News

Taxe pe muncă mai mici pentru familiile cu cel puțin doi copii. Marcel Ciolacu: ”Este normal să venim cu priorități”

Primul-ministru a anunțat că pregătește o reformă fiscală care să includă un sistem de deduceri cu scopul de a stimula natalitatea.
08.04.2024 | 17:45
Taxe pe munca mai mici pentru familiile cu cel putin doi copii Marcel Ciolacu Este normal sa venim cu prioritati
Marcel Ciolacu vrea taxe pe muncă reduse pentru familiile cu cel puțin doi copii Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a date detalii legate de proiectul de hotărâre de guvern care prevede scăderea taxării muncii pentru familiile care au cel puțin doi copii.

Taxe pe muncă mai mici pentru familiile cu cel puțin doi copii

Premierul a precizat că este nevoie de o reformă bine gândită, pe modelul țărilor dezvoltate, care să fie sustenabilă, care să ducă la dezvoltarea serviciilor din educație și sănătate.

ADVERTISEMENT

”O să vin cu o reformă şi cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil şi ceva exact cum este în ţările dezvoltate. România a depăşit momentul amatorismului.

Este evident că anul următor va fi, e trecut în PNRR, o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid.

ADVERTISEMENT

Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm, am constatat și nu am făcut nimic. Trebuie să vii cu soluţii, chiar dacă sunt soluţii parţiale.

V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri.

ADVERTISEMENT

Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional.

Nu, momentan, bugetul de stat suportă toate aceste cheltuieli. Trebuie să intrăm într-o normalitate, mai mult ca sigur, când vom intra în OECD, în 2026, vor veni şi marile marile companii de asigurări şi pe un sistem de sănătate aşezat.

ADVERTISEMENT

Este normal să venim cu priorităţi. Prioritatea noastră este ca cei care au doi copii, să începem să scădem”, a declarat Marcel Ciolacu.

Totuși, a mai declarat șeful executivului, în acest moment, bugetul de stat nu poate suport o scădere a taxării muncii la cei alarizați cu venitul minim.

”O treime dintre români, în sistemul privat, sunt plătiţi pe venitul minim, ştim cu toţii acest lucru. Dacă scad la venitul minim, o să ne trezim că sunt două treimi cu venitul minim.

Cu alte cuvinte, aceste soluţii empirice, luate după ureche şi doar că dau bine la televizor, eu n-o să le iau. O să vin cu o reformă şi cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil şi ceva exact cum este în ţările dezvoltate.

România a depăşit momentul amatorismului. Am văzut ce a însemnat ca amatorii să conducă Ministerul Sănătății”, a mai spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT