partea statelor membre cu sectoare mari de turism sau preocupări cu privire la călătorii din țările vecine cu rate mai mari de infecție, dar alte țări, inclusiv Germania și Franța, au rămas neconvinse.

O temere este că pașapoartele de imunizare ar stârni furia publicului sau chiar acțiuni în justiție ale celor care sunt împiedicați să călătorească pur și simplu pentru că nu le-a venit încă rândul la inoculare.

ADVERTISEMENT

Pe 26 ianuarie, Grecia a semnat un acord cu Serbia pentru ca turiștii să circule între cele două țări prin pașapoarte digitale de imunizare. Acordul se va desfășura în perioada 1 mai – 1 octombrie, permițând persoanelor care dețin un certificat de vaccinare să treacă liber frontiera.

Grecia, Cipru și Israel au semnat pe 9 februarie  un contract de călătorie cu pașaport de imunizare pentru a permite pasagerilor vaccinați să circule liber între cele trei țări. Acordul va intra în vigoare începând cu 1 aprilie

Grecilor li se oferă un certificat digital pentru a demonstra că au fost vaccinați. Theocharis a insistat, de asemenea, că vaccinările nu vor fi obligatorii pentru călătorii și înseamnă doar că cei care au fost inoculați nu vor trebui să facă un test COVID-19 pentru a intra în țară.

Multe țări din zona UE / Schengen, precum Grecia, Danemarca, Suedia și Islanda lucrează la punerea în funcțiune a pașapoartelor de imunizare. În Polonia, oamenii vor descărca un cod QR pe ​​telefonul mobil de pe un site web centralizat de sănătate pentru a-l lua cu ei în călătorii, iar în Danemarca vor deschide o aplicație, care va acționa ca un al doilea pașaport.

Există și rețineri legate de acest subiect

OMS a cerut prudență, deoarece nu este încă clar dacă persoanele vaccinate pot răspândi virusul. Nici nu este încă posibil să se spună dacă toate variantele (și variantele viitoare) ar putea fi acoperite în mod egal de toate vaccinurile.

Consiliul Mondial al Călătoriilor și Turismului (WTTC), un forum pentru industria călătoriilor și turismului, se opune, de asemenea, ideii redeschiderii turismului global pe baza vaccinărilor, deoarece le vede ca pe o formă de discriminare.

Președintele organizației, Gloria Guevara, este de părere că „va fi nevoie de o cantitate semnificativă de timp pentru a vaccina populația globală, în special a celor din țările mai puțin avansate sau în diferite grupe de vârstă; prin urmare, nu ar trebui să-i discriminăm pe cei care doresc să călătorească, dar care nu au fost vaccinați”.

În plus, există și țări care nu își vor imuniza populația. De exemplu, guvernul din Madagascar a decis să nu-și vaccineze populația, iar guvernul din Tanzania merge împotriva recomandărilor oamenilor de știință și a OMS și recomandă în schimb ca tanzanienii să apeleze la rugăciune și la medicina tradițională pentru a se proteja împotriva COVID-19.

Ce sunt pașapoartele de sănătate/de imunizare?

Un document – în format hârtie sau digital – care atestă că este puțin probabil ca o persoană să contracteze sau să răspândească o boală.

În ce privește noul coronavirus, certificatele ar atesta unul dintre următoarele trei lucruri: faptul că deținătorul a fost vaccinat, a fost testat, iar rezultatul este negativ sau s-a vindecat de COVID-19.

Utilizarea lor ar putea permite guvernelor să ridice unele restricții induse de pandemie, permițând oamenilor să călătorească în avioane, să participe la concerte, să meargă la serviciu sau să ia masa, spun susținătorii acestei idei.

Unde sunt folosite?

Diferite permise de sănătate/vaccinare au fost testate de guverne și firme din întreaga lume în ultimele luni.

În octombrie, Estonia și Organizația Mondială a Sănătății au început un proiect pilot pentru un certificat digital de vaccinare, țara baltică anunțând la începutul acestui an că a început testarea unui „pașaport digital de imunitate”, relatează Eco-Business.

China a pus în aplicare un sistem de coduri de sănătate bazat pe aplicații care utilizează date de călătorie și date medicale pentru a oferi oamenilor un rating roșu, galben sau verde, care indică probabilitatea ca aceștia să aibă virusul – și dacă pot sau nu să circule liber.

Israelul a declarat că intenționează să elibereze un „pașaport verde” celor care au fost vaccinați, ceea ce le va oferi acces ușor la restaurante și evenimente culturale și îi va scuti de regulile de carantină sau de a face un test de virus înainte de călătorie.

În aprilie 2020, Chile a declarat că va emite certificate persoanelor care s-au vindecat de COVID.

Și în India, toți cei care au fost vaccinați vor primi un certificat electronic bazat pe cod QR, a declarat Ministerul Sănătății.

La o scară mai mică, Universitatea din Illinois a făcut ca accesul la clădirile campusului să depindă de testele negative și o serie de companii aeriene au început să testeze un permis de sănătate digital pentru a verifica testele efectuate în diferite țări.

Asociația Internațională a Transportului Aerian, grupul de lobby al companiilor aeriene din lume, a declarat că va lansa în 2021 un permis de călătorie digital pentru sănătate, care va include datele de vaccinare COVID-19 ale pasagerilor.

Luna trecută, British Airways a declarat că va testa o aplicație mobilă de sănătate care combină documentele de verificare a călătoriei și rezultatele testelor COVID-19 pentru a se asigura că pasagerii respectă cerințele de intrare în țara de destinație. Aplicația este deja utilizată de American Airlines.

De ce digital, și nu hârtie?

Certificatele ar putea fi, în teorie, pe suport de hârtie sau digitale, dar studiile s-au concentrat în mare parte pe soluții digitale.

Accesul inechitabil la vaccinul COVID-19 ar putea stimula oamenii să falsifice hârtiile. Însă aplicațiile și alte soluții digitale care combină datele de sănătate și identificare ar putea exclude un număr mare de persoane care nu dețin un smartphone, ridicând totodată probleme de confidențialitate.

ADVERTISEMENT