Life

Temperatura ideală la care trebuie setată centrala termică. Câte grade e bine să ai în locuință, de fapt. Această încăpere trebuie să fie cea mai răcoroasă

Care este temperatura optimă la care trebuie setată centrala termică în sezonul rece. Câte grade trebuie să ai, de fapt, în locuință
11.12.2023 | 17:57
Temperatura ideala la care trebuie setata centrala termica Cate grade e bine sa ai in locuinta de fapt Aceasta incapere trebuie sa fie cea mai racoroasa
Care este temperatura optimă pentru fiecare cameră din locuință Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Milioane de locuințe din România sunt dotate cu centrală termică. De obicei, aceasta asigură temperatura optimă în sezonul de iarnă. Însă, există anumite temperaturi de care trebuie să se țină cont înainte de a regla termostatul.

Care este cea mai răcoroasă cameră dintr-o locuință

Nu multă lume știe faptul că, în fiecare cameră a locuinței, temperaturile trebuie să fie diferite. Aceste temperaturi se stabilesc ținând cont de timpul petrecut în fiecare cameră, dar și de vârsta membrilor familei.

ADVERTISEMENT

Dincolo de faptul că reglarea temperaturii ajută la crearea unui confort termic, este foarte utilă și pentru a face economie la factura de la energie.

Organizația Mondială a Sănătății este cea care a stabilit anumite praguri de temperaturi pe care trebuie să le aibă fiecare cameră în parte. În funcție de vârsta fiecărui membru al familiei, temperaturile încep de la 18 grade.

ADVERTISEMENT

Cele 18 grade trebuie să se regăsească în camerele tinerilor care au o stare de sănătate bună. Aceste temperaturi pot urca până la 20 de grade în cazul în care sunt bolnavi. În cazul adulților, temperaturile diferă și trebuie stabilite în următorul mod.

Care este temperatura maximă recomandată în sezonul rece

Sufrageria, camera unde se petrece cel mai mult timp, trebuie să aibă temperaturi de maxim 22 de grade. De altfel, este și camera cu cele mai ridicate temperaturi din întreaga casă.

ADVERTISEMENT

La polul opus, camera cu cea mai mică temperatură este dormitorul. Pentru un somn optim și liniștit, aici se recomandă o temperatură de 16 grade, până la 19 grade.

Coridorul și intrarea sunt încăperilor unde temperaturile trebuie să fie cuprinse între 18 și 20 de grade. Aceeași temperatură trebuie să se regăsească și în bucătărie.

ADVERTISEMENT

Înainte de a seta temperaturile pentru sezonul rece, trebuie să se țină cont și de îmbrăcăminte. Aceasta trebuie adaptată sezonul, astfel încât termostatul să indice o temperatură ideală.

Însă, există și persoane care sunt mai friguroase și simt nevoia unei temperaturi mai mari decât de obicei. În cazul lor, dacă petrec mai mult de 45 de minute într-o încăpere răcoroasă, riscă să se îmbolnăvească.

ADVERTISEMENT
Tags: