News

Țările care interzic vaccinurile produse de rivalii politici. Dușmănia bate pandemia

04.02.2021 | 16:58
Tarile care interzic vaccinurile produse de rivalii politici Dusmania bate pandemia
ADVERTISEMENT

Guvernele din întreaga lume sunt disperate să pună mâna pe vaccinurile împotriva coronavirusului, mulți luptându-se public pentru unu număr limitat de doze și acuzând pe alții de tezaurizare. Totuși, unele țări nu numai că refuză dozele potențiale produse de rivali, dar le interzic oficial.

Vorbim despre Ucraina, Iran și Taiwan, care au interzis oficial vaccinurile produse de Rusia, SUA și Marea Britanie, respectiv China.

ADVERTISEMENT

Și asta pe fondul unei creșteri a încrederii în vaccinurile contra COVID-19 la nivel global, relevată de cel mai recent sondaj realizat de Imperial College din Londra în 15 țări.

Țările care au interzis vaccinurile produse de rivalii politici

Ucraina a interzis recent vaccinurile rusești, în ciuda noilor date, care sugerează o eficiență ridicată pentru principalul candidat al Moscovei, Sputnik V.

ADVERTISEMENT

Guvernul iranian, pe de altă parte, a interzis toate vaccinurile fabricate în SUA și în Marea Britanie și a aprobat Sputnik V.

În Taiwan, unde oficialii s-au pronunțat încă de anul trecut împotriva vaccinurilor făcute în China, autoritățile au reiterat recent că importurile acestor vaccinuri sunt interzise și au avertizat că civilii taiwanezi care locuiesc în China că ar putea sta în carantină atunci când se vor întoarce acasă.

ADVERTISEMENT

Este o inversare a logicii naționalismului vaccinal, care a determinat națiunile puternice să adune cât mai multe doze posibil în speranța de a ieși din pandemie. Peste 80 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în mai mult de 50 de țări.

Dar Ucraina, Iranul și Taiwanul nu și-au început oficial programele de vaccinare. Și, în timp ce Taiwanul a fost lăudat pe scară largă pentru gestionarea cu succes a pandemiei, Ucraina și Iranul s-au chinuit, având un număr considerabil de morți.

ADVERTISEMENT

Pentru experți, este o tendință alarmantă, deși nu neapărat surprinzătoare.

„Este o combinație de considerații politice, indiferent dacă au chiar opțiunea [de a achiziționa vaccinul], precum și preocupările cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor”, a spus Yanzhong Huang, de la organizația Council on Foreign Relations, citat de The Washington Post.

Pavlo Kovtoniuk, viceministrul sănătății al Ucrainei din 2016 până în 2019, a declarat că îngrijorarea Kievului cu vaccinurile susținute de Moscova nu este doar politică, ci o chestiune de securitate națională. „În ultimele decenii și mai ales în ultimii șapte ani de război nedeclarat, Ucraina a învățat bine ce este războiul hibrid”, a spus Kovtoniuk.

Ucraina

În ciuda furiei politice în creștere cauzată de lipsa de vaccin din țară, parlamentarii ucraineni au aprobat săptămâna trecută un proiect de lege care interzice oficial vaccinurile produse în Rusia.

Cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori, Ucraina este una dintre cele mai mari țări europene care nu a început campania de vaccinare. Președintele Vladimir Zelenski se confruntă cu o scădere record a popularității, pe fondul unei pandemii care a infectat 1,25 milioane și a provocat peste 23.000 de decese.

O parte din îngrijorare este legată de aspectele de siguranță și eficiență: datele din faza III a studiului clinic pentru Sputnik V au fost publicate cu mult timp după lansarea vaccinului în Rusia.

Dar, în timp ce noile date publicate marți pot ușura preocupările științifice, rămân tensiuni naționale mai largi. Din 2014, Ucraina a avut o relație tensionată cu Rusia, care a sprijinit rebelii separatiști din estul țării și a anexat Peninsula Crimeea.

Guvernul rus începuse deja să administreze Sputnik V în Crimeea, care este privită ca parte a Ucrainei de majoritatea puterilor internaționale. În această săptămână, zonele separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei au început, de asemenea, să utilizeze vaccinul.

“Este rezonabil să spunem – așa cum spun rușii, cu voce tare – că accesul la vaccinuri ar trebui să depășească geopolitica și toată lumea ar trebui să primească vaccinuri de înaltă calitate de oriunde pot”, a spus Judyth Twigg, profesor la Virginia Commonwealth University, care urmărește sănătatea publică în Ucraina și Rusia. “Dar este, de asemenea, naiv să ignori implicațiile geopolitice”, a adăugat Twigg.

Deși este puțin probabil ca Ucraina să își inverseze decizia privind vaccinurile rusești, în acest stadiu are puține alternative.

Prin intermediul programului global COVAX, Kievul și-a asigurat 8 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de gigantul farmaceutic american Pfizer/BioNTech din Germania. Prima livrare, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, este de așteptat să aducă doar 200.000 de doze.

Ucraina a apelat, de asemenea, la Beijing pentru a-și consolida aprovizionarea, semnând în decembrie un acord pentru 1,8 milioane de doze de vaccin Sinovac din China.

Kovtoniuk a spus că, dacă Ucraina nu poate obține mai multe vaccinuri americane sau europene, s-ar putea orienta către mai mulți producători chinezi. El a spus că Rusia, nu Ucraina, politiza aprovizionarea cu vaccinuri. “Este o chestiune de politică și influență, în primul rând pentru Rusia, nu pentru Ucraina”, a spus el.

Iran

Iranul a fost lovit grav de coronavirus, raportând peste 1,42 milioane de cazuri și aproape 60.000 de decese. Dar, în ianuarie, liderul suprem al țării a anunțat că țara a interzis importul de vaccinuri făcute în Statele Unite sau Marea Britanie.

Ayatollahul Ali Khamenei a făcut anunțul într-o adresă televizată pe 8 ianuarie, numind vaccinurile „interzise”. Liderul suprem a numit vaccinul Pfizer/BioNTech drept unul dintre produsele care ar fi interzise, în ciuda aprobării sale de către alte națiuni și a eficacității raportate.

„Sunt complet de neîncredere”, a spus el. „Dacă au reușit să creeze un vaccin … de ce vor să ni-l dea? De ce nu îl folosesc ei înșiși?”

Iranul a aprobat Sputnik V la sfârșitul lunii ianuarie și spera să producă împreună o parte dintre doze. Presa de stat a raportat că primele doze de Sputnik V sunt așteptate să sosească în această săptămână. De asemenea, se preconizează că Iranul va primi în cele din urmă 1 milion de doze de vaccin din China.

Amir Afkhami, expert în sistemul de sănătate publică al țării la Universitatea George Washington, a spus că, deși Iranul a avut relativ succes în tratarea pandemiilor recente, liderul suprem iranian are „o lungă istorie de constructe conspirative și mentalitate în jurul problemelor biomedicale”.

Afkhami a spus că există câteva motive practice pentru care Iranul ar putea favoriza un vaccin rusesc mai degrabă decât un vaccin susținut de SUA – la o valoare estimată de 9,95 dolari pe doză, Sputnik V este probabil unul dintre vaccinurile mai ieftine. Cu toate acestea, el a spus că justificarea a fost probabil o încercare de a „descrie regimul ca fiind competent având în vedere numeroșii pași greșiți pe care i-a avut în timpul pandemiei”.

Măsura lui Khamenei de a bloca unele vaccinuri străine a venit pe fondul afirmațiilor iraniene că sancțiunile financiare ale SUA blocau accesul la COVAX, care a cumpărat doze dintr-un număr de vaccinuri susținute de SUA și Marea Britanie.

Consiliul medical iranian, principala asociație a medicilor din țară, a respins decizia după anunțul lui Khamenei. „Toate deciziile ar trebui să se bazeze pe știință”, a spus grupul într-o scrisoare publică.

Taiwan

Oficialii taiwanezi au reiterat luna trecută că vaccinurile fabricate în China au fost interzise importului, Consiliul Afacerilor Continentale al insulei a declarat că vaccinarea este o chestiune medicală și că „nu ar trebui folosită ca propagandă politică”.

Anunțul a apărut după rapoartele potrivit cărora China, care pretinde suveranitatea asupra autoguvernării Taiwanului, oferea vaccin gratuit produs la nivel local pentru aproximativ 400.000 de cetățeni taiwanezi care locuiesc în China.

Guvernul Taiwanului a pus la îndoială vaccinurile făcute de companii chineze precum Sinopharm și Sinovac, făcând publice reguli care spun că oricine primește vaccinurile ar trebui să fie pus în carantină la sosirea în Taiwan.

Huang a spus că există adevărate probleme de sănătate legate de vaccinurile fabricate în China. La fel ca dezvoltatorii Sputnik V, dezvoltatorii chinezi nu au lansat datele complete de fază III înainte de a-și pune la dispoziție vaccinurile. Datele timpurii din unele țări au sugerat că au fost mai puțin eficiente decât unii rivali.

“Există îngrijorări politice, dar există și mari îngrijorări cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor fabricate în China”, a spus Huang.

Deși nu se așteaptă ca vaccinările să înceapă până în martie, Taiwanul a procurat aproximativ 15 milioane de doze pentru populația sa de 25 de milioane. Zece milioane din doze provin direct de la firma britanico-suedeză AstraZeneca și 5 milioane prin programul COVAX.

Un reprezentant al Biroului de reprezentare economică și culturală al Taipeiului din Statele Unite a spus că negocierile sunt în curs pentru încă 5 milioane de doze.

Cu toate acestea, Taiwanul are un lux pe care Ucraina și Iranul nu îl au – un focar relativ limitat. Cu doar 912 cazuri confirmate, 8 decese și frontiere strict controlate, insula a reluat viața relativ normală, deși adunările în masă rămân descurajate.

La nivel global, încrederea în vaccinurile anti COVID crește

Încrederea la nivel global în vaccinurile contra COVID-19 crește, potrivit unui sondaj publicat miercuri, care arată că 54% dintre respondenții din 15 țări ar primi un vaccin COVID-19 dacă li s-ar oferi unul.

Sondajul realizat de Institutul de Inovare Globală în Sănătate de la Imperial College din Londra a arătat că dorința de a se vaccina a crescut în 11 din cele 15 țări din noiembrie, când 41% dintre respondenți au spus că vor fi vaccinați.

„Este foarte încurajator să vedem că, pe măsură ce o serie de vaccinuri contra coronavirus sigure și eficiente sunt distribuite în întreaga lume, a existat o schimbare aparentă pozitivă în percepția oamenilor asupra acestor produse”, a declarat dr. David Nabarro, co-director al Institutul de Inovare Globală în Sănătate de la Imperial College din Londra.

Aproximativ 13.500 de persoane au fost chestionate fiecare de patru ori între noiembrie și mijlocul lunii ianuarie. Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia și Regatul Unit au fost incluse în analiză.

SUA nu au fost incluse în sondajul Imperial College, dar un sondaj realizat de CNN tot la mijlocul lunii ianuarie, a constatat că 66% dintre americani spun că vor primi un vaccin COVID-19, în creștere față de 51% în octombrie.

Marea Britanie a avut cea mai mare pondere de respondenți care au fost de acord cu tărie că vor primi un vaccin, 70%. La celălalt capăt al spectrului se afla Franța, cu 30% – deși acest număr s-a dublat din noiembrie, când doar 15% dintre persoanele chestionate în Franța au fost de acord.

Franța a avut, de asemenea, cel mai mare procent de oameni care au fost de acord cu tărie că sunt îngrijorați de efectele secundare ale vaccinului, la 40%. Cu toate acestea, îngrijorarea cu privire la potențialele efecte secundare ale vaccinului a scăzut din noiembrie în majoritatea țărilor chestionate, 47% dintre toți cei chestionați spunând că sunt îngrijorați de efectele secundare.

Aproximativ 66% dintre respondenți au spus că au încredere în vaccin, mai mult de jumătate din populație raportând încredere în vaccinuri în toate țările, cu excepția Japoniei.

Peste jumătate dintre cei chestionați, 58%, consideră că autoritățile guvernamentale din domeniul sănătății vor livra un vaccin eficient COVID-19 – cu ponderea respondenților care sunt de acord cu creșterea în 11 țări din noiembrie.

Preocuparea cu privire la infectarea cu coronavirus a rămas relativ stabilă din noiembrie, cu cele mai ridicate niveluri de îngrijorare în Japonia, Spania și Coreea de Sud și cele mai scăzute din Australia.

Rezultatele sugerează că accesul la vaccinurile COVID-19 este o provocare. Aproximativ 54% dintre persoanele care participă la sondaj au declarat că ar fi dificil să obțină un vaccin. Persoanele din Coreea de Sud și Japonia au raportat cele mai mari dificultăți de acces, în timp ce cei din Norvegia și Danemarca au raportat cele mai mici.

„Deoarece vaccinurile vor juca un rol vital în controlul pandemiei, liderii trebuie să acționeze acum pentru a ajuta mai mulți oameni să înțeleagă beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 și să se asigure că nimeni nu rămâne în urmă”, a spus Nabarro.

ADVERTISEMENT