News

Presa din Moldova scrie că Transnistria ar urma să ceară alipirea la Rusia. “Putin va face anunţul pe 29 februarie”

Transnistria ar urma să recurgă la o alipire cu Rusia, potrivit presei din Moldova. Anunțul ar urma să fie făcut chiar de Putin în câteva zile
22.02.2024 | 13:17
Presa din Moldova scrie ca Transnistria ar urma sa ceara alipirea la Rusia Putin va face anuntul pe 29 februarie
Transnistria s-ar putea afla peste câteva zile în fața deciziei de anexare la Federația Rusă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Transnistria s-ar pregăti pentru  un congresul crucial în care ar putea cere alipirea la Rusia. Conform declarațiilor opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de INFOTAG și prezentate de presa din Moldova, se preconizează că totul ar fi planificat pentru 28 februarie.

Opozanții lui Putin: Transnistria s-ar putea alipi cu Rusia

La congresul așa-zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, planificat pentru data de 28 februarie, se va adopta o solicitare către Moscova pentru alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, spun Ghenadie Ciorba.

ADVERTISEMENT

Ciorba mai sugerează că această inițiativă ar putea fi chiar impusă de la Moscova, având în vedere că adunarea coincidea cu momentul adresării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.

Ghenadie Ciorba estimează că în cadrul acestui forum ar putea fi formulată o cerere din partea locuitorilor din stânga Nistrului pentru alipirea regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi Putin ar putea anunța această decizie Adunării Federale.

ADVERTISEMENT

„Pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în discursul său, iar Adunarea Federală (compusă din Duma de Stat, camera inferioară, și Consiliul Federației Ruse, camera superioară, într-o manieră urgentă, va lua o decizie care să satisfacă cererea”, a spus Ghenadie Ciorba.

Cât de aproape este Transnistria de o unire cu Rusia

Opozantul transnistrean subliniază că adunarea de la Tiraspol și recentele proteste organizate împotriva presupuselor presiuni economice ale Republicii Moldova sunt menite să demonstreze opoziția locuitorilor din Transnistria față de Chișinău.

ADVERTISEMENT

El mai evidențiază și afirmațiile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care susținea că Rusia va proteja cetățenii săi din Transnistria.

Ghenadie Ciorba îndeamnă așa-zișii deputați ai regiunii să se opună acestei decizii, avertizând că aceasta ar oferi lui Putin un „pretext juridic” pentru intervenții în teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria.

ADVERTISEMENT

„Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovit teritoriul R. Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului”, a mai transmis Ciorba.

Vladimir Krasnoselski, liderul separatiștilor din Tiraspol, a anunțat luni, 19 februarie, convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu presupusele presiuni economice din partea Chișinăului.

ADVERTISEMENT
Tags: