News

Tensiune în Marea Neagră. Statele Unite ale Americii și NATO, amenințate de Rusia

18.09.2020 | 23:51
Tensiune in Marea Neagra Statele Unite ale Americii si NATO amenintate de Rusia
ADVERTISEMENT

Tensiunile din Marea Neagră, iscate de Statele Unite ale Americii, ar putea avea consecințe dezastruoase, conform unui general rus.

Situația e tensionată după ce mai multe avioane ale NATO s-au apropiat de granița cu Rusia în zona peninsulei Crimeea.

ADVERTISEMENT

Serghei Rudskoi, șeful Direcției principale de operațiuni din cadrul Statului Major al armatei ruse îi acuză pe americani de tensionarea situației.

Tensiuni în Marea Neagră, între SUA și Rusia

„Întreaga responsabilitate în cazul unei eventuale escaladări a situaţiei din regiune va reveni în totalitate SUA şi aliaţilor lor din NATO”, a declarat generalul RUS, în condițiile în care NATO și-a intensificat operațiunile de patrulare în regiunea Mării Negre cu 40% față de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în raport cu septembrie 2019, incidența zborurilor a crescut cu 61%. „Numai în ziua de 4 septembrie deasupra Mării Negre se aflau simultan cinci avioane de recunoaştere străine”, a punctat generalul.

Rușii sunt nemulțumiți că în zona Mării Negre operează bombardiere strategice americane B-52 Stratofortress, care au simulat atacuri aeriene asupra Rusiei. În 28 august, 4 și 14 septembrie, mai multe bombardiere au simulat utilizarea rachetelor de croazieră și aplicarea de lovituri asupra unor ținte din Rusia.

ADVERTISEMENT

Avioanele s-au apropiat de granița cu Rusia la 11 kilometri, conform lui Rudskoi, citat de TASS. „Ministerul rus al Apărării a fost întotdeauna favorabil unui curs vizând edificarea unui dialog constructiv cu NATO şi alte ţări”, au explicat rușii, care și-au mutat exercițiile militare „Caucaz-2020” adânc în interiorul Rusiei, tocmai pentru a demonstra că nu au intenții de a provoca conflict cu nicio altă țară.

„În cadrul contactelor bilaterale cu Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică, am iniţiat în mod repetat discuţii cu privire la prevenirea incidentelor în sfera militară şi am propus măsuri specifice menite să reducă activităţile militare periculoase de-a lungul liniei de contact Rusia-NATO. Propunerile noastre nu au fost înţelese”, a completat generalul.

ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, NATO îi acuză pe ruși că ei sunt cei care provoacă. Relațiile dintre SUA, mai nou NATO, și Rusia aduc aminte de Războiul Rece de acum 60 de ani, însă anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia pare să fie picătura care a umplut paharul. Din acel moment, tensiunile sunt la cote alarmante între cele două superputeri și nu există nicio zi fără amenințări.

ADVERTISEMENT