News

„Telefonul roșu” Washington-Moscova împlinește 60 de ani. Care a fost primul mesaj trimis și ce era, de fapt, aparatul

„Telefonul roșu” care leagă Washingtonul de Moscova sărbătorește 60 de ani de existență. Ce mesaje de criză schimbau SUA și URSS și ce era, de fapt, aparatul.
31.08.2023 | 16:43
Telefonul rosu WashingtonMoscova implineste 60 de ani Care a fost primul mesaj trimis si ce era de fapt aparatul
Primul mesaj trimis de Casa Albă la Moscova prin intermediul „telefonului roșu” a fost în 1963 / Foto: colaj YouTube, Facebook/Jason Schaaf
ADVERTISEMENT

În urmă cu 60 de ani, a fost stabilită pentru prima dată o linie directă de comunicare de criză între Statele Unite și Uniunea Sovietică: celebrul „telefon roșu”. În realitate, aparatul folosit nu era u telefon și nici roșu nu era. Trimis de la Washington la Moscova, mesajul datat 30 august 1963 avea mai degrabă scopul de a testa toate literele alfabetului latin decât de a preveni un conflict iminent.

Telefonul roșu nu era telefon și nu era roșu

„THE QUICK BROWN FOX JUMPED OVER THE LAZY DOG’S BACK 1234567890”, a fost mesajul trimis de Casa Albă în 1963. De atunci, celebra linie de comunicare a fost folosită pentru a trimite mesaje de avertizare între Washington și Moscova, ale căror relații sunt la cel mai scăzut nivel după invazia Rusiei în Ucraina. Prilej pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să future din nou amenințările nucleare, reluate pe propaganda din mass-media rusă de stat.

ADVERTISEMENT

Această „hotline” a fost înființată în urma crizei rachetelor cubaneze din 1962, când președintele american John F. Kennedy și liderul sovietic Nikita Hrușciov au fost de acord că lumea s-a apropiat prea mult de un război nuclear. Contrar a ceea ce s-a arătat în filmele de la Hollywood, linia de comunicare nu a fost niciodată folosită via un telefon, era un teleimprimator și nu a fost niciodată de culoare roșie.

Baseball și literatură rusă

Inițial, a funcționat prin intermediul unui telegraf impunător și a unor cabluri sub Atlantic, pe care fiecare țară le testa la fiecare oră. Pentagonul, care gestiona comunicațiile de partea americană, trimitea în general fapte banale, cum ar fi rezultatele unui meci de baseball, în timp ce Kremlinul prefera să trimită extrase din literatura rusă, a declarat în 2014 Howard Patrick, un lingvist care a contribuit la operarea primului aparat.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat publicației The Pioneer Press, el povestește șocul pe care l-a trăit atunci când linia a fost folosită pentru prima dată în noiembrie 1963. Mesajul, care venea din Statele Unite, îi anunța pe sovietici că președintele John Fitzgerald Kennedy fusese asasinat.

Iar prima dată când linia a fost folosită pentru a preveni un potențial conflict între cele două puteri a fost în 1967, în timpul Războiului de Șase Zile dintre Israel și țările arabe. Potrivit oficialilor americani, în timpul conflictului au fost schimbate 19 mesaje între președintele american Lyndon B. Johnson și premierul sovietic Alexei Kosîghin.

ADVERTISEMENT

Scandalul Watergate și beția lui Nixon

Lyndon B. Johnson a devenit un fan al „telefonului roșu”, cunoscut la Washington sub numele de „Molink”, și a trimis frecvent la Moscova știri despre misiunile spațiale Apollo. Linia telefonică a fost folosită din nou în 1973, în timpul unui alt conflict arabo-israelian, Războiul de Yom Kippur, scrie La Libre.

Anecdotic, președintele american de la acea vreme, Richard Nixon, nu era în stare să răspundă la solicitările liderului sovietic Leonid Brejnev. Potrivit unor documente declasificate ulterior, Richard Nixon se afla într-o stare de ebrietate, confruntat cu prăbușirea reputației și președinției sale în jurul scandalului Watergate. Consilierii lui Richard Nixon, în frunte cu șeful diplomației, Henry Kissinger, au fost cei care au decis să ridice nivelul de alertă al forțelor armate americane.

ADVERTISEMENT

„Cel mai puternic mesaj”

Telefonul roșu nu a fost folosit doar pentru a evita tensiunile dintre cele două superputeri. Ocazional, au fost emise avertismente prin acest canal. În 1979, președintele Jimmy Carter i-a trimis lui Leonid Brejnev ceea ce fostul lider de la Casa Albă avea să descrie mai târziu drept „cel mai puternic mesaj” al mandatului său, denunțând invazia sovietică din Afganistan.

În anul următor, președintele american a avertizat Uniunea Sovietică de „consecințe grave” în cazul în care ar fi invadat Polonia pentru a zdrobi mișcarea sindicală Solidarnosc. Kremlinul nu a intervenit. În 2008, telefonul roșu a fost înlocuit cu o conexiune securizată de e-mail. În 2016, Barack Obama l-a folosit pentru a protesta față de președintele rus Vladimir Putin în legătură cu presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA. De la invazia Rusiei în Ucraina, Washingtonul și-a restrâns drastic legăturile diplomatice cu Moscova.

Totuși, anul trecut, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, au dat asigurări că Statele Unite „au capacitatea de a vorbi direct la nivel înalt” cu Rusia și de a face acest lucru „fără echivoc”.

ADVERTISEMENT