News

Tensiuni la marșul de Ziua Națională, la Târgu Secuiesc. Avertisment de la Budapesta: ”Pot avea loc atrocități. E o provocare la adresa maghiarilor”

Fostul șef al Curții Supreme a Ungariei a criticat dur decizia autorităților de a permite unei mișcări ultra-naționaliste să organizeze un marș de 1 Decembrie, la Târgu Secuiesc.
30.11.2022 | 17:30
Tensiuni la marsul de Ziua Nationala la Targu Secuiesc Avertisment de la Budapesta Pot avea loc atrocitati E o provocare la adresa maghiarilor
Asociația Calea Neamului va organiza un marș de Ziua Națională a României la Târgu Secuiesc / Foto: Mihai Tîrnoveanu blog
ADVERTISEMENT

Marșul organizat de asociația ”Calea Neamului” de 1 Decembrie la Târgu Secuiesc ar putea da naștere unor ”atrocități”, susține avocatul maghiar Zoltan Lomnici, care consideră evenimentul o provocare la adresa maghiarilor din Ținutul Secuiesc.

Zoltan Lomnici, fost președinte al Curții Supreme: ”E scandalos că autoritățile române permit această paradă”

”Este scandalos că autoritățile române permit organizarea unui act provocator, cum este ”parada” pe care președintele organizației anti-maghiare ”Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, a anunțat-o cu ocazia Zilei Naționale a României, la Târgu Secuiesc”, a declarat Zoltan Lomnici, fost președinte al Curții Supreme a Ungariei, în presa de la Budapesta.

ADVERTISEMENT

Asociația Calea Neamului a anunțat că va organiza un marș festiv de Ziua Națională a României, începând cu ora 12, cu punct de plecare din fața Bisericii Ortodoxe Pogorârea Duhului Sfânt din Târgu Secuiesc.

Organizația lui Mihai Tîrnoveanu, considerată ”extremistă” în Ungaria

Mihai Tîrnoveanu, președintele organizației, a anunțat că a ales această locație ”pentru că acolo este contestată Marea Unire de la 1918 și pentru că acolo este contestat Trianonul”. În luna iulie, cei de la ”Calea Neamului” au întrerupt discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și au venit cu un banner uriaș pe care scria ”Transilvania, pământ românesc”.

ADVERTISEMENT

În acest context, Lomnici consideră că autoritățile române se vor face vinovate că lasă astfel de organizații ”extremiste” să lanseze provocări directe la adresa minorității maghiare din Ținutul Secuiesc.

”Zoltan Lomnici Sr a afirmat că, dacă marșul provocator va avea loc pe 1 Decembrie, iar dacă acolo va avea loc vreo atrocitate, va fi doar responsabilitatea autorităților române, din moment ce nu au făcut nimic să prevină astfel de manifestări”, scrie publicația Magyar Nemzet, apropiată guvernului Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Lomnici i-a premiat pe cei doi secui condamnați pentru terorism

În prezent, Zoltan Lomnici  este președintele organizației civice Consiliul Demnității Umane, care în primăvara acestui an i-a premiat pe Istvan Beke și Zoltan Szocs, condamnați în România pentru terorism, motivul invocat fiind că aceștia au plănuit să ”plantateze” un dispozitiv exploziv artizanal format din petarde, la parada de 1 Decembrie, desfășurată în 2015 în Târgu Secuiesc. Fostul judecător îi consideră pe cei doi adevărați eroi și susține că justiția din România i-a condamnat fără probe.

El nu a ratat nici de data aceasta ocazia de a-și expune poziția în legătură cu situația istorică a maghiarilor din Ținutul Secuiesc.

ADVERTISEMENT

”Organizatorul acestei acțiuni provocatoare menționează că secuii vor să devină o enclavă etnică în Ținutul Secuiesc, așa că protestează împotriva acestui lucru.

De fapt, realitatea istorică este că atunci când România a ocupat Transilvania și Ținutul Secuiesc, la sfârșitul Primului Război Mondial, aceste zone erau populate de maghiari. În Ținutul Secuiesc, maghiarii sunt nativi, doar teritoriul a ajuns la România, într-un anumit context istoric, așa că această situație trebuie tratată corespunzător”, a mai explicat Lomnici pentru Magyar Nemzet.

Avertisment legat de aderarea României la Spațiul Schengen

Atitudinea României față de minoritatea maghiară din Transilvania va trebui revizuită și în contextul accederii României în spațiul Schengen, mai atrage atenția fostul șef al Curții Supreme de la Budapesta.

”Să nu uităm de cazul averii bisericilor maghiare din Transilvania. Acestea au fost confiscate în timpul regimului comunist, înainte de 1990, și nu au mai fost returnate proprietarilor de drept nici până azi, deși statul român a promis că va face acest lucru încă din momentul în care a aderat la Uniunea Europeană”, a mai declarat Lomnici.

Anul acesta, pe 14 martie, la Târgu Secuiesc a fost sărbătorită Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Evenimentul a fost unul de amploare iar autoritățile au instituit mai multe restricții de circulație în zona centrală și Piața Gabor Aron, unde a avut loc și o paradă tradițională.

ADVERTISEMENT