News

Marcel Ciolacu: ”A început Marea Reformă în sistemul bugetar”. Câte instituții au fost reorganizate

Premierul a anunțat că a început marea reorganizare din sistemul bugetar. Marcel Ciolacu le-a transmis miniștrilor că mai au trei luni la dispoziție
04.04.2024 | 17:06
Marcel Ciolacu A inceput Marea Reforma in sistemul bugetar Cate institutii au fost reorganizate
Premierul a anunțat Marea Reformă bugetară Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Primul ministru a precizat că, în cadrul procesului de reformă a aparatului bugetar la nivel central, au fost reorganizate opt din cele 20 de instituții.

Marcel Ciolacu: ”A început Marea Reformă în sistemul bugetar”

Marcel Ciolacu a ținut să le reamintească miniștrilor că mai au doar trei luni la dispoziție pentru a veni cu reorganizarea la nivel central, iar apoi se va trece la nivel de agenții de stat și ulterior la reorganizarea administrației locale.

ADVERTISEMENT

”Din totalul de 20 de instituții centrale au fost reorganizate opt instituții la nivel de aparat central.

Vreau să vă reamintesc că mai avem trei luni pentru a încheia toată procedura de reorganizare la nivel central, astfel încât să coborâm la nivel de agenții și pe urmă autoritățile locale”, a anunțat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern.

ADVERTISEMENT

Miercuri, șeful guvernului a declarat că România nu mai poate suporta un sistem bugetar ca cel actual, pentru că nu va duce la dezvoltare, iar această reformă este așteptată de trei decenii.

”România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum. Nu va duce la dezvoltare un astfel de sistem bugetar. Te duceai într-un minister, erau şapte agenţii pentru avizare.

ADVERTISEMENT

După reorganizare, există un singur serviciu de avizare. (..) Nu poţi să faci reformă fără digitalizare, în continuare este o reticenţă în privinţa digitalizării.

Marea mea problemă este că avem foarte mulți ordonatori de credite principali şi terţiari, şi acolo, prin aceste restructurări, încep să dispară.

ADVERTISEMENT

Am avut 16.000, cred că cei mai mulţi din toată Europa, dacă nu din lume. (..) Toată această şmecherile în sistemul bugetar începe încet, încet să se dezumfle.

Toată lumea aşteaptă această reformă de 30 de ani, trebuie şi o reformă administrativă. Nu făcute pauşal, în funcţie de câţi locuitori, făcute strategic, pe listă.

S-a pierdut acel timp când trebuiau făcute, cum a făcut Polonia, fiindcă în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, mergeai pe 4 sau 5 proiecte integrate pe regiuni.

Noi suntem pe sistem administrativ francez, dar s-ar fi venit cu acei guvernatori regionali care, prin bugetele avute, ar fi echilibrat dezvoltarea regională, lucru la care iarăşi suntem restanţi. Uitaţi-vă cum s-a dezvoltat Ardealul”, a spus premierul într-un interviu pentru DCNews.

ADVERTISEMENT