News

Taxele și impozitele din București se majorează! Cât vor trebui să plătească în plus cetățenii capitalei

30.04.2020 | 15:21
Taxele si impozitele din Bucuresti se majoreaza Cat vor trebui sa plateasca in plus cetatenii capitalei
Gabriela Firea cere repetarea alegerilor la Sectorul 1: “Noaptea, ca hoții! Imagini șocante! Fraudă dovedită”. Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă
ADVERTISEMENT

Taxele și impozitele locale din București vor crește cu 3,8% în 2021. Consiliul General a aprobat un proiect inițiat de Primăria Capitalei și a decis să crească suma acestor taxe și impozite conform indicelui inflației. 

Taxele și impozitele din București se majorează!

Proiectul de hotărâre a fost adoptat în ședința de joi a Consiliului General al Capitalei, cu 33 de voturi “pentru”, trei “împotrivă” și 13 abțineri, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

În raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului fiscal, conform cărora:

“în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

În 2019, taxele și impozitele au crescut cu 4,6%!

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor Publice pentru anul 2019, rata inflației este de 3,8%. Conform proiectului se menține și în 2021 prevedere conform căreia bonificația pentru plata cu anticipație, până la data de 31 martie, a impozitului pe clădiri, terenuri și mijloace de transport este de 10%.

ADVERTISEMENT

În 2019, taxele și impozitele au fost majorate cu 4,6%, motivul fiind reprezentat tot de creșterea ratei inflației. Primăria a explicat printr-un comunicat, la momentul respecitv, că prevederea legală este imperativă:

„Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti adoptă hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal următor.

ADVERTISEMENT

Conform articolului 491 alin.1 şi alin. 2 din Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale se indexează, anual, până la 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Având în vedere faptul că prevederea legală este imperativă, instituţia noastră a pus în dezbatere publică proiectul de impozite şi taxe locale pe anul 2020 ce prevede indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 4,6%”, se arăta într-un comunicat al PMB.

Primăria a mai precizat că pentru locuințe persoane fizice rezidente creșterile sunt de 4-7 lei / garsonieră, 4-9 lei / apartament cu două camere, 7-12 lei / apartament cu trei camere, 9-18 lei / apartament cu patru camere.

ADVERTISEMENT

 

Tags: