News

Temutul Ioan Clămparu, acuzații grave: ”M-au condamnat la moarte”. Interlopul le-a făcut plângere penală medicilor din penitenciar

Celebrul interlop Ioan Clămparu, zis și ”Cap de porc” le-a deschis dosar penal medicilor care îl tratează de o afecțiune gravă. Clămparu e condamnat la 25 de ani de închisoare.
23.04.2024 | 09:03
Temutul Ioan Clamparu acuzatii grave Mau condamnat la moarte Interlopul lea facut plangere penala medicilor din penitenciar
Ioan Clămparu le-a făcut doar penal medicilor care l-au tratat în penitenciar. Interlopul suferă de o boală gravă a ficatului / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Policia judicial de Madrid / Ziarul de Cluj
ADVERTISEMENT

Ioan Clămparu, liderul uneia dintre cele mai mari rețele de trafic de carne vie din Europa, s-a plâns procurorilor că este supus unui tratament de exterminare la Penitenciarul Aiud, acolo unde își execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare. Interlopul suferă de o boală gravă a ficatului, dar susține că medicii i-au întrerupt în mod nejustificat tratamentul, punându-i viața în pericol.

Ioan Clămparu suferă de o afecțiune gravă a ficatului

”Petentul arată că dl. doctor R.G., conducerea Penitenciarului Aiud și dna. doctor C.I. l-au condamnat la o moarte mult mai rapidă, având în vedere că i-au întrerupt tratamentul prescris de cadre medicale specializate”, se arată în plângerea penală formulată de Ioan Clămparu la Parchet.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor din dosar, Clămparu a început să acuze probleme de sănătate încă de la sfârșitul anului 2019, atunci când un medic de la Spitalul Clinic I. Cantacuzino i-a prescris un tratament injectabil pentru o perioadă de 52 de săptămâni.

Interlopul susține că starea lui s-a ameliorat după primele luni, însă pe data de 15 decembrie 2020, când aștepta să fie condus la cabinetul medical pentru administrarea celei de-a 25-a doză, la camera de deținere s-a prezentat o asistentă medicală care l-a informat că, din dispoziția medicului penitenciarului, s-a luat decizia încetării administrării tratamentului injectabil.

ADVERTISEMENT

Clămparu a solicitat să fie condus la cabinetul medicală pentru a-i fi arătată analiza rezultatelor de sânge, însă nu i s-a permis acest lucru. Ulterior, el a mers în audiență la directorul adjunct penitenciarului, iar în aceeași zi i s-a înmânat o copie după un buletin de analiză, de unde ar fi rezultat că organismul său nu a răspuns pozitiv tratamentului antiviral. Clămparu susține că foaia respectivă era nesemnată și neparafată.

Starea de sănătate a celebrului interlop s-a înrăutățit iremediabil

La data de 19.12 2020, interlopul a fost consultat de medicul C.I., de la Spitalul Militar de Urgență Cluj-Napoca, iar acesta a confirmat întreruperea tratamentului prin emiterea unei scrisori medicale. Ioan Clămparu le-a spus procurorilor că documentul este ”contrar tuturor înscrisurilor medicale la care avea acces și prin încălcarea protocolului medical anterior”.

ADVERTISEMENT

Mai departe, condamnatul a sesizat judecătorul de supraveghere cu privire la încălcarea dreptului la asistență medicală, tratament și îngrijiri de către Administrația Penitenciarului Aiud. În cadrul procedurii, reprezentanții închisorii au precizat că nu sunt în culpă, ei urmând recomandarea clară a medicului specialist de la spitalul militar. Acesta s-a disculpat, la rândul său, arătând că pacientul a fost informat cu privire la posibilitatea întreruperii tratamentului, acesta dându-și anterior consimțământul.

Clămparu a insistat ca tratamentul să fie reluat, lucru care s-a și întâmplat, până la urmă. După patru săptămâni de pauză, organismul său nu a mai răspuns la medicamentul respectiv. Drept urmare, situația lui medicală s-a înrăutățit, evoluția fiind una ”nefavorabilă și iremediabilă”. În cele din urmă, Clămparu a făcut o plângere penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de abuz în serviciu și vătămare corporală având drept consecință o infirmitate, suspectând că ”faptele persoanelor indicate au fost comise cu intenție”. Proxenetul susține că medicii și conducerea penitenciarului i-au întrerupt ”în mod abuziv și prematur tratamentul medical”.

ADVERTISEMENT

În cadrul anchetei, a fost solicitată și o poziție din partea Colegiului Medicilor, care a realizat un referat potrivit căruia exista un risc crescut al pacientului de dezvolta o formă severă de COVID-19, și că nu se impunea ”în mod obligatoriu” continuarea tratamentului până la 48 de săptămâni.

Judecătorii au cerut expertiză medico-legală

La data de 15 martie 2023, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Referitor la întreruperea tratamentului medical, magistrații au concluzionat că șefii penitenciarului nu au încălcat nicio normă penală, iar fapta nu este prevăzută de legea penală.

Ioan Clămparu a contestat decizia în instanță, iar Judecătoria Aiud a admis plângerea interlopului, a desființat soluția de clasare și a retrimis cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală.

În această ordine de idei şi având în vedere că organele de urmărire penală au obligaţia de a stabili încadrarea juridică a faptelor pretins ilicite reclamate, judecătorul de cameră preliminară constată că, în cauză, este necesară suplimentarea probaţiunii prin efectuarea unei expertize medico – legale și administrarea oricăror alte probe apreciate necesare pentru a se stabili dacă există legătură de cauzalitate între deciziile medicale privind întreruperea şi respectiv reluarea tratamentului, şi apariţia noii afecţiuni a petentului, urmând a se verifica dacă sunt întrunite elementele de tipicitate obiectivă şi subiectivă a infracţiunii de vătămare corporală din culpă, precum şi cerinţele de ordin procesual pentru exercitarea acţiunii penale sub aspectul comiterii acestei infracţiuni”, se arată în motivarea judecătorului.

Ioan Clămparu își tatua prostituatele cu coduri de bare

În 2017, Ioan Clămparu a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare, după ce o instanță din țară a decis contopirea celor trei condamnări din România, Spania și Italia.

Cunoscut drept unul dintre cei mai periculoși proxeneți din Europa, Clămparu s-a născut la Botoșani, iar în 1988, la doar 18 ani, a fost condamnat pentru omor, după ce a lovit fără niciun motiv un alt bărbat.

În cei cinci ani petrecuți în spatele gratiilor, Ioan Clămparu și-a dezvoltat relațiile cu mai mulți infractori care l-au ajutat, ulterior, să înceapă o ”afacere” internațională cu prostituate. Poreclit ”Cap de porc”, ”Papa” sau ”Ion de la Madrid”, Ioan Clămparu i-a șocat pe spanioli prin cruzimea de care dădea dovadă. Presa iberică l-a prezentat drept ”cel mai mare traficant de femei din lume, și cel mai violent. Întâi la bate, apoi le pune să plătească”.

Doar la Madrid, românul ar fi avut peste 100 de prostituate, iar o parte dintre femei aveau tatuate un cod de bare pe mâini, care le desemna ”valoarea” pe piața traficului de carne vie. Fiecare dintre prostituate aveau drept ”target” între 300 și 600 de euro pe seară, bani care ajungeau la Clămparu și la acoliții lui.

ADVERTISEMENT
Tags: