Life

Temperatura ideală în casă. Câte grade trebuie să ai în dormitor, în sufragerie sau în baie. Greșeala care îți crește factura la căldură

Care este temperatura optimă în locuință. Cât de cald trebuie să fie în dormitor, sufragerie sau baie. Motivul pentru care plătești o factură mare.
24.11.2023 | 10:41
Temperatura ideala in casa Cate grade trebuie sa ai in dormitor in sufragerie sau in baie Greseala care iti creste factura la caldura
Care este temperatura optimă în locuință. Cât de cald trebuie să fie în dormitor, sufragerie sau baie. Motivul pentru care plătești o factură mare. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Temperatura ideală în casă. Câte grade trebuie să ai în dormitor, în sufragerie sau în baie. Greșeala care îți crește factura la căldură pe timpul iernii. Care sunt recomandările cadrelor medicale și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Care este temperatura optimă în locuință. Cât de cald trebuie să fie în dormitor, sufragerie sau baie. Motivul pentru care plătești o factură mare

Care este temperatura optimă în locuință. Cât de cald trebuie să fie în dormitor, sufragerie sau baie. Motivul pentru care plătești o factură mare. OMS este de părere că nicio încăpere din casă nu trebuie să aibă mai puțin de 18 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cât despre temperatura maximă, aceasta nu trebuie să depășească 25 de grade Celsius. Cu toate acestea ar fi bine ca centrala de apartament sau termostatul să fie setat la 22-23 de grade Celsius pentru un confort sporit.

Specialiștii mai transmit că temperatura ideală trebuie să fie cu 1-2 grade mai mică decât vara. Un studiu recent arată că românii preferă să seteze cea mai mare căldură în dormitor, unde OMS spune să avem între 16 și 19 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Dacă este să vorbim de sufragerie, unde se stă mai mult pe timpul zilei, atunci termostatul trebuie să fie setat între 20 și 22 de grade Celsius. În bucătărie temperatura nu trebuie să depășească mai mult de 20 de grade Celsius.

În plus, în baie specialiștii sunt de părere că temperatura ideală e bine să fie setată între 22 și 24 de grade Celsius. În hol e bine să avem între 15 și 18 grade Celsius, iar în cămară termometrul nu trebuie să depășească 18 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cum putem scădea factura la căldură

„Dispoziţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ar fi la o temperatură un pic mai joasă, sub 20 de grade, chiar 17-18. Românii nu prea se simt bine sub 20 de grade”, a declarat medicul de familie, Gheorghe Alexandrescu, pentru observatornews.ro.

„Cei vârstnici şi cu patologii, în special cardio vascularii şi respiratorii, ar trebui să fie foarte grijulii”, a completat doctorul. Experții în energie electrică recomandă poziționarea termostatului în camera în care se stă cel mai mult.

ADVERTISEMENT

Pentru a scădea factura la lumină e necesar să avem o temperatură constantă, care să fie neapărat de ordinul a 20-21 de grade Celsius. Mai mult, căldura nu trebuie să se oprească niciodată atunci când plecăm de acasă.

În această situație temperatura din interior poate fi setată la 10 grade Celsius. Acest lucru va face ca costurile să nu fie mai mari la final de lună pentru că locuința se răcește complet și are nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se încălzi.

În felul acesta consumul de energie este mai ridicat. Se recomandă ca temperatura ambientală a centralei să fie de 16 grade Celsius. Pe de altă parte, schimbările bruște de temperatură nu sunt deloc bune pentru organismul uman.

ADVERTISEMENT
Tags: